Dzisiaj jest: Piątek, 04.09.2015 Imieniny: Rozalii i Róży



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 4866

Zawartość tkanki tłuszczowej i wody w organizmie


25.10.2010
Rozmiar tekstu: AAA
PDF Drukuj


Zawartość tkanki tłuszczowej i wody w organizmie


   Ludzkie ciało składa się m.in. z tłuszczu i wody. Tłuszcz jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania ciała - amortyzuje stawy i chroni najważniejsze organy, pomaga regulować temperaturę ciała, przechowuje witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takie jak: A, D, E i K oraz stanowi pożywienie dla organizmu w razie braku żywności. Trudno jest ocenić ile tłuszczu mamy w organizmie patrząc jedynie w lustro. Dlatego tak ważne jest, aby sprawdzać i kontrolować zawartość tłuszczu w organizmie.



   Poziom tkanki tłuszczowej w organizmie jest wartością, która precyzyjnie klasyfikuje ludzi na otyłych lub też nie oraz jest czynnikiem, który może pomóc w określeniu prawdopodobieństwa wystąpienia problemów zdrowotnych związanych właśnie z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Określanie otyłości nie powinno wiązać się z ocenianiem wartości masy ciała, tylko z analizą poziomu tkanki tłuszczowej.



   Duża masa ciała nie koniecznie musi wiązać się z nadwagą, ponieważ sama waga nie bierze pod uwagę relacji pomiędzy tkanką tłuszczową, a tkanką mięśniową. Zawartość tkanki tłuszczowej kształtuje się różnie u kobiet i mężczyzn. Ciało kobiety posiada więcej tkanki tłuszczowej niż mężczyzna. Wyposażając kobietę w więcej tłuszczu, natura miała na myśli ochronę kobiety oraz jej płodu. Zawartość tkanki tłuszczowej w swoim organizmie można sprawdzić za pomocą kalkulatora zawartości tkanki tłuszczowej.



Prawidłowa zawartość tłuszczu w organizmie w [%] - mężczyźni

  Wiek
20-29 30-39 40-49 50-59 >60
Niski <13 <14 <16 <17 <18
Optymalny 14-20 15-21 17-23 18-24 19-25
Umiarkowany 21-23 22-24 24-26 25-27 26-28
Wysoki (otyłość)
>23 >24 >26 >27 >28



Prawidłowa zawartość tłuszczu w organizmie w [%] - kobiety

  Wiek
20-29 30-39 40-49 50-59 >60
Niski <19 <20 <21 <22 <23
Optymalny 20-28 21-29 22-30 23-31 24-32
Umiarkowany 29-31 30-32 31-33 31-34 33-35
Wysoki (otyłość)
>31 >32 >33 >34 >35



Zawartość wody w organizmie

   Woda w organizmie stanowi najważniejszy pojedynczy składnik wagi ciała. Woda reprezentuje ponad połowę całkowitej wagi i prawie dwie trzecie masy tkankowej ciała (mięśniowej). Woda odgrywa wiele ważnych ról w organizmie człowieka. Wszystkie komórki ciała - skóry, gruczołów, mięśni, mózgu czy jakiekolwiek inne, mogą prawidłowo funkcjonować jedynie wtedy, gdy w organizmie znajduje się odpowiednia ilość wody. Woda odgrywa również ważną rolę w regulowaniu temperatury ciała, w szczególności poprzez pocenie. Kombinacja wagi i zawartości tłuszczu w organizmie może być wskazana jako prawidłowa, ale poziom hydratacji może być niewłaściwy dla zdrowia. Znajomość zawartości tłuszczu i wody w organizmie może stanowić pewnego rodzaju wskazówkę podczas dopasowywania diety, programu ćwiczeń lub ilości przyjmowanych płynów i w ten sposób może przyczynić się do poprawy stanu zdrowia. Wyniki pomiaru zawartości wody w organizmie są uzależnione od proporcji tłuszczu i mięśni w organizmie. Jeśli proporcja tłuszczu jest wysoka lub gdy proporcja mięśni jest niska, wyniki zawartości wody w organizmie mogą być niskie. Należy pamiętać, że pomiary takie jak sprawdzanie wagi ciała, zawartości tłuszczu i wody stanowią narzędzia przydatne do utrzymania zdrowego trybu życia. W związku z tym, że krótkotrwałe wahania są zjawiskiem normalnym.

Płeć Zakres zawartości tłuszczu w organizmie [%] Zakres zawartości wody w organizmie [%]
Mężczyźni 4-14 70-63
15-21 63-57
22-24 57-55
>24 55-37
Kobiety
4-20 70-58
21-29 58-52
30-32 52-49
>32 49-37




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 4

Sonda


Odchudzając się ...


Archiwum sond »

Nowości produktowe

Kasza orkiszowa  Kasza orkiszowa

Producent: Halina



Pomimo, że lekka dieta ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie, to warto czasem sięgnąć po specjał, który jest zarazem naturalny oraz wyjątkowo pożywny. Doceniane od pokoleń nasiona pszenicy orkiszowej stanowią

WIĘCEJ



Nowości produktowe

Nowości wydawnicze

Żywność funkcjonalna  Żywność funkcjonalna

Jenny Bor, Thorsten Weiss

Wydawnictwo: Vital


Jesteśmy społeczeństwem, w którym coraz częściej diagnozuje się przypadki cukrzycy, nadciśnienia, udarów mózgu, chorób neurodegeneracyjnych czy osteoporozy. Są one skutkiem nieprawidłowej d

WIĘCEJ



Nowości wydawnicze