Dzisiaj jest: Poniedziałek, 26.08.2019 Imieniny: Marii i Zefiryny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5847

Bakterie Lactobacillus Acidophilus - dlaczego są nam potrzebne?


14.01.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Bakterie Lactobacillus Acidophilus - dlaczego są nam potrzebne?


   Bakterie uznajemy za drobnoustroje powodujące choroby. Są jednak i takie mikroorganizmy, których potrzebujemy do zachowania zdrowia. Należą do nich między innymi bakterie probiotyczne zwane Lactobacillus Acidophilus. Ich nazwa wywodzi się z łaciny -lacto - co znaczy mleko, -bacillus - co znaczy o kształcie laseczki i acidophilus - co znaczy lubiący kwas.

   Lactobacillus Acidophilus mają istotny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka. Kiedy zaczyna ich brakować w organizmie, dochodzi do zaburzeń pokarmowych, a następnie do osłabienia ogólnej odporności organizmu. Lactobacillus Acidophilus są częścią mikroflory jelitowej. Pożyteczne bakterie chronią przed innymi, groźnymi drobnoustrojami, ale są bardzo wrażliwe na toksyny.





Neutralizator chorobotwórczych mikroorganizmów

   Lactobacillus Acidophilus neutralizuje bakterie, grzyby i pasożyty, które są zdolne do wywołania infekcji i zapoczątkowania rozwoju różnych chorób. Kiedy kolonie Lactobacillus Acidophilus są osłabione i mniej liczebne z powodu zewnętrznych lub wewnętrznych czynników (np. złej diety, toksyn z otoczenia), dochodzi do zaburzenia naturalnej bariery dla drobnoustrojów wywołujących choroby - organizm staje się na nie bardziej podatny.



Producent witaminy B

   Lactobacillus Acidophilus wspomagają produkcję witamin z grupy B - witaminy B9 (kwasu foliowego), witaminy B6 i niacyny. W ten sposób przeciwdziałają one np. problemom skórnym. Jeżeli te bakterie probiotyczne mają się dobrze i robią swoje, to skóra wygląda znacznie lepiej i zdrowiej. Lactobacillus Acidophilus zmniejszają odporność na egzemę i grzybicę skóry.



Wsparcie w produkcji witaminy K1

   Lactobacillus Acidophilus uczestniczą w produkcji witaminy K1, która odpowiada za wspomaganie procesu krzepliwości krwi. Odpowiada ona również za proces wchłaniania wapnia. Pomoc probiotycznych bakterii jest nam szczególnie potrzebna w okresie dorastania i w okresie starości. Lactobacilus Acidophilus pomagają też przyswoić żelazo.



Symptomy "niedoboru" Lactobacillus Acidophilus

   Kiedy w jelitach jest za mało Lactobacillus Acidophilus, mogą pojawić się takie dolegliwości, jak nieprzyjemny zapach z ust, zaparcia i wzdęcia. Niemowlęta zmagają się wówczas z kolką jelitową. Na rynku są dostępne różne preparaty doustne, które powodują odtworzenie właściwej flory bakteryjnej - nie tylko jelit, choć i tak zawsze najlepszym rozwiązaniem jest dieta z dużym udziałem produktów probiotycznych.

   Lactobacilus Acidophilus są też potrzebne szczególnie kobietom do utrzymania odpowiedniego środowiska w miejscach intymnych. Zwalczają one chorobotwórcze drobnoustroje powodujące infekcje. Na stany zapalne szczególnie narażone są kobiety w ciąży, u których zmienia się pH pochwy - na takie, które jest bardziej przyjazne dla chorobotwórczych mikroorganizmów.



Pałeczki kwasu mlekowego w diecie i w organizmie

   Lactobacilus Acidophilus są w języku polskim określane jako pałeczki kwasu mlekowego jako, że posiadają zdolność przekształcania laktozy w kwas mlekowy w procesie fermentacji mlekowej. Te bakterie probiotyczne wykorzystuje się do produkcji fermentowanych produktów mlecznych. Lactobacillus Acidophilus występują naturalnie w mleku i jego przetworach. Można je znaleźć w mniejszych ilościach także w mięsie i zbożowych produktach.

   Pałeczki kwasu mlekowego wspomagają naturalne bariery organizmu skierowane przeciw drobnoustrojom powodującym choroby. Występują one m.in. w jamie ustnej, w jelitach oraz w końcowej części dróg rodnych, gdzie są wspierane przez inne probiotyki.



Pamiętaj, Lactobacillus Acidophilus nie lubią antybiotyków

   Najczęstszą przyczyną zaburzenia flory bakteryjnej polegającemu na niedoborze Lactobacillus Acidophilus jest stosowanie antybiotyków zażywanych doustnie. Jedynym sposobem na uniknięcie takich nieprzyjemnych konsekwencji jest stosowanie preparatów osłonowych, a także odbudowanie flory bakteryjnej z pomocą diety.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE