Dzisiaj jest: Piątek, 10.04.2020 Imieniny: Michała i Makarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5852

ARTYKUŁY

Cukrzyca i nadciśnienie często idą w parze 
Cukrzyca i nadciśnienie często idą w parze
05.04.2020

W grupie osób zmagająca się z cukrzycą narasta duża liczba chorych na nadciśnienie, a u osób chorujących na nadciśnienie wzrasta liczba zachorować na cukrzycę. Należy mieć na uwadze, że występowanie jednoczesne nadciśnienia tętniczego, cukrzycy oraz



Olejek różany - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Olejek różany - właściwości zdrowotne i zastosowanie
01.04.2020

Olejek różany to olejek eteryczny wytwarzany z kwiatów róży, w największej mierze z róży damasceńskiej (Rosa damascena). Gatunek ten uprawiany jest w krajach basenu Morza śródziemnego już od czasów starożytnego Rzymu. Otrzymywany z kwiatów róży oleje



Bisfenol A - występowanie, szkodliwość, jak go unikać? 
Bisfenol A - występowanie, szkodliwość, jak go unikać?
29.03.2020

Bisfenol A, inaczej zwany BPA, jest popularnym związkiem chemicznym, używanym głównie w produkcji tworzyw sztucznych. Od wielu lat jest on nieodłącznym elementem produktów plastikowych oraz powłok stosowanych w wewnętrznej części puszek, dlatego mówi



Piperyna i jej właściwości zdrowotne i lecznicze 
Piperyna i jej właściwości zdrowotne i lecznicze
23.03.2020

Piperyna jest jednym ze składników czarnego pieprzu, występującym we wierzchniej warstwie owoców pieprzu. Piperyna w głównej mierze odpowiada za jego ostro-gorzki smak. Piperyna z uwagi na jej prozdrowotne właściwości posiada zastosowanie w leczeniu



Właściwości mleka koziego 
Właściwości mleka koziego
16.03.2020

Mleko kozie jest spożywane przez człowieka od setek lat. W swoim składzie posiada wiele cennych składników oraz ogromną ilość właściwości prozdrowotnych. Mleko kozie posiada specyficzny aromat oraz smak, znajduje ogromne zastosowanie w kosmetyce, prz



Koronawirus i COVID-19 - objawy i przebieg choroby, drogi zakażenia, dieta, profilaktyka i leczenie 
Koronawirus i COVID-19 - objawy i przebieg choroby, drogi zakażenia, dieta, profilaktyka i leczenie
14.03.2020

Koronowirus z chińskiego Wuhan (SARS-CoV-2) wywołuje globalną panikę. Ilość nowych zakażeń oraz szybkość rozprzestrzeniania się wirusa i nowych przypadków zachorowań w różnych krajach i na różnych kontynentach spowodowała, że WHO (World Health Organi



Boćwina (burak liściowy) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Boćwina (burak liściowy) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
10.03.2020

Boćwina, burak liściowy (kapusta rzymska, burak szpinakowy) to jednoroczna roślina uprawna, która wywodzi się z terenów Morza Śródziemnego. Ze względu na podobny wygląd boćwina często mylona jest z botwiną, czyli młodymi liśćmi odmiany ćwikłowej bura



Metody oceny sposobu żywienia 
Metody oceny sposobu żywienia
06.03.2020

Rynek żywności to prężnie rozwijający się dział, który stosując coraz to nowsze technologie zapewnia konsumentom bogaty asortyment produktów i potraw. Modyfikacja stylu i trybu życia spowodowały, że w ostatnich latach zmienił się rodzaj, częstość i j



Olejek z drzewa herbacianego - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Olejek z drzewa herbacianego - właściwości zdrowotne i zastosowanie
02.03.2020

Olejek z drzewa herbacianego pozyskiwany jest z liści drzew rosnących na terenie Australii i Nowej Zelandii. Drzewo herbaciane ma ok. 7 metrów wysokości oraz charakterystyczną, białą korę. Rośnie najczęściej wzdłuż strumieni, rzek oraz na bagnistych



Nadwrażliwość pokarmowa - definicja, klasyfikacja i mechanizmy 
Nadwrażliwość pokarmowa - definicja, klasyfikacja i mechanizmy
17.02.2020

W ostatnim czasie odnotowuje się coraz większą ilość alergii pokarmowych oraz nietolerancji spożytych produktów żywnościowych. Jemy coraz więcej oraz nowych, nieznanych nam pokarmów. Czasem jednak składnik żywności dobrze tolerowany przez ogół popula



Co warto spożywać w przypadku niedoczynności tarczycy? 
Co warto spożywać w przypadku niedoczynności tarczycy?
15.02.2020

Niedoczynność tarczycy jest stanem, w którym tarczyca - niewielki gruczoł położony u podstawy szyi, produkuje za mało hormonów (trójjodotyroniny - T3, tyroksyny - T4 oraz kalcytoniny) w stosunku do potrzeb organizmu, co wpływa na metabolizm, gospodar



Cukrzyca LADA - przyczyny, objawy i leczenie 
Cukrzyca LADA - przyczyny, objawy i leczenie
07.02.2020

Cukrzyca typu LADA jest chorobą o podłożu autoimmunologicznym, która ujawnia się zazwyczaj między 30 a 70 rokiem życia. Przebiega bezobjawowo przez dłuższy czas, a rozwój postępuje powoli, co przyczynia się do rozwoju powikłań. Ten rodzaj cukrzycy po



Witamina E - funkcje, zapotrzebowanie i źródła 
Witamina E - funkcje, zapotrzebowanie i źródła
03.02.2020

Witamina E to nazwa wszystkich pochodnych tokoli, które wykazują aktywność biologiczną alfa-tokoferolu. Witamina E to cztery tokoferole oraz cztery tokotrienole. Każda z ośmiu form witaminy E wykazuje nieco inną aktywność biologiczną, wśród nich najw



Jakie witaminy przyjmować, aby nasza odporność się zwiększyła? 
Jakie witaminy przyjmować, aby nasza odporność się zwiększyła?
30.01.2020

Witaminy są związkami organicznymi, które niezbędne w przebiegu w przebiegu wielu procesów życiowych. Wpływają one na przebieg procesów metabolicznych oraz na nasz stan zdrowia. Wiele witamin wzmacnia nasz organizm oraz oddziałuje na naszą odporność,



Na co podczas zakupów i przygotowywania posiłków powinny uważać osoby chore na celiakię? 
Na co podczas zakupów i przygotowywania posiłków powinny uważać osoby chore na celiakię?
22.01.2020

Celiakia to choroba o podłożu autoimmunologicznym, która charakteryzuje się nieprawidłową odpowiedzią układu odpornościowego organizmu na gluten, czyli białko występujące w niektórych zbożach (pszenica, żyto, jęczmień). Nieleczona może prowadzić do z



Czym nie powinniśmy popijać leków? 
Czym nie powinniśmy popijać leków?
16.01.2020

To, czym popijamy dany lek ma ogromne znaczenie na skuteczności kuracji oraz na nasze bezpieczeństwo. Powinniśmy pamiętać, że najbezpieczniej przyjmować leki drogą doustną oraz o popijaniu ich czystą wodą. Zwróćmy uwagę, również na to, że powinna być



Majeranek - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Majeranek - właściwości zdrowotne i zastosowanie
14.01.2020

Majeranek jest ziołem stosowanym głównie w kuchni, gdzie jest popularnym ziołem i znajduje szereg zastosowań Niemniej badania wykazały, że można stosować go również w celach medycznych. Jak wynika z dotychczas przeprowadzonych badań, majeranek wykaz



6 produktów, które zaburzają gospodarkę hormonalną i kondycję skóry 
6 produktów, które zaburzają gospodarkę hormonalną i kondycję skóry
10.01.2020

Każdy jest narażony na trądzik - w mniejszym lub większym stopniu. Jeżeli uważasz, że młodzieńczy problem masz już za sobą, możesz pewnego dnia bardzo się rozczarować. Chociaż trądzik jest typowy w grupie nastolatków, może wystąpić także u osób doros



Co ma wpływ na zatrzymywanie się wody w organizmie? 
Co ma wpływ na zatrzymywanie się wody w organizmie?
04.01.2020

Zatrzymywanie się wody w naszym organizmie jest bardzo powszechnym problemem, który przede wszystkim dotyka kobiet. Przyczyny mogą być różne, lecz w dużej mierze przyczyną zatrzymywania wody w organizmie jest dieta, która obfituje w duże ilości soli



Herbata Pu-Erh i jej właściwości zdrowotne 
Herbata Pu-Erh i jej właściwości zdrowotne
19.12.2019

Herbata Pu-Erh to gatunek herbaty uprawiany w Chinach w prowincji Yunnan. Jest to w pełni fermentowana herbata, pochodząca z dwuliściennego gatunku rośliny należącego do rodziny Theaceae. Liście i pąki z szerokolistnej odmiany pochodzącej z regionu g



«   | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | . . . . | 39 |