Dzisiaj jest: Poniedziałek, 21.10.2019 Imieniny: Urszuli i Hilarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Aspartam - niskokaloryczny, słodki ale szkodliwy


23.10.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Aspartam - niskokaloryczny, słodki ale szkodliwy


   Aspartam jest sztucznym słodzikiem dodawanym do artykułów spożywczych zamiast cukru. Zawiera on 4 kcal w 100 g i jest zarazem prawie 180 razy słodszy. Na produktach spożywczych ten dodatek do żywności oznaczany jest kodem E951. Aspartam został wynaleziony w 1965 r. przez amerykańskiego chemika Jamesa Schlattera pracującego dla firmy farmaceutycznej G.D. Searle & Company.

   Schlatter otrzymał ten związek w ramach badań nad poszukiwaniem leków przeciwwrzodowych. Odkrył jego słodycz zupełnie przypadkowo, liżąc swój własny palec ubrudzony aspartamem. W 1985 G.D. Searle została przejęta przez kontrowersyjny amerykański koncern Monsanto, który to oddział odpowiedzialny za produkcję słodzika przemianował na NutraSweet Company. Patent amerykański na jego produkcję wygasł w 1992 i od tej pory jego produkcją zajęło się kilka innych koncernów chemicznych na całym świecie.



   Aspartam nie powoduje podniesienia poziomu cukru we krwi. Składa się on z trzech substancji chemicznych takich jak ester metylowy, kwas asparaginowy i fenyloalanina. Każda z tych substancji jest naturalnym składnikiem niektórych rodzajów pokarmu. Kwas asparaginowy i fenyloalanina są aminokwasami budującymi białka. Ester metylowy przekształcający się po spożyciu w metanol występuje natomiast w owocach. Różnica polega na tym, że w substancje zawarte w słodziku są w pełni przyswajalne przez organizm. Z kolei metanol pochodzący z pokarmu występuje w połączeniu z frakcją błonnika rozpuszczalnego - pektynami. Błonnik rozpuszczalny w wodzie uniemożliwia odłączenie alkoholu metylowego. Zaniepokojeni naukowcy rozpoczęli więc badania nad oddziaływaniem spożycia aspartamu na funkcjonowanie organizmu. Ich wyniki nie napawają optymizmem.



Kwas asparaginowy

   Kwas asparaginowy obejmuje 40% składu sztucznego słodzika. Aminokwas pełni ważną rolę w organizmie, ponieważ powstaje z niego asparaginian. Neuroprzekaźnik umożliwia przepływ informacji między neuronami w mózgu. Zwiększone spożycie kwasu asparaginowego może przyczynić się do obumierania komórek nerwowych. Wysokie stężenie neuroprzekaźników prowadzi bowiem do nadmiernego pobudzenia komórek nerwowych i ich śmierci.



Fenyloalanina

   Aspartam składa się w 50% z fenyloalaniny, która jest jednym z aminokwasów egzogennych. Musi być ona dostarczona wraz z pożywieniem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jej nadmiar jest szkodliwy dla osób chorujących na fenyloketonurię. Choroba jest genetycznie uwarunkowanym zaburzeniem metabolicznym, które uniemożliwia metabolizowanie fenyloalaniny z powodu braku pewnego enzymu. Leczenie schorzenia polega na wyeliminowaniu wyeliminowaniu z jadłospisu wszystkich produktów, które zawierają fenyloalaninę. Spożywanie aspartamu przez chorego na fenyloketonurię powoduje gromadzenie się tego aminokwasu w mózgu, co z kolei jest przyczyną ciężkiego uszkodzenia mózgu i upośledzenia umysłowego. Badania wykazały, że spożywanie aspartamu powoduje podniesienie stężenia fenyloalaniny w mózgu nawet u zdrowej osoby. Efekt jest większy, jeżeli słodzik zostanie spożyty w połączeniu z węglowodanami. Fenyloalanina jest składnikiem noradrenaliny. Wysokie spożycie aspartamu powoduje zwiększenie poziomu wspomnianego hormonu. W efekcie dochodzi do zaburzenia równowagi między noradrenaliną i serotoniną. Zmniejsza się poziom serotoniny, która jest tzw. hormonem szczęścia. Wtedy może dojść do zaburzeń emocjonalnych, takich jak zmiany nastroju, ataki paniki i depresja.



Alkohol metylowy (metanol)

   Zawartość alkoholu metylowego w aspartamie wynosi 10%. Metanol jest w organizmie rozkładany na kwas mrówkowy i formaldehyd będący śmiertelną trucizną. Jego metabolity gromadzą się w tkankach powodując niepokojące objawy. Symptomy zatrucia metanolem to między innymi bóle i zawroty głowy, wymioty, dreszcze, drętwienie i zaniki pamięci. Alkohol metylowy jest uwalniany z aspartamu w jelicie cienkim w wyniku działania chymotrypsyny. Tempo wchłaniania metanolu przez organizm jest szybsze, jeżeli produkt zostanie podgrzany do temperatury 30 stopni Celsjusza. Żywność zawierająca aspartam nie powinna być podgrzewana.



Dwuketopiperazyna (DKP) - szkodliwy produkt uboczny

   W wyniku działania wysokiej temperatury (powyżej 50 stopni) i długotrwałego przechowywania płynnych produktów zawierających aspartam powstają produkty uboczne. Jednym z nich jest dwuketopiperazyna określana skrótem DKP. Badania jednoznacznie wykazały negatywny wpływ DKP na funkcjonowanie organizmu. Dwuketopiperazyna  daje związek, który jest podobny do N-nitrozomocznika, związku chemicznego o silnym działaniu, powodującego guzy mózgu.



Do jakich produktów jest dodawany aspartam ?

   Sztuczny słodzik jest współcześnie bardzo popularnym dodatkiem do różnych artykułów żywnościowych. Substancja jest dodawana do produktów light, jogurtów, galaretek, płatków śniadaniowych, soków, gum do żucia, napojów bez cukru (light), past do zębów, napojów energetycznych, suplementów (np. tabletek musujących) a nawet do leków. Jest też dostępny w formie tabletek, które można stosować zamiast cukru, pod kilkudziesięcioma nazwami handlowymi na całym świecie. Chcąc rozpoznać produkty zawierające aspartam, trzeba dokładnie czytać etykiety. Aspartam jako dodatek do żywności kryje się pod symbolem E951. Na artykułach spożywczych, do których dodano ten składnik może też widnieć informacja, że produkt jest źródłem fenyloalaniny.



Wpływ na organizm

   Według informacji przekazywanych do FDA aspartam odpowiada aż za 75% doniesień o niekorzystnych reakcjach na dodatki do żywności. Aspartam może prowadzić do wad wrodzonych płodu. Artykuły spożywcze zawierające wspomniany sztuczny słodzik nie powinny być spożywane przez kobiety w ciąży. Chorzy na cukrzycę również powinni ich unikać. Aspartam przyspiesza tempo wystąpienia klinicznych objawów cukrzycy i pogarsza możliwość kontrolowania choroby u leczonych osób. Składniki słodzika mogą wpłynąć na rozwój cukrzycy u osób z tendencją do hipoglikemii. Substancje wchodzące w skład aspartamu mogą wywołać szereg chorób, w tym nowotwory mózgu. Inne badania przeprowadzone przez Społeczny Instytut Żywienia w Massachusetts wykazały, że aspartam może wywołać zawroty głowy, migreny i ataki padaczki. Inne skojarzone symptomy powodowane przez aspartam obejmują: nudności, drętwienia, skurcze mięśni, przybieranie na wadze, wysypki, depresje, zmęczenie, drażliwość, częstoskurcz serca, bezsenność, problemy z widzeniem, utrata słuchu, palpitacje serca, trudności z oddychaniem, ataki niepokoju, niewyraźna wymowa, utrata smaku, szum w uszach, utrata pamięci i bóle stawów. Naukowcy studiujący działanie aspartamu stwierdzili, że jego spożywanie może się przyczynić do wywołania lub pogorszenia stanu (poza już wspomnianymi) w następujących chorobach: opóźnienie umysłowe, stwardnienie rozsiane, chroniczny syndrom zmęczenia, choroba Parkinsona, choroba Alzheimera, chłoniak, wady wrodzone, fibromialgia.

   Co ciekawe kombinacja aspartamu z innymi słodzikami, acesulfamem K, w smaku jest nieodróżniana u większości ludzi od cukru.

   Inną ciekawostką jest to, że szkodliwe działanie aspartamu o czym mało kto wie można złagodzić. Okazuje się, że aspartam nie lubi „samotności”. Jeśli towarzyszy mu inna substancja słodząca, szczególnie wspomniany już acesulfam K, staje się on bardziej stabilny, mniej szkodzi a uwalniające się w trakcie trawienia substancje nie są uwalniane w tak dużych ilościach. Dlatego kupując jakikolwiek sztuczny słodzik, warto pamiętać, by zawierał jak najbogatszą mieszaninę różnych substancji  słodzących. Im więcej, tym bezpieczniej.



Sfałszowane badania

   Sztuczny słodzik został wprowadzony na rynek w 1981 do produktów suchych, natomiast do napojów gazowanych został dopuszczony dwa lata później. Decyzja FDA (amerykańskiego ministerstwa zdrowia) o dopuszczeniu do konsumpcji aspartamu była poprzedzona ponad 100 badaniami. Ogłoszone wyniki jednoznacznie wskazywały na nieszkodliwość dodatku. Dopiero w późniejszym czasie, w związku ze znaczącym wzrostem zachorowań na raka mózgu i innymi chorobami i dolegliwościami skojarzonymi ze spożyciem aspartamu oraz ze wzrostem wad wrodzonych u dzieci, których matki w okresie ciąży stosowały słodzik wyszło na jaw fałszerstwa związane z wynikami badań. Rzeczywiste wyniki badań z pewnością były mniej pozytywne niż te, które przedstawiono.



Alternatywy dla aspartamu

   Oczywiście dla zdrowia najlepiej jest zrezygnować ze wszystkich środków słodzących zarówno tych naturalnych i tych sztucznych, istnieją jednak środki słodzące o dobrym PR takie jak stewia, syrop z agawy czy też naturalny miód.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.25 Ocen: 4

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE