Dzisiaj jest: Poniedziałek, 24.06.2019 Imieniny: Jana i Danuty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5845

Wymienniki węglowodanowe


05.02.2010
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Wymienniki węglowodanowe


   W diecie osoby z cukrzycą szczególnie ważna jest ścisła regulacja ilości węglowodanów. Stosowanie wymienników węglowodanowych zwanych też jednostkami chlebowymi ułatwia układanie całodziennej diety. Pozwala zastępować określone ilości jednego produktu odpowiednią ilością innego, dostarczając jednak tą samą ilość węglowodanów.

   Jeden wymiennik węglowodanowy (1 WW) to ilość produktu w gramach zawierająca 10 g węglowodanów przyswajalnych (co odpowiada 10 g czystego cukru). Węglowodany przyswajalne to np. skrobia, cukier buraczany (sacharoza), cukier mleczny (laktoza), cukier gronowy (glukoza), cukier owocowy (fruktoza), natomiast węglowodany nieprzyswajalne to różne frakcje błonnika pokarmowego. Na przykład 1 WW to 45 g ugotowanego makaronu, 15 g płatków kukurydzianych, 100 g marchwi. Oznacza to, że jeśli spożyjemy 45 g ugotowanego makaronu, 15 g płatków kukurydzianych lub 100 g marchwi, za każdym razem dostarczymy organizmowi 10 g węglowodanów.





   Do stosowania wymienników niezbędna jest waga kuchenna oraz tabele przeliczeniowe. Ilość wymienników węglowodanowych w całodziennej diecie określamy w zależności od zapotrzebowania energetycznego, przy założeniu, że węglowodany powinny stanowić 45-50% wartości energetycznej całej diety.

I tak, na przykład dla diety 1600 kcal:

1600 kcal x 50% = 800 kcal z węglowodanów : 4 kcal (wartość kaloryczna węglowodanów) = 200 g węglowodanów ogółem

Przy założeniu spożywania 30 g błonnika w ciągu dnia:

200 g węglowodanów ogółem - 30g błonnika = 170 g węglowodanów przyswajalnych
170 g węglowodanów przyswajalnych : 10 g (1 WW) = 17 WW



   Chorzy na cukrzycę powinni spożywać posiłki regularnie, zazwyczaj 5-6 razy dziennie - w zależności od metody leczenia farmakologicznego i indywidualnych zaleceń. Zawartość węglowodanów (wymienników węglowodanowych) w poszczególnych posiłkach powinna być utrzymana na stałym poziomie. I tak w przypadku 5 posiłków dziennie rozkład energii powinien być następujący: I śniadanie - 25%, II śniadanie - 10%, obiad - 25-30%, podwieczorek - 10-15%, kolacja - 25%. Natomiast dla 6 posiłków w ciągu dnia rozkład ten wygląda następująco: I śniadanie - 20-25%, II śniadanie - 10%, obiad - 25-30%, podwieczorek - 10-15%, kolacja - 20%, posiłek przed snem - 10%.



   Przykładowy rozkład wymienników węglowodanowych na poszczególne posiłki, przy założeniu 50% energii z węglowodanów, 30 g błonnika w diecie i 5 posiłków w ciągu dnia przedstawia tabela.



Dieta
1600
kcal
Dieta
1800
kcal
Dieta
2000
kcal
Energetyczność diety w kcal 1600 1800 2000
Liczba WW w całodziennej diecie 17 20 22
I śniadanie 4 5 5
II śniadanie 2,5 2 3
Obiad 4 5 6
Podwieczorek 2,5 3 3
Kolacja 4 5 5


   Ilość węglowodanów czy też wymienników węglowodanowych w poszczególnych posiłkach powinna być ustalana indywidualnie po uzgodnieniu z lekarzem i dietetykiem. Może się ona zmieniać ze względu na wysiłek fizyczny, poziom cukru we krwi i dawkę insuliny oraz dodatkowe czynniki, np. współwystępowanie innej choroby.




   Poniżej przedstawiono ilości (w gramach) przykładowych produktów spożywczych, odpowiadające 1 wymiennikowi węglowodanowemu (1 WW):


Ilość Wymienniki Węglowodanowe (WW)
OWOCE

Arbuz

100 g

0,4

Banan

1 szt. 180 g

2,7

Brzoskwinie z puszki

1/2 szt. 60 g

0,8

Grapefruit

1/2 szt. 150 g

1

Gruszka

1 szt. średnia 150 g

1,6

Jabłko

1 szt. średnia 150 g

1,3

Melon

1/2 szt. 750 g

3,2

Morele suszone

3 średnie szt. 24 g

1,8

Pomarańcze

1 szt. średnia 200 g

1,6

Rodzynki suszone

1/4 szklanki 75 g

5,3

Śliwki suszone

6 szt. 30 g

1,8

Truskawki

10 szt. 140 g

1

Mandarynki

2 średnie szt. 100 g

0,8

Kiwi

1 średnia szt. 88 g

1

Maliny

100 g

1,2

Czarna porzeczka

1 szklanka 112 g

1,6

Winogrona

1 szt. 100 g

1,7

WARZYWA

Brokuły

100 g

0,3

Burak

100 g

0,7

Cebula

100 g

0,6

Fasola biała

50 g suchego ziarna

3,1

Fasola szparagowa

100 g

0,7

Frytki

10 szt. średnio 30 g

1

Groszek zielony

50 g

0,8

Kalafior

100 g

0,3

Kapusta biała

100 g

0,6

Kukurydza gotowana

1 kolba 250 g

3,1

Marchew

100 g

0,6

Papryka konserwowa

100 g

0,5

Pomidor

100 g

0,4

Szparagi

6 szt. średnich 100 g

1,2

Szpinak

100 g

0,2

Por

1 średnia sztuka 124 g

0,4

Kapusta kiszona

100 g

0,3

Kapusta pekińska

1 średnia porcja 70 g

0,2

Sałata

1 średnia główka 200 g

0,4

Kalarepa

1 średnia sztuka 140 g

0,6

Brukselka

100 g

0,7

Zielony ogórek

100 g

0,2

Konserwowy ogórek

1 średniej sztuki 50 g

0,2

Chipsy

10 szt. 45g

2,4

Kukurydza w puszcze

100 g

0,2

Ziemniak

100 g

1,4

SŁODYCZE I PRZEKĄSKI

Babeczka śmietankowa

1 szt. 60 g

2,6

Baton Snickers

1 szt. 60 g

3,2

Cukier

1 łyżeczka 10 g

1

Dżem wysokosłodzony

1 łyżeczka 20 g

1,3

Dżem niskosłodzony

1 łyżeczka 20 g

0,8

Ekler czekoladowy

1 szt. 50 g

1,8

Galaretka owocowa

1/2 szklanki 100 g

1,5

Herbatnik

1 szt. 10 g

0,8

Karmelek

5 szt. 20 g

2

Keks owocowy

50 g

2,7

Miód naturalny

1 łyżeczka 20 g

1,6

Pączek

1 szt. 50 g

2,6

Pierniki czekoladowe

3 szt. 50 g

3,5

Ptyś z bitą śmietaną

50 g

1,3

Sernik wiedeński

100 g

3,2

Syrop truskawkowy

1 łyżeczka 20 g

1,3

Szarlotka

80 g

4,2

Orzechy kokosowe

100 g

2,7

Orzeszki ziemne

1 puszka 140 g

2,7

Orzeszki laskowe

100 g

1,5

Orzeszki włoskie

100 g

1,8

ZUPY

Grzybowa zabielana

1 talerz 250 g

0,5

Ogórkowa

1 talerz 250 g

1,2

Krupnik

1 talerz 250 g

1,9

Pomidorowa z makaronem

1 talerz 250 g

0,8

Kapuśniak

1 talerz 250 g

0,4

Jarzynowa

1 talerz 250 g

1,1

Zupa grochowa

1 talerz 250 g

2,2

Żurek z ziemniakami

1 talerz 250 g

5,6

Barszcz czerwony

1 talerz 250 g

0,9

Rosół z drobiu

1 talerz 250 g

1,5

Ziemniaczana

1 talerz 250 g

1,6

NAPOJE

Cola, oranżada

250 ml

2,6

Herbata bez cukru

1 szklanka 250 g

0

Kawa bez cukru

1 szklanka 250 g

0,1

Kakao na mleku

1 szklanka 250 g

2,1

Sok jabłkowy

1/2 szklanki 120 g

1,2

Sok pomarańczowy

1/2 szklanki 120 g

1,2

Sok pomidorowy

1/2 szklanki 120 g

0,3

NABIAŁ

Jajko

1 szt. 50 g

-

Żółtko jajka

1 duże 17 g

-

Białko jajka

1 duże 33 g

-

Jogurt naturalny 2% tł.

1 szklanka 250 ml

1,6

Mleko kwaszone 2% tł.

1 szklanka 250 ml

1,2

Jogurt z owocami

1 szklanka 250 ml

2,1

Kefir 2% tł.

1 szklanka 250 ml

1,2

Lody owocowe

100 g

1,9

Lody śmietankowe

100 g

1,8

Mleko odtłuszczone 0,5% tł.

1 szklanka 250 g

1,3

Mleko 2% tł.

1 szklanka 250 g

1,2

Mleko zagęszczone niesłodz

100 g

0,9

Serek topiony

100 g

0,1

Serek twarogowy chudy

100 g

0,4

Serek twarog. homogen.

100 g

0,3

Serek twarogowy tłusty

100 g

0,4

Ser żółty

1 plaster 20 g

0

Śmietana 12% tł.

100 g

0,4

Śmietana 18% tł.

100 g

0,4

Śmietana 30% tł.

100 g

0,4

RYBY I DRÓB

Dorsz

100 g

0

Halibut

100 g

0

Karp

100 g

0

Krewetki

100 g

0

Makrela w oleju

100 g

0,1

Szproty w pomidorach

100 g

0,7

Śledź w oleju

100 g

0

Śledź marynowany

100 g

0,3

Pierś indyka

100 g

0

Uda indyka

100 g

0

Pierś kurczaka

100 g

0

Uda Kurczaka

100 g

0

Wątróbki drobiowe

100 g

0

MIĘSO I WĘDLINY

Boczek surowy

1 plasterek 20 g

0

Pasztetowa

100 g

0,4

Salceson

100 g

0

Kiełbasa zwyczajna

100 g

0

Kotlet mielony wołowy

100 g

1,2

Kotlet schabowy

100 g

1,6

Parowki

1 sztuka 45 g

0

Szynka gotowana

1 plasterek 20 g

0

Wątróbka cielęca

100 g

0

Kabanosy

1 sztuka 10 g

0

Kiełbasa myśliwska

100 g średnio

0

Polędwica

100 g

0,1

Szynka z drobiu

100 g

0

Golonka

100 g

0

Cielęcina bez kości

100 g

0

Wołowina

100 g

0

TŁUSZCZE

Majonez

1 łyżeczka 20 g

0

Margaryna

1 łyżeczka 15 g

0

Masło

1 łyżeczka 5 g

0

Masło roślinne

1 łyżeczka 5 g

0

Oleje roślinne

1 łyżeczka 15 g

0

Smalec

1 łyżeczka 15 g

0

PRZETWORY ZBOŻOWE

Bułka grahamka

1 szt. 50 g

2,9

Chleb pszenny

1 kromka 40 g

2,2

Chleb żytni

1 kromka 40 g

2,3

Kasza jęczmienna

2 łyżeczki 22 g

0,5

Kasza manna

6 łyżeczek 30 g

0,7

Kopytka

100 g

3,2

Naleśniki – placki

100 g

4,1

Pierogi leniwe

100 g

2

Makaron 2-jajeczny

50 g

1

Mąka pszenna

2 łyżeczki 30 g

2,3

Otręby pszenne

5 łyżeczek 30 g

1,9

Płatki kukurydziane

4 łyżeczki 20 g

1,7

Płatki owsiane

4 łyżeczki 26 g

1,8

Pumpernikiel

1 kromka 50 g

2,9

Paluszki słone / Precelki

1 paczka 100 g

7,5

Pieczywo chrupkie

1 kromka 8 g

0,6

Bułka zwykła

1 szt. 50 g

2,9

Ryż

1 łyżeczka 20 g

0,6

DODATKI

Musztarda

1 łyżeczka 15 g

0,3

Ketchup

1 łyżeczka 20 g

0,5

Sosy sałatkowe

1 łyżeczka 15 g

0

ALKOHOL

Likier

1 kieliszek 25 g

0,8

Piwo jasne

0,5 l

1,9

Wino deserowe

1 kieliszek 100 g

0,6

Wino wytrawne

1 kieliszek 100 g

0

Szampan

1 kieliszek 100g

0,1

Wódka czysta

1 kieliszek 40 g

0




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.75 Ocen: 4


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto

Izabella Wentz

Wydawnictwo: Otwarte


Przepisy i plany żywieniowe, które pozwolą ci odzyskać kontrolę nad zdrowiem tarczycy. Autoimmunologiczna choroba tarczycy może być efektem infekcji, niedoboru składników odżywczych i jedze

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE