Dzisiaj jest: Środa, 22.05.2019 Imieniny: Julii i Heleny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5844

Bataty (słodkie ziemniaki) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


16.04.2017
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Bataty (słodkie ziemniaki) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


   Bataty stają się w Polsce coraz bardziej popularne. I nic dziwnego, słodkie ziemniaki można wykorzystać w kuchni na naprawdę wiele sposobów. Bataty świetnie sprawdzą się zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych.

   Dodatkową zaletą spożywania słodkich ziemniaków jest to, że są bogate w substancje odżywcze, dzięki czemu są zdrowsze od tradycyjnych ziemniaków. Uważa się, że pochodzą z Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie na ścianach jednej z prehistorycznych jaskiń dostrzeżono rysunki roślin przypominających te byliny. Do Europy przywiózł je Krzysztof Kolumb. Bulwy batata są długie i mają charakterystyczny stożkowy kształt. Wyróżniamy ponad 400 odmian batatów, które różnią się od siebie kolorem skórki i miąższem. Mogą mieć skórkę brązową, fioletową, czerwoną, beżową, pomarańczową i żółtą, miąższ natomiast może przyjmować barwę białą, beżową, czerwoną, różową, fioletową, żółtą i pomarańczową. Jedna bulwa może osiągać nawet do 30 cm długości i ważyć aż 3 kg! Dlaczego warto jeść bataty i jakie mają wartości odżywcze i właściwości lecznicze, jak je najlepiej przyrządzać?





Bataty - właściwości odżywcze i lecznicze

   Bataty są dobrym źródłem witamin z grupy B: B1, B2, B3, B5 i B6. Tiamina (witamina B1) - odpowiada za przemiany metaboliczne glukozy we krwi w związki wysokoenergetyczne, za produkcję krwinek czerwonych, funkcjonowanie włókien układu nerwowego, serca i mięśni. Ryboflawina (witamina B2) - ma wpływ na funkcjonowanie skóry, błon śluzowych, paznokci i włosów. Niedobór witaminy B2 skutkuje, zmęczeniem, pieczeniem oczu i zajadami w kącikach ust. Witamina B3 (witamina PP) - korzystnie wpływa na regulację poziomu cukru we krwi, lipidogram (cholesterol i trójglicerydy) i przepływu krwi w naczyniach krwionośnych. Wspomaga procesy utleniania i redukcji w organizmie. Witamina B5 (mieszanina kilku związków chemicznych: kwasu pantotenowego, panteiny - pochodnej kwasu pantotenowego, pantenolu i koenzymu A) - wywiera korzystny wpływ na skórę i włosy, ochrona przed infekcjami, oddziaływuje także na metabolizm tłuszczów, węglowodanów, białek i syntezę hormonów sterydowych i innych związków chemicznych. Witamina B6 (grupa 6 związków chemicznych - pochodnych pirydyny: pirydoksyny, pirydoksalu i pirydoksaminy oraz ich 5'-fosforanów) - jest konieczna dla prawidłowej przemiany białka, wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego oraz produkcję czerwonych i białych ciałek krwi. Niedobór witaminy B6 powoduje niedokrwistość, łojotokowe zapalenie skóry, brak apetytu i nudności oraz skłonności do choroby lokomocyjnej.

   Bataty są prawdziwą kopalnią witaminy A (w formie oczywiście roślinnego beta-karotenu) - już 100 gramów batatów wypełnia dzienne zapotrzebowanie na witaminę A w ponad 600%! Witamina A - stymuluje wzrost, poprawia wygląd skóry, wzmacnia wzrok i odporność na infekcje. Wspomaga produkcję hormonów, tworzenie kości. Chroni przed nowotworami i chorobami serca. Niedobór witaminy A prowadzi do osłabienia wzroku, wysychania i rogowacenia skóry i łamliwości paznokci.

   Bataty zawierają także sporo cennych pierwiastków - można w nich znaleźć m.in. magnez, fosfor, potas, miedź i mangan. Magnez wpływa na pracę mięśni, pośredniczy w przewodnictwie nerwowo-mięśniowym, wpływa na pracę układu trawiennego, hormonalnego a także odpornościowego, reguluje procesy termoregulacji i ochrania ustrój przed wpływem stresu. Fosfor dba o prawidłową gęstość kości, zbyt mała ilość tego pierwiastka w organizmie może prowadzić do spadku odporności i zaburzeń układu oddechowego. Potas reguluje ciśnienie krwi oraz wpływa na prawidłową pracę mięśni. Dodatkowo oddziałuje na równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Miedź jest niezbędna do funkcjonowania insuliny i szybszego gojenia się ran. Mangan z kolei wpływa na produkcję tyroksyny, czyli hormonu tarczycy. Niedobory manganu mogą prowadzić do m.in. do zmniejszenia libido. W słodkich bulwach znajdziemy także fitosterole, błonnik pokarmowy a także cenne związki antynowotworowe takie jak kwas chlorogenowy i kwas kawowy.

   Miąższ batatów jak już wspomniano może przyjmować barwę białą, beżową, czerwoną, różową, fioletową, żółtą i pomarańczową - a przez to mogą mieć wpływ na różne właściwości - czerwona odmiana batatów zmniejsza ryzyko rozwojów chorób serca i nowotworów, fioletowe to silne przeciwutleniacze, a żółte poprawiają kondycję wzroku. Podobnie jak w przypadku zwykłych ziemniaków, również bataty charakteryzują właściwości przeciwzapalne (wynika to głównie z obecności w składzie beta-karotenu, witaminy C i magnezu). Bataty są skuteczne w leczeniu, oskrzeli i płuc, dają także ulgę astmatykom. Batat jest bogatym źródłem luteiny, która ma zbawienny wpływ na wzrok. Bataty mają niski indeks glikemiczny (niższy niż w tradycyjne ziemniaki), a więc proces uwalniania z nich energii jest powolny, dlatego też spowalniają wchłanialność węglowodanów przez organizm. Słodkie ziemniaki chronią przed nowotworem pęcherza, a także mogą zmniejszyć ryzyko zachorowalności na raka nerek, mogą też obniżać ryzyko zachorowania na raka piersi.

   Warto wiedzieć, że bataty zawierają szczawiany, zatem jeśli ktoś boryka się z kamicą nerkową lub kamicą pęcherzyka żółciowego, to powinno się je wykluczyć z diety.



Kalorie i wartości odżywcze - bataty


Składnik Zawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 86 kcal / 359 kJ
Białko 1,57 g
Tłuszcz ogółem 0,05 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,018 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,001 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,014 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,001 g
 - Kwas alfa-linolenowy (ALA), 18:3 0,001 g
 - Kwas eikozapentaenowy (EPA), 20:5 0 g
 - Kwas dokozaheksaenowy (DHA), 22:6 0 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,013 g
Węglowodany 20,12 g
Błonnik pokarmowy 3 g
Witamina A 14187 I.U.
Witamina D 0 I.U.
Witamina E 0,26 mg
Witamina K1 1,8 µg
Witamina C 2,4 mg
Witamina B1 0,078 mg
Witamina B2 0,061 mg
Witamina B3 (PP) 0,557 mg
Witamina B5 (kwas pantotenowy)
0,8 mg
Witamina B6
0,209 mg
Witamina B9 (kwas foliowy)
11 µg
Witamina B12
0 µg
Wapń 30 mg
Żelazo 0,61 mg
Magnez 25 mg
Fosfor 47 mg
Potas 337 mg
Sód 55 mg
Cynk 0,3 mg
Miedź 0,15 mg
Mangan 0,26 mg
Selen 0,6 µg
Fluor ~
Cholesterol 0 mg
Fitosterole 12 mg



Bataty - zastosowanie w kuchni

   Wykorzystuje się je w kuchni podobnie jak ziemniaki, w formie gotowanej lub pieczonej. Wiele osób przepada za frytkami z batatów. Smakują inaczej niż frytki wykonane z tradycyjnych ziemniaków, ponieważ bataty są znacznie słodsze. Jeśli się nie odchudzasz, usmaż frytki na głębokim tłuszczu. Jeśli dbasz o linię, wypróbuj wersji dietetycznej - posyp frytki ostrą papryką i ziołami prowansalskimi, a następnie upiecz w piekarniku.

   Zmiksowane, upieczone bataty konsystencją przypominają dynię, dlatego można wykorzystać je jako zamiennik jajek w ciastach wegańskich. Z batatów można sporządzić pyszne zupy - kremy. Bataty możesz wykorzystać także do przygotowania zdrowszej wersji brownie.

   Słodkie ziemniaki sprawdzą się również w daniach wytrawnych - świetnie pasują do ryb, a podane jako puree urozmaicą nieco mięsny posiłek. Jeśli twoi bliscy nie przepadają za batatami do obiadu, zaproponuj im burgery z batatów i kaszy jaglanej. Podane z miękką bułką i dużą ilością warzyw powinny zasmakować każdemu.



Ciekawostki o batatach

→ Bataty można także spotkać pod nazwą słodki ziemniak, wilec ziemniaczany, patat lub kūmara
→ Słodkie ziemniaki uprawia się głównie w Chinach, Ugandzie, Nigerii, Indonezji, Tanzanii i w Wietnamie
→ Istnieją dwa rodzaje batatów: słodkie i gorzkie. Gorzkie - są warzywami trującymi, jednakże po obraniu z grubej skóry i wystawieniu na tacy na działanie promieni słonecznych nadają się do jedzenia. Dzieje się tak, gdyż pod wpływem promieni słonecznych toksyny zawarte w warzywie zostają usunięte
→ Po angielsku batat to sweet potato, po francusku - patate douce, po niemiecku - süßkartoffel, po hiszpańsku - batata




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 12


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto

Izabella Wentz

Wydawnictwo: Otwarte


Przepisy i plany żywieniowe, które pozwolą ci odzyskać kontrolę nad zdrowiem tarczycy. Autoimmunologiczna choroba tarczycy może być efektem infekcji, niedoboru składników odżywczych i jedze

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE