Dzisiaj jest: Piątek, 18.08.2017 Imieniny: Heleny i Bronisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5775

Jak pozbyć się pestycydów z owoców i warzyw?


09.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Jak pozbyć się pestycydów z owoców i warzyw?


   Warzywa i owoce to samo zdrowie. Powinniśmy spożywać ich minimum 5 porcji dziennie w postaci surówek, sałatek, świeżo wyciskanych soków, czy dodatków do kanapek. Niestety, kupując owoce i warzywa w supermarketach nie mamy pewności, czy nie będzie na nich pozostałości po pestycydach czy innych chemicznych środkach ochrony roślin. Najlepszym rozwiązaniem jest kupowanie warzyw i owoców z upraw ekologicznych lub samodzielne uprawy ogródkach. Jednak nie każdy z nas ma takie możliwości, więc warto wiedzieć jak postępować z tego typu produktami kupowanymi w supermarketach.





Skąd się biorą pestycydy na owocach i warzywach ?

   Rolnicy chcąc poprawić i zwiększyć swoje plony stosują różne środki ochrony roślin, w tym pestycydy. W trakcie dojrzewania warzywa kumulują na swojej powierzchni (liście lub korzeń) szkodliwe metale ciężkie oraz pestycydy. Mają one potwierdzony szkodliwy wpływ na życie i zdrowie ludzi, a w szczególności dzieci. Usunięcie pestycydów tylko za pomocą samej wody nie jest efektywne, ponieważ chemikalia stosowane do nawożenia mają formę nierozpuszczalnych w wodzie karbaminianów oraz pestycydów fosforoorganicznych. Tego typu substancje nie są wymywane wraz z deszczem, ponieważ muszą działać bakteriobójczo niezależnie od warunków pogodowych. Zatem mają formę substancji oleistych.

   Na rynku dostępne są preparaty zmywające pozostałości pestycydów z powierzchni warzyw i owoców. Ich cena jednakże nie jest zachęcająca - często bardziej opłacalną inwestycją jest zakup kilku kilogramów certyfikowanej żywności organicznej, niż litr tego typu preparatu. Tym bardziej, że takie roztwory usuwają ze skórki jedynie mikroorganizmy, nie chemikalia. Bezpieczniejszym dla naszego portfela rozwiązaniem jest stworzenie własnego rytuału mycia warzyw za pomocą tańszych substancji chemicznych.


   Proszę pamiętać, że nie da się rozpoznać, czy dane warzywo miało styczność z pestycydami "na oko". Oleiste pestycydy nie są widoczne na powierzchni warzyw i owoców oraz nie są wyczuwalne przez dotyk. Jedynie w roztworze o odczynie zasadowym jesteśmy w stanie zaobserwować zjawisko hydrolizy tego typu związków tłuszczowych.



Jak domowymi sposobami usunąć pestycydy z warzyw i owoców ?

   Pierwszym etapem rytuału mycia warzyw i owoców jest usunięcie bakterii z ich powierzchni za pomocą wody o odczynie kwaśnym. W tym celu do 1 litra wody należy dodać 0,5 szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego, ewentualnie zwykłego) lub 2-3 łyżki kwasku cytrynowego (proszę się zaopatrzyć w opakowanie kilogramowe). Uzyskujemy roztwór o ph 2,5-3,5. Tak niski odczyn środowiska jest dla mikroorganizmów śmiertelny. Warzywa i owoce płuczemy przez około 2-3 minuty.

   Kolejnym etapem oczyszczania warzyw i owoców jest usunięcie pestycydów poprzez płukanie w wodzie o odczynie zasadowym. Ten proces warto przeprowadzić także przez okres 2-3 minut, aby bardziej oporne substancje zostały usunięte. Najprostszą substancją o odczynie zasadowym jest soda oczyszczona. Do 1litra wody proszę dodać 1 czubatą łyżkę sody i wypłukać warzywa i owoce.

   Podczas wyżej wymienionych procesów można zaobserwować zmianę barwy wody - stanie się ona mętna, żółtawa lub na jej powierzchni pojawi się tłusty osad.


   Ostatnim etapem jest przemycie skórki warzyw i owoców zwykłą wodą i tym samym przywrócenie neutralnego ph (ph 7).


   Warto powyższy rytuał zamienić w codzienną rutynę. Rozkoszowanie się warzywami i owocami o mniejszej zawartości pestycydów w obecnym chemicznym środowisku to wspaniały pomysł. Tym bardziej, że to tak niewiele kosztuje: odrobinę kwasku cytrynowego i sody oczyszczonej oraz 5 minut. W obecnym sezonie nowalijkowym płukanie warzyw i owoców to najlepsze rozwiązanie by móc bez wyrzutów sumienia schrupać rzodkiewkę czy sałatę.

   Chemikalia kumulują się nie tylko na powierzchni skórki warzyw i owoców, ale także w ich wnętrzu. Poprzez płukanie nie jesteśmy wstanie usunąć wszystkich szkodliwych substancji. Jeśli tylko dysponujemy warunkami uprawy (działka, balkon, parapet), to warto stworzyć swój własny mini ogródek zasobny w pietruszkę, bazylię czy kiełki. Nasze własne warzywa to gwarancja żywności pesticide free.



Amerykańska lista 10 warzyw i owoców, w których odnotowano największą ilość pestycydów

1. Jabłka
2. Seler
3. Truskawki
4. Brzoskwinie
5. Szpinak
6. Nektarynki
7. Winogrona
8. Słodka papryka
9. Ziemniaki
10. Jagody




Lista warzyw i owoców najmniej narażona na występowanie pestycydów. Są to przeważnie rośliny z grubą skórką lub okrywą

1. Cebula
2. Kukurydza
3. Ananas
4. Awokado
5. Szparagi
6. Zielony groszek
7. Mango
8. Bakłażan
9. Melon
10. Kiwi


Autor artykułu: Ewa Tomczyk - Centrum Dietetyczne Nutri-Med




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3

SONDA


Jakim zimnym napojem najlepiej gasisz pragnienie w czasie letnich upałów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE