Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Jak pozbyć się pestycydów z owoców i warzyw?


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Jak pozbyć się pestycydów z owoców i warzyw?


   Warzywa i owoce to samo zdrowie. Powinniśmy spożywać ich minimum 5 porcji dziennie w postaci surówek, sałatek, świeżo wyciskanych soków, czy dodatków do kanapek. Niestety, kupując owoce i warzywa w supermarketach nie mamy pewności, czy nie będzie na nich pozostałości po pestycydach czy innych chemicznych środkach ochrony roślin. Najlepszym rozwiązaniem jest kupowanie warzyw i owoców z upraw ekologicznych lub samodzielne uprawy ogródkach. Jednak nie każdy z nas ma takie możliwości, więc warto wiedzieć jak postępować z tego typu produktami kupowanymi w supermarketach.





Skąd się biorą pestycydy na owocach i warzywach?

   Rolnicy chcąc poprawić i zwiększyć swoje plony stosują różne środki ochrony roślin, w tym pestycydy. W trakcie dojrzewania warzywa kumulują na swojej powierzchni (liście lub korzeń) szkodliwe metale ciężkie oraz pestycydy. Mają one potwierdzony szkodliwy wpływ na życie i zdrowie ludzi, a w szczególności dzieci. Usunięcie pestycydów tylko za pomocą samej wody nie jest efektywne, ponieważ chemikalia stosowane do nawożenia mają formę nierozpuszczalnych w wodzie karbaminianów oraz pestycydów fosforoorganicznych. Tego typu substancje nie są wymywane wraz z deszczem, ponieważ muszą działać bakteriobójczo niezależnie od warunków pogodowych. Zatem mają formę substancji oleistych.

   Na rynku dostępne są preparaty zmywające pozostałości pestycydów z powierzchni warzyw i owoców. Ich cena jednakże nie jest zachęcająca - często bardziej opłacalną inwestycją jest zakup kilku kilogramów certyfikowanej żywności organicznej, niż litr tego typu preparatu. Tym bardziej, że takie roztwory usuwają ze skórki jedynie mikroorganizmy, nie chemikalia. Bezpieczniejszym dla naszego portfela rozwiązaniem jest stworzenie własnego rytuału mycia warzyw za pomocą tańszych substancji chemicznych.


   Proszę pamiętać, że nie da się rozpoznać, czy dane warzywo miało styczność z pestycydami "na oko". Oleiste pestycydy nie są widoczne na powierzchni warzyw i owoców oraz nie są wyczuwalne przez dotyk. Jedynie w roztworze o odczynie zasadowym jesteśmy w stanie zaobserwować zjawisko hydrolizy tego typu związków tłuszczowych.



Jak domowymi sposobami usunąć pestycydy z warzyw i owoców?

   Pierwszym etapem rytuału mycia warzyw i owoców jest usunięcie bakterii z ich powierzchni za pomocą wody o odczynie kwaśnym. W tym celu do 1 litra wody należy dodać 0,5 szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego, ewentualnie zwykłego) lub 2-3 łyżki kwasku cytrynowego (proszę się zaopatrzyć w opakowanie kilogramowe). Uzyskujemy roztwór o ph 2,5-3,5. Tak niski odczyn środowiska jest dla mikroorganizmów śmiertelny. Warzywa i owoce płuczemy przez około 2-3 minuty.

   Kolejnym etapem oczyszczania warzyw i owoców jest usunięcie pestycydów poprzez płukanie w wodzie o odczynie zasadowym. Ten proces warto przeprowadzić także przez okres 2-3 minut, aby bardziej oporne substancje zostały usunięte. Najprostszą substancją o odczynie zasadowym jest soda oczyszczona. Do 1litra wody proszę dodać 1 czubatą łyżkę sody i wypłukać warzywa i owoce.

   Podczas wyżej wymienionych procesów można zaobserwować zmianę barwy wody - stanie się ona mętna, żółtawa lub na jej powierzchni pojawi się tłusty osad.


   Ostatnim etapem jest przemycie skórki warzyw i owoców zwykłą wodą i tym samym przywrócenie neutralnego ph (ph 7).


   Warto powyższy rytuał zamienić w codzienną rutynę. Rozkoszowanie się warzywami i owocami o mniejszej zawartości pestycydów w obecnym chemicznym środowisku to wspaniały pomysł. Tym bardziej, że to tak niewiele kosztuje: odrobinę kwasku cytrynowego i sody oczyszczonej oraz 5 minut. W obecnym sezonie nowalijkowym płukanie warzyw i owoców to najlepsze rozwiązanie by móc bez wyrzutów sumienia schrupać rzodkiewkę czy sałatę.

   Chemikalia kumulują się nie tylko na powierzchni skórki warzyw i owoców, ale także w ich wnętrzu. Poprzez płukanie nie jesteśmy wstanie usunąć wszystkich szkodliwych substancji. Jeśli tylko dysponujemy warunkami uprawy (działka, balkon, parapet), to warto stworzyć swój własny mini ogródek zasobny w pietruszkę, bazylię czy kiełki. Nasze własne warzywa to gwarancja żywności pesticide free.



Amerykańska lista 10 warzyw i owoców, w których odnotowano największą ilość pestycydów

1. Jabłka
2. Seler
3. Truskawki
4. Brzoskwinie
5. Szpinak
6. Nektarynki
7. Winogrona
8. Słodka papryka
9. Ziemniaki
10. Jagody




Lista warzyw i owoców najmniej narażona na występowanie pestycydów. Są to przeważnie rośliny z grubą skórką lub okrywą

1. Cebula
2. Kukurydza
3. Ananas
4. Awokado
5. Szparagi
6. Zielony groszek
7. Mango
8. Bakłażan
9. Melon
10. Kiwi


Autor artykułu: Ewa Tomczyk - Centrum Dietetyczne Nutri-Med




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.80 Ocen: 5


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE