Dzisiaj jest: Wtorek, 24.10.2017 Imieniny: Rafała i Marcina



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Żywność GMO - dlaczego budzi kontrowersje ?


06.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Żywność GMO - dlaczego budzi kontrowersje ?


   Pod nazwą GMO kryją się organizmy modyfikowane genetycznie, zwane też transgenicznymi. Charakteryzują się tym, że zawierają geny pochodzące z obcego organizmu. Modyfikacje genomów organizmów są przedmiotem badań inżynierii genetycznej. Jedna z nowoczesnych dziedzin nauki wypracowała metody, które umożliwiają wyizolowanie i namnożenie genu i wprowadzenie go do genomu innego organizmu. Zagadnienie GMO zostało odpowiednio uregulowane w prawie. Według obecnie obowiązujących przepisów jest to organizm inny niż ludzki, którego materiał genetyczny został sztucznie zmieniony.





   Modyfikacja genów polega na wszczepieniu do genomu obcego fragmentu DNA odpowiedzialnego za konkretną cechę, modyfikacji genu, albo usunięciu go z organizmu. Przenoszony gen jest zwany transgenem. Zostaje na trwale włączony do genomu gospodarza. Będzie obecny u wszystkich organizmów potomnych. Jedną z metod tworzenia GMO jest rekombinacja DNA z użyciem wektorów. Materiał genetyczny zostaje stworzony z wykorzystaniem wirusa, plazmidu, albo innego wektora DNA wytworzonego poza organizmem modyfikowanym. Prawo dopuszcza również możliwość stosowania technik polegających na bezpośrednim włączeniu materiału dziedzicznego. Należą do nich między innymi mikrokapsułkowanie, mikroiniekcja i makroiniekcja.



   Modyfikacje genetyczne roślin polegają na nadaniu im odporności na herbicydy, szkodniki i czynniki środowiskowe, np. przymrozki, zasolenie gleby. Pierwsza modyfikacja genomu roślinnego dotyczyła tytoniu. Sukces odniosły także pomidory Flavr Savr, które dzięki modyfikacjom genetycznym zachowały świeżość przez dłuższy czas. Organizmy transgeniczne występują także w świecie zwierzęcym. Modyfikacje genetyczne powodują szybszy wzrost, albo produkowanie pożądanych substancji, które są później izolowane z mleka. Odpowiednie modyfikacje genomu krowy pozwalają uodpornienie jej na choroby i zwiększenie zdolności do wytwarzania mleka.



   Żywność GMO jest bardzo dokładnie i szczegółowo badana pod kątem bezpieczeństwa dla konsumentów. Genetycznie modyfikowane rośliny mogą być uprawiane nawet na obszarach, gdzie panują złe warunki klimatyczne. Są odporne na szkodliwy wpływ wysokich i niskich temperatur, a także nadmiar słońca. Odpowiednio wykonane modyfikacje genetyczne pozwalają na zwiększenie plonów przy gorszych właściwościach glebowych. Rośliny GMO mają korzystny wpływ na ograniczenie stosowania pestycydów. Nie potrzebują dawek chemikaliów, ponieważ są odporne na chwasty i szkodniki. Produkty żywnościowe powstałe w wyniku modyfikacji genetycznych charakteryzują się lepszymi walorami smakowymi i zapachowymi oraz zachowują świeżość na długi czas. Posiadają również bardziej bogaty skład odżywczy, np. wyższą zawartość witamin.



   Słyszy się często, że Amerykanie od lat jedzą żywność GMO i “nic im nie jest”. Jednak faktem jest, że w Stanach Zjednoczonych nie znakuje się takiej żywności, w związku z tym nie ma więc możliwości wykonania badań porównawczych. Nie ma zatem żadnych dowodów, że ta żywność nie szkodzi. Równie dobrze można sądzić, że jest ona jedną z przyczyn nasilenia plagi chorób cywilizacyjnych w Stanach Zjednoczonych. Pewne badania prowadzone nad żywnością genetycznie modyfikowaną wskazują na ryzyko alergii (soja GMO). Ponadto w kwestii alergii pojawia się zagrożenie takie, iż wstawianie nowych genów do materiału siewnego jest zawsze ryzykowne, ponieważ nie można przewidzieć przyszłych konsekwencji takich działań. W wyniku modyfikacji roślin mogą powstać np. nowe alergeny. Na podstawie badań prowadzonych na szczurach i myszach stwierdzono, że żywność taka wpływa na problemy z wątrobą i problemy z płodnością oraz rozwojem płodu. Wciąż nie ma pewności, jak organizm człowieka zareaguje na długotrwałe spożywanie tego typu produktów. Innym zagrożeniem budzącym spore kontrowersje jest ryzyko powstania wyjątkowo odpornych chwastów. Do roślin wprowadza się fragmenty DNA zwiększające ich odporność na chwasty i szkodniki. Te geny mogą być przekazane dziko rosnącym roślinom. Wyjątkowo silne chwasty będą zagrażać uprawom, zatem konieczne okaże się użycie większej ilości toksycznych środków chemicznych. Genetycznie modyfikowane organizmy mogą również doprowadzić do zaburzenia równowagi w przyrodzie. Wraz z ekspansywnym rozwojem GMO, słabsze gatunki roślin i zwierząt będą zagrożone wyginięciem. Podsumowując, jeżeli do tej pory nie obserwowano efektów ubocznych spożywania żywności GMO na ludziach, to z pewnością efekty jej spożywania poznamy po latach, tak jak miało to miejsce w przypadku np. pestycydów.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE