Dzisiaj jest: Niedziela, 19.11.2017 Imieniny: Elżbiety i Seweryna



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5782

Żurawina i suszona żurawina - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


20.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Żurawina i suszona żurawina - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


   Żurawina jest wieloletnią krzewinką zimozieloną, która porasta kwaśne i wilgotne gleby. przeważnie występuje na torfach wysokich i przejściowych, a także w borach bagiennych. W Polsce naturalnie występuje żurawina błotna. Obecnie uprawia się głównie żurawinę wielkoowocową, która jest odmianą pochodzącą z Ameryki Północnej.

   Żurawina kwitnie w czerwcu i lipcu. Jej kwiaty mają różowo - białe zabarwienie, a kształtem przypominają dziób żurawia. Owoce żurawiny wielkoowocowej to ciemnoczerwone jagody, które osiągają pełnię dojrzałości około sto dni po okresie kwitnienia. W zestawieniu z żurawiną błotną ma jednak podobne walory smakowe, skład i wartość przetwórczą. Roślina jest uprawiana przede wszystkim w Kanadzie, Stanach Zjednoczonych, w Holandii i Wielkiej Brytanii.





Co zawierają owoce żurawiny ?

   Owoce żurawiny bardzo długo zachowują swoje właściwości, ponieważ zawierają naturalny konserwant zwany kwasem benzoesowym. Zapobiega rozwojowi bakterii i drożdży. Kwas benzoesowy jest kwasem karboksylowym o prostej budowie wykorzystywanym nie tylko w roli konserwantu, ale też aromatu. Kwas ten zawierają również grzyby, cynamon i niektóre owoce mleczne. Zawiera aż 87% wody, dużą ilość błonnika, a także takie witaminy, jak C, E, K1 oraz witamin: B6 i kwasu pantotenowego. Owoce żurawiny są bogatym źródłem minerałów, w tym między innymi potasu, manganu, miedzi i jodu. Zawierają duże ilości przeciwutleniaczy i flawonoidów. Przeciwutleniacze są grupą związków chemicznych, które mają zdolność do wstrzymania lub opóźnienia procesu utleniania substancji. Antyoksydanty bardzo często występują w suplementach diety. Niemniej jednak przeciwutleniacze zawarte w naturalnym pożywieniu są lepiej przyswajalne, a zatem działają bardziej skutecznie. Uchodzą za jeden z najlepszych środków profilaktycznych przeciw niektórym nowotworom (np. okrężnicy lub płuc) i chorobie niedokrwiennej serca. Flawonoidy także należą do grona przeciwutleniaczy, ale ich działanie na organizm ma znacznie szerszy zakres. Mają postać naturalnych barwników występujących w roślinach. Pomagają zapobiegać krwawieniom, żylakom i wybroczynom, obniżają poziom cholesterolu, a także ciśnienie krwi. Mają działanie moczopędne i oczyszczają drogi moczowe. Działają przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo i przeciwalergicznie. Obejmują wiele związków o różnorodnym działaniu. Żurawina jest również bogatym źródłem błonnika, może zatem być pomocna osobom cierpiącym na zaparcia.



Przydatna w leczeniu

   Owoce żurawiny posiadają wyjątkowe właściwości lecznicze i wspomagają profilaktykę wielu chorób. Żurawina zawiera proantocyjany, bioflawonoidy i taniny, które ograniczają przyleganie drobnoustrojów do dróg moczowych. Dzięki temu zostają wydalone z moczem i nie dochodzie do infekcji dróg moczowych czy zapalenie pęcherza moczowego. Co więcej, żurawina niszczy nawet drobnoustroje odporne na antybiotyki obecne w drogach moczowych podczas infekcji (Escherichię coli). Przetwory z żurawiny alkalizują mocz, powodując rozpuszczanie kamieni zawierających moczany, dlatego są pomocne w przerwaniu napadu kolki nerkowej. Żurawina zawiera w sobie bowiem duże ilości cytrynianów, dzięki którym min. w nerkach nie tworzą się kamienie. Owoc działa moczopędnie, co sprawia, że przyspiesza proces detoksykacji organizmu. Oczyszczanie organizmu z toksyn jest niezwykle ważne, gdyż dostarczamy ich sobie dzisiaj zdecydowanie więcej, niż np. 50 lat temu. Toksyny znajdują się już absolutnie wszędzie- w wodzie, powietrzu czy jedzeniu. Dzięki piciu dużej ilości wody oraz przegryzaniu żurawiny możemy odtruwać się nie bieżąco, co będzie miało korzystny wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale również wygląd i samopoczucie. Flawonoidy ograniczają również utlenianie się cholesterolu LDL zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia miażdżycy, a także hamują rozwój bakterii Helicobacter pylori, która wywołuje chorobę wrzodową. Substancja NDM zawarta w żurawinie ogranicza rozwój płytki nazębnej i paradontozy. Żurawina ma zatem nie tylko walory smakowe, ale także pomaga cieszyć się dobrym zdrowiem przez długi czas. Świeże owoce żurawiny mają bardzo kwaśny smak, ale doskonale sprawdzają się w formie przetworów. Wykonuje się z nich między innymi konfitury, soki, a także nalewki. Żurawinę można kupić również w formie mrożonej. Mrożone owoce nie tracą dużo ze swoich wartości odżywczych podczas procesu zamrażania. Możesz więc jeść ją cały, okrągły rok ! Smaczną alternatywą jest też wykorzystanie suszonych owoców (bez dodatków), o których piszemy w dalszej części artykułu.



Kalorie i wartości odżywcze żurawiny

Składnik Zawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 46 kcal / 193 kJ
Białko 0,39 g
Tłuszcz ogółem 0,13 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,011 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,018 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,055 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,022 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,033 g
Węglowodany 12,20 g
Błonnik pokarmowy 4,6 g
Witamina A 60 I.U.
Witamina D 0 I.U.
Witamina E 1,20 mg
Witamina K1 5,1 µg
Witamina C 13,3 mg
Witamina B1 0,012 mg
Witamina B2 0,020 mg
Witamina B3 (PP) 0,101 mg
Witamina B6 0,057 mg
Kwas foliowy 1 µg
Witamina B12 0 µg
Kwas pantotenowy 0,295 mg
Wapń 8 mg
Żelazo 0,25 mg
Magnez 6 mg
Fosfor 13 mg
Potas 85 mg
Sód 2 mg
Cynk 0,10 mg
Miedź 0,06 mg
Mangan 0,36 mg
Selen 0,1 µg
Fluor ~
Cholesterol 0 mg
Fitosterole ~




Suszona żurawina


   Suszone owoce, takie jak np. morele czy śliwki, cieszą się popularnością w naszych kuchniach już od lat. Dodajemy je do ciast czy deserów, owsianek, muesli itd. Suszone owoce to naturalna słodycz, bogactwo witamin, minerałów i źródło niezbędnego nam błonnika. Właściwy proces suszenia, zwielokrotnia i "zagęszcza" ilość niektórych składników odżywczych.

   Niestety suszona żurawina jest niestety wciąż niedoceniana. Te mięsiste i trochę cierpkie w smaku owoce polecane są przez lekarzy czy specjalistów w zakresie żywienia, ale wielu z nas nie zna nie tylko ich prozdrowotnych właściwości, ale nawet i samego ich smaku. Suszonej żurawiny nie należy jednak mylić z suszoną kandyzowaną żurawiną, która zawiera spory dodatek środków słodzących (cukier, syrop glukozowo-fruktozowy). Aby czerpać korzyści z wartości zdrowotnych suszonej żurawiny należy unikać z dodatkiem cukru, olejów i środków konserwujących.



Do czego pasuje suszony owoc ?

   Żurawina, jak wspomniano na początku podobnie jak inne suszone owoce, nadaje się do wszelkiego rodzaju deserów. Możemy wzbogacić nią smak domowego ciasta, ciasteczek, galaretek, owsianek, muesli, sałatek owocowych etc. Nawet zwykły jogurt naturalny, do którego wsypiemy trochę suszonej  żurawiny, nabierze nowego, niepowtarzalnego smaku. Kulinarne zastosowanie żurawiny nie ogranicza się jednak tylko do słodkości. Wspaniale komponuje się ona z warzywami (a w szczególności z burakami), a więc może być dodatkiem do warzywnych surówek a także daje wspaniałe efekty kulinarne w przyrządzaniu pieczeni mięsnych.



Herbata z żurawiną

   Herbatki z żurawiną, które kupić możemy w każdym większym sklepie, są dobrą alternatywą dla zwykłej czarnej herbaty. Nie wykazują one aż takich właściwości, co żurawina sama w sobie, ale faktem jest, że mają działanie moczopędne, a więc i wspomagają proces detoksykacji organizmu. Tak więc, jeśli nie mamy możliwości jedzenia suszonej żurawiny, warto skusić się chociaż na taką herbatkę.



Kalorie i wartości odżywcze suszonej żurawiny

Składnik Zawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 308 kcal / 1290 kJ
Białko 0,07 g
Tłuszcz ogółem 1,37 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,103 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,198 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,658 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,032 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,626 g
Węglowodany 82,36 g
Błonnik pokarmowy 5,7 g
Witamina A 0 I.U.
Witamina D 0 I.U.
Witamina E 1,07 mg
Witamina K 3,8 µg
Witamina C 0,2 mg
Witamina B1 0,007 mg
Witamina B2 0,016 mg
Witamina B3 (PP) 0,990 mg
Witamina B6 0,038 mg
Kwas foliowy 0 µg
Witamina B12 0 µg
Kwas pantotenowy 0,217 mg
Wapń 10 mg
Żelazo 0,53 mg
Magnez 5 mg
Fosfor 8 mg
Potas 40 mg
Sód 3 mg
Cynk 0,11 mg
Miedź 0,08 mg
Mangan 0,27 mg
Selen 0,5 µg
Fluor ~
Cholesterol 0 mg
Fitosterole ~




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.92 Ocen: 24


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE