Dzisiaj jest: Wtorek, 16.10.2018 Imieniny: Gawła i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5817

Alergia na orzechy - które uczulają najbardziej i jak się objawia taka alergia?


03.07.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Alergia na orzechy - które uczulają najbardziej i jak się objawia taka alergia?


   Przypuszcza się, aż 1% populacji może cierpieć z powodu alergii na orzechy. W większości przypadków alergia ujawnia się już w wieku dziecięcym. Większość pierwszych reakcji ma miejsce, kiedy dziecko ma od 14. miesięcy do 2 lat. Alergia na orzechy zazwyczaj ma stosunkowo ostry przebieg. Objawy najczęściej pojawiają się już w krótkim czasie po spożyciu alergenu.

   Do najbardziej uczulających gatunków należą zdecydowanie orzeszki ziemne (arachidowe), następnie orzechy włoskie i laskowe, migdały i pistacje. Niestety są to częste składniki przetworzonych produktów - od pasztetów, przez produkty śniadaniowe po pieczywo.





Orzeszki ziemne i inne orzechowe alergeny

   Alergizującymi składnikami orzeszków ziemnych są białka Ara h1 i Ara h2. Choć orzeszki ziemne botanicznie należą do rodziny roślin strączkowych to ich budowa jest bardzo podobna do białek innych orzechów. W związku z tym, jeżeli ktoś jest uczulony na orzeszki ziemne, może podobnie reagować na inne orzechowe przekąski. Surowe i pieczone orzechy mają wyższe właściwości alergizujące niż orzeszki gotowane i smażone. Do silnie alergizujących produktów należą również orzechy laskowe i włoskie oraz jadalne kasztany.



Objawy "orzechowej" alergii

   Alergia na orzechy może objawiać się zmianami skórnymi (np. wysypką, pokrzywką i zaczerwienieniem). W zależności od nasilenia alergii i ilości zjedzonych orzechów, mogą pojawiać się bardziej niepokojące objawy, takie jak skurcz oskrzeli, napady kichania i nieżyt nosa. Wobec alergenów nie pozostaje obojętny także układ pokarmowy, co manifestuje bólami brzucha, biegunką lub innymi zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi.

   Charakterystycznym objawem alergii na orzechy jest zespół alergii jamy ustnej, którego przebieg obejmuje obrzęk warg, gardła, jamy ustnej języka. Pojawienie się obrzęku jest poprzedzone pieczeniem lub mrowieniem. Najbardziej niebezpieczny jest wstrząs anafilaktyczny. Osoby, którzy są nim zagrożeni powinni mieć przy sobie ampułkostrzykawkę zawierającą adrenaliną. Wstrząs anafilaktyczny jest stanem zagrożenia życia. Symptomy alergii na orzechy mogą się nasilić pod wpływem wysiłku fizycznego, alkoholu oraz zażywania leków zawierających kwas acetylosalicylowy.



Alergia krzyżowa - o co chodzi?

   Z alergią krzyżową mamy do czynienia, gdy przeciwciała IgE wytworzone przez organizm alergika pierwotnie w kierunku jednego alergenu, rozpoznają podobne białko pochodzące z innego alergenu (należy rozróżnić zjawisko alergii krzyżowej od współwystępowania uczulenia na kilka alergenów). U osób uczulonych na niektóre alergeny objawy alergii mogą pojawić się także pod wpływem orzechów i tak orzeszki ziemne często reagują krzyżowo z pyłkami bylic, z owocami pestkowymi (śliwka, brzoskwinia), grochem, selerem, z surowym pomidorem, lateksem, natomiast orzechy właściwe często reagują krzyżowo z pyłkami: brzozy, leszczyny, bylicami, z owocami pestkowymi (śliwka, brzoskwinia), kiwi, z mąkami (żyto, pszenica, owies), sezamem, makiem.



Rozpoznanie alergii na orzechy

   Alergia na orzechy zwykle jest diagnozowana po tym, jak u pacjenta wystąpią objawy charakterystyczne dla alergii pokarmowej. Do metod wykorzystywanych w celu określenia alergenów wykorzystuje się m.in. punktowe testy skórne, testy z krwi i testy prowokacyjne. Pierwsze z badań polega na naniesieniu na skórę chorej osoby niewielkiej ilości preparatu zawierającego alergeny pochodzące z orzechów. Następnie skóra jest obserwowana. Jeżeli pacjent jest uczulony, pojawią się takie objawy jak świąd i zaczerwienienie. Drugie z badań polega na pobraniu próbki krwi, którą następnie bada się pod kątem zawartości przeciwciał IgE i przeciwciał swoistych. Wynik tego badania nie zawsze pozwala na postawienie ostatecznej diagnozy. Testy prowokacyjne są bardzo ryzykowne i można je przeprowadzać wyłącznie w warunkach szpitalnych. Polegają one na kontrolowanym podawaniu pacjentowi substancji, którą podejrzewa się o wywoływanie u niego alergii (w tym przypadku byłyby to orzechy).



Orzechy dopiero od 3. roku życia

   Z uwagi na to, że orzechy są pokarmem o silnie alergizujących właściwościach, nie powinny być podawane dzieciom w wieku poniżej 3. roku życia. Ostatnie doniesienia naukowe mogą spowodować zmianę tej rekomendacji i przesunąć tę granicę wieku. Późne wprowadzenie orzechów do diety dziecka może zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii nabytej, ale tego nie wyklucza. Alergia na orzechy jest bardzo trudna w leczeniu - wymaga wyeliminowania wszystkich produktów, które je zawierają. Dla chorych oznacza to ciągłe czytanie etykiet (sprawdzanie informacji o obecności alergenów w produkcie ale też informacji, czy dany produkt może zawierać alergeny) i unikanie restauracji, w których nie mogą uzyskać informacji na temat zawartości orzechów wybranym daniu. Nawet śladowe ilości orzechów mogą okazać się dla nich szkodliwe.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE