Dzisiaj jest: Środa, 20.09.2017 Imieniny: Filipiny i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Amarantus i jego właściwości


19.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Amarantus i jego właściwości


   Gdy przyjrzymy się uważniej odżywczym właściwościom amarantusa, możemy zacząć zastanawiać się, jak to możliwe, że zboże to wciąż jest tak mało w naszych rodzimych kuchniach i jadalniach popularne. Przez długi czas niedoceniany, czy wręcz zapomniany, amarantus powoli powraca do łask. Dlaczego warto go jeść ? Czym różni się od innych zbóż ? Jakie produkty z niego powstają ?... Wszystkich już zainteresowanych amarantusem oraz tych, którzy jeszcze o nim nie słyszeli, zapraszamy do lektury.



   Amarantus, czyli inaczej szarłat wyniosły (lub szarłat wiechowaty), to jedna z najstarszych roślin zbożowych uprawnych na świecie. Pochodzi z Ameryki Środkowej (jego niezwykłe wartości odżywcze docenili już w zamierzchłych czasach Inkowie, Majowie i Aztekowie), ale uprawiana jest dzisiaj w wielu regionach na świecie, w tym również w Polsce. Roślina zapomniana przez lata, doczekała się ponownego odkrycia w drugiej połowie XX wieku, przez wielu specjalistów od żywienia nazywana jest zbożem XXI wieku. W niej upatruje się ogromne możliwości w zaspokojeniu potrzeb żywnościowych świata.



   Nasiona mają więcej składników odżywczych niż ziarna niezwykle popularnej w naszym kraju pszenicy. Sprawia to, że zaczyna uznawać się go za dobrą dla niej alternatywę. Roślinę ze względu na dużą zawartość składników odżywczych zalicza się do tzw. super żywności - czyli super foods.



Właściwości odżywcze i prozdrowotne

   Amarantus ma korzystny wpływ na min. leczenie chorób krążenia, gdyż reguluje on procesy syntezy cholesterolu, co sprzyja obniżaniu jego poziomu, jest również źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, których pozytywny wpływ na zdrowie jest na tyle szeroki, że nie da się go przecenić - kwasy te wzmacniają błony komórkowe komórek naszego ciała, a więc, ponieważ wszystkie nasze organy składają się z komórek, wzmacniają wszystkie układy i pomagają w leczeniu niemal wszystkich chorób. Dlatego właśnie tak popularne stały się różnego rodzaju preparaty z kwasami omega-3 czy olej lniany, który również jest ich bogatym źródłem.

   Ziarna są źródłem pełnowartościowego białka, a więc mogą być doskonałym składnikiem diety osób na diecie wegetariańskiej. Warto wiedzieć, że białko to przewyższa pod względem jakościowym białka pochodzące z innych zbóż, co sprawia, że wzbogacanie bezmięsnych potraw dodatkiem amarantusa ułatwia zbilansowanie diety pod kątem dziennego spożycia, na odpowiednim poziomie, aminokwasów egzogennych (czyli tych, których organizm nie produkuje sam i które to znajdują się w produktach odzwierzęcych). Odpowiednia ilość białka w diecie jest niezwykle ważna dla zachowania zdrowia i dobrej kondycji, więc, jeśli nie przepadamy za mięsem bądź nie jadamy go zbyt często (lub w ogóle) z innych względów, warto pomyśleć o wprowadzeniu do diety produktów z amarantusa.

   Co więcej, zboże nie zawiera glutenu, a więc mogą go jadać również osoby chorujące na celiakię i uczulone na gluten, które zmuszone są wykluczyć z diety produkty pszenne.

   Ziarna dostarczają żelazo (a więc zapobiegają anemii, amarantus powinny również wprowadzić do diety kobiety w okresie ciąży), wapń (wzmacniają zęby i kości), potas (regulują gospodarkę wodno - elektrolitową organizmu), magnez (przeciwdziałają stresowi), ponadto cynku, miedzi, manganu i selenu, Są również źródłem witamin: C, E, B1, B2, B6, kwasu foliowego i kwasu pantotenowego.

   Amarantus dostarcza również dużych ilości błonnika, więc reguluję pracę jelit i zapobiega zaparciom. Może być również elementem codziennego menu dla osób na diecie odchudzającej, gdyż błonnik zapewnia uczucie sytości, a produkty będące jego źródłem mają niski indeks glikemiczny. Błonnik w diecie jest również istotnym elementem profilaktyki raka dolnego odcinka układu pokarmowego. Zawiera też takie substancje jak skwaleny, opóźniające procesy starzenia organizmu i antyoksydanty przeciwdziałające chorobom nowotworowym.



W jakiej formie jada się ziarna amarantusa ?

   Ziarna mogą stanowić składnik zup, sosów, zapiekanek. Z mąki można przygotowywać wszelkiego rodzaju tradycyjne wypieki (ciastka, herbatniki, ciasta etc.), które dobrze znamy, oraz placki czy omlety.

   Amarantus ekspandowany (popping) można wykorzystać jako panierka, także do pieczenia ciasta i chleba, dodatek do deserów i sałatek, do jogurtów, musli, owsianek.

   Jak widać, amarantus z powodzeniem zastępuje inne zboża. Do jego spożywania nie ma również żadnych przeciwwskazań. Czemu więc nie spróbować ?




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 5


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE