Dzisiaj jest: Piątek, 22.11.2019 Imieniny: Marka i Cecylii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Alergia na ryby - źródła, objawy i sposoby leczenia


17.03.2019
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Alergia na ryby - źródła, objawy i sposoby leczenia


   Ryby są zdrowym produktem, niemniej podobnie jak niektóre warzywa i owoce, mogą powodować alergię. Reakcja alergiczna jest u dzieci i dorosłych wywoływana przez parwalbuminę - białko występujące w rybach. Alergia na ryby jest najbardziej powszechna w krajach, gdzie ryby są podstawowym elementem kuchni regionalnej. Alergia na ryby występuje u około 2% populacji.

   Do głównych objawów alergii na ryby należą problemy żołądkowo-jelitowe, astma, pokrzywka i obrzęk Quinckego. W niektórych przypadkach może wystąpić reakcja anafilaktyczna. Symptomy alergii na ryby mogą wystąpić po kilku minutach od spożycia ryby, albo dopiero po ok. 24-48 godzin. Pracownicy zakładów przetwórstwa rybnego, z powodu ciągłego narażenia na pyły i opary rybne, są w grupie ryzyka zachorowania na alergię na ryby. Alergia na ryby najczęściej jest wywołana przez parwalbuminę (ok. 95%). Ze względu na podobną sekwencję aminokwasów w parwalbuminie w różnych gatunkach ryb, alergik może być uczulony na wiele gatunków ryb.





Przyczyny alergii na ryby

   Alergia może być spowodowana zarówno przez ryby morskie i słodkowodne. Do najczęściej uczulających ryb należą: dorsz, śledź, szprot, węgorz, karp, okoń. Osoby uczulone reagują zarówno na smażoną, jak i gotowaną rybę. Obróbka cieplna nawet najbardziej zaawansowane pod względem osiąganej temperatury obróbki jak smażenie, grillowanie czy pieczenie nie powodują rozpadu parwalbuminy. Parwalbumina znajduje się w białej tkance mięśniowej. Dlatego najmniej uczulające są ryby z ciemnym mięsem, m.in. ryba piła, łosoś i tuńczyk.



Objawy alergii na ryby

   Objawy alergii na ryby mogą być związane ze zmianami skórnymi, takimi jak zaczerwienienie i pokrzywka. Czasami pojawia się obrzęk twarzy lub ust. W dniu następnym po dniu spożycia ryb może wystąpić zaostrzenie się atopowego zapalenia skóry. Objawy żołądkowo-jelitowe towarzyszące alergii na ryby to wymioty i nudności oraz biegunka. Dolegliwości żołądkowe mogą mieć bardzo zaostrzony przebieg i objawiać się silną biegunką z domieszką krwi. Zespół takich objawów jest określany jako zapalenie jelit spowodowane proteinami pochodzącymi z pożywienia (FPIES, ang. food-protein-induced enterocolitis syndrome). Zarówno astma, świszczący oddech, problemy z oddychaniem, kaszel jak i nieżyt nosa w przebiegu alergii na ryby pojawiają się stosunkowo rzadko w porównaniu z innymi symptomami. Duszności częściej świadczą o obrzęku Quinckiego.

   Niepożądane reakcje na ryby nie zawsze są skutkiem alergii na ryby. Reakcją może być pseudo alergia - wówczas układ odpornościowy nie bierze udziału w reakcji. Niektóre gatunki ryb zawierają dużo histaminy mogą także powodować wyzwalanie histaminy w organizmie, co objawia się na przykład pokrzywką, skurczami jelit, czy też obrzękiem. Pseudo alergiczne reakcje mogą być spowodowane również obecnością metali ciężkich, czy też zakażeniem bakteryjnym wynikającym ze zbyt długiego lub niewłaściwego przechowywania ryb oraz. Spożywając ryby należy się również liczyć z alergią na występującego w rybach pasożyta z gromady nicieni - Anisakis simplex.



Symptomy alergii u dzieci

   U najmłodszych pacjentów alergia na ryby może objawiać się wymiotami, intensywnym ulewaniem pokarmu, biegunką, kolkami i wzdęciami brzuszka. Upośledzenie stanu odżywienia związane z alergię objawia się zwolnieniem tempa wzrastania oraz zahamowaniem przyrostu masy. Symptomy alergii ze strony dróg oddechowych to m.in. sapka, katar, trudności z oddychaniem i świsty w klatce piersiowej. Alergia na ryby może też spowodować atopowe zapalenie skóry (tzw. skazę białkową), obrzęk warg i pokrzywkę. Dzieci są podobnie jak dorośli narażone na wstrząs anafilaktyczny.



Niebezpieczny wstrząs anafilaktyczny

   U osób z silną alergią spożycie ryby może doprowadzić do wystąpienia niebezpiecznego objawu - reakcji anafilaktycznej. Już po upływie kilku minut od spożycia rybnej potrawy, u alergika mogą pojawić się duszności, problemy z krążeniem, utrata przytomności, zapaść i bezdech. W razie wystąpienia objawów wstrząsu anafilaktycznego należy wezwać niezwłocznie pogotowie ratunkowe.



Rozpoznanie alergii na ryby

   Alergia na ryby może rozwinąć się na każdym etapie życia. Alergia pokarmowa wieku dziecięcego na ryby zanika z wiekiem u niewielu dzieci i młodzieży. Reakcja uczuleniowa często powstaje u młodzieży, która przez lata jadły ryby i nie towarzyszyły spożywaniu żadne objawy. W 40% przypadków alergia na ryby uaktywnia się dopiero w wieku dorosłym. Rozpoznanie można potwierdzić różnymi metodami diagnostycznymi, takimi jak test skórny prick i badanie przeciwciał specyficznych IgE w surowicy krwi. Jeżeli po przeprowadzeniu powyższych badań nadal występują wątpliwości, co do alergii na ryby, przeprowadza się test prowokacyjny. Jeżeli po doustnym teście prowokacyjnym wynik będzie pozytywny wprowadza się u pacjenta dietę eliminacyjną. Negatywny wynik doustnego testu prowokacyjnego sugeruje wykonanie dodatkowych badań na zawartość toksyn i pasożytów.



Leczenie alergii na ryby

   Podstawowym sposobem leczenia alergii na ryby jest unikanie spożywania gatunków ryb, na których uczulenie zostało potwierdzone badaniami. Nawet opary powstające podczas gotowania ryb mogą pojawić się objawy alergii. Sztućce, które miały styczność z rybą także mogą spowodować objawy alergii. Przypadkowa kontaminacja ryb z innymi produktami jest deklarowana przez producentów - na opakowaniu jest umieszczony na etykiecie („może zawierać śladowe ilości ryb”).

   W razie pojawienia się objawów alergicznych na ryby można stosować leki przeciwalergiczne. Alergik powinien mieć przy sobie zestaw pierwszej pomocy przepisywany przez lekarza. Osoby chore powinny informować osoby z najbliższego otoczenia o swojej alergii i ewentualnych objawach. Konieczne jest unikanie produktów rybnych i produktów, które mogłyby zawierać ryby i produktów rybnych, surimi i suplementów diety (kwasów omega-3 pochodzących z ryb) zawierających olej rybny. Osobom silnie uczulonym zaleca się całkowite zrezygnowanie z odwiedzania restauracji.

   Niestety próby immunoterapii w odniesieniu do alergii na ryby podejmowane w przeszłości nie przyniosły zamierzonych skutków. Były one również mało bezpieczne. Od 2009 r. trwają badania nad opracowaniem szczepionki do podskórnej immunoterapii w alergii na ryby prowadzone pod kierunkiem Ronalda van Ree w ramach projektu Food Allergy Specific Immunotherapy. W projekcie bierze udział także Klinika Immunologii, Reumatologii i Alergii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, która w 2015 r. rozpoczęła badania skuteczności i bezpieczeństwa opracowanej szczepionki (A. Drewnik, M. L. Kowalski, „Alergia na ryby”, w: Alergia Astma Immunologia 2016, 21, str. 88-95).



Zmniejszenie ryzyka alergii

   Chcąc zmniejszyć ryzyko alergii u dzieci można przez pierwszych sześć miesięcy życia karm dziecko wyłącznie piersią, a przez kolejne miesiące kontynuować karmienie piersią połączone z wprowadzeniem pokarmów uzupełniających. Dzieci należące do grupy zwiększonego ryzyka alergii (występowanie choroby alergicznej u rodziców lub rodzeństwa) powinny być karmione w pierwszym półroczu życia mlekiem matki i hydrolizatami białek - specjalnymi mieszankami zmniejszającymi ryzyko alergii.

   Nie ma natomiast dowodów naukowych na to, że opóźnione wprowadzenie pokarmów potencjalnie alergizujących - ryb i owoców morza - zmniejsza ryzyko alergii. Podobnie, dieta eliminacyjna w czasie ciąży również nie zmniejsza ryzyka wystąpienia alergii u dziecka, a może doprowadzić do niedoborów żywieniowych u matki, więc jest wręcz zagrożeniem dla zdrowia dziecka. Nie ma również dowodów na to, że dieta eliminacyjna w czasie laktacji zapobiega wystąpieniu alergii u dziecka.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.67 Ocen: 3

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE