Dzisiaj jest: Wtorek, 12.11.2019 Imieniny: Renaty i Witolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Beta glukan - polisacharyd na choroby cywilizacyjne


20.09.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Beta glukan - polisacharyd na choroby cywilizacyjne


   Beta glukan jest organicznym związkiem chemicznym należącym do grona polisacharydów. Występuje on w naturze jako jeden ze składników błonnika pokarmowego będąc składnikiem budulcowym ścian komórkowych grzybów, zbóż i drożdży.

   Betaglukan jest zbudowany z jednostek D-glukozy, które są ze sobą połączone wiązaniami beta-glikozydowymi. Beta glukan nie jest jednorodnym związkiem organicznym. Posiada on 70% połączeń typu C1 - C4 i 30% wiązań typu C1 - C3. Dzięki temu w odróżnieniu od celulozy jest on bardziej mobilny i rozpuszczalny w wodzie. Beta glukan występuje głównie w nieprzetworzonych produktach naturalnych, w tym w jęczmieniu i owsie (a zwłaszcza w otrębach jęczmiennych i owsianych oraz kaszy jęczmiennej i kaszy owsianej), a także w grzybach np. w grzybach shiitake i boczniakach oraz kukurydzy, życie i sorgo. Charakter beta glukanu zależy od typu wiązań glikozydowych. Betaglukan rozpuszczalny w wodzie charakteryzuje się wysoką aktywnością biologiczną. Składnik błonnika przyczynia się do obniżenia zawartości cholesterolu LDL we krwi oraz pomaga unormować poziom glukozy we krwi. Betaglukan obniża też ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko rozwoju choroby wieńcowej. Wspomnianemu związkowi organicznemu przypisuje się także właściwości antynowotworowe.





Beta glukan w jadłospisie

   Zawartość beta glukanu w owsianych otrębach wynosi maksymalnie 5%, natomiast owsiane płatki zawierają nie więcej niż 3% tego składnika. Chcąc pozyskać beta glukan poddaje się ziarna owsa hydrotermicznej obróbce. Za pomocą pary wodnej uzyskuje się kremowy proszek zawierający 30% beta glukanu. Otrzymany produkt jest rozpuszczalny w wodzie. Po połączeniu z płynem tworzy gęsty żel.



Beta glukan na odchudzanie

   Beta glukan po przeniknięciu do organizmu tworzy lepki i gęsty żel, który pokrywa śluzówkę jelit zmniejszając tempo wchłaniania składników odżywczych. Beta glukan skutecznie obniża ilość wchłanianego tłuszczu i cholesterolu. Żel o lepkiej konsystencji utrudnia działanie enzymów, które nie są wówczas w stanie strawić całego spożytego pokarmu. Zwiększona masa pożywienia sprawia, że jest ono łatwiej i szybciej wydalane. Beta glukan w postaci suplementu i pod postacią otrębów lub płatków owsianych jest polecany wszystkim osobom mającym problemy z podwyższonym poziomem cholesterolu i zaparciami. Beta glukan pęczniejąc w żołądku wzmaga poposiłkowe uczucie sytości oraz zmniejsza pasaż jelitowy przeciwdziałając zaparciom. Chroni on także błonę śluzową jelit, obniża indeks glikemiczny spowalniając wchłanianie cukru oraz poprawia profil lipidowy obniżając wchłanianie cholesterolu. Wprowadzenie beta glukanu do jadłospisu poleca się osobom zmagającym się z cukrzycą typu II oraz chorobami serca i układu krążenia.



Beta glukan a profil lipidowy

   Beta glukan obniża poziom złego cholesterolu LDL o około 5-12%. U osób z wysokim poziomem LDL we krwi efekty spożywania beta glukanu są lepsze. Spadek poziomu LDL wynosi do 20%. Poprawa profilu lipidowego będąca rezultatem dziennego spożywania 5 g betaglukanu jest prawdopodobnie rezultatem obniżonego wchłaniania cholesterolu. Amerykańska agencja FDA (Food and Drug Administration) zaleciła stosowanie beta glukanu w profilaktyce chorób serca i układu krążenia.



Działanie antynowotworowe

   Beta glukan wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Związek organiczny wiążąc się z receptorami białek leptyny i integryny obniża przyczepność powierzchni guza przyczyniając się do redukcji jego rozmiarów o około 57-90%.



Właściwości immunostymulujące

   Beta glukan w naturalny i bezpieczny sposób zapobiega chorobom rozwijającym się na podłożu osłabionego systemu immunologicznego oraz infekcjom. Badania nad beta glukanem wykazały, że związek organiczny łagodzi objawy alergii i astmy oraz wzmacnia odporność organizmu na bakterie i wirusy oraz zapobiega zatruciom spowodowanym przez pasożyty. Stosowanie suplementu diety zawierającego beta glukan jest polecane w czasie leczenia chorób wywołanych osłabieniem systemu immunologicznego oraz w razie terapii infekcji bakteryjnych i wirusowych oraz w przebiegu przeziębienia i grypy. Stosowanie beta glukanu jest zalecane także po zakończeniu kuracji antybiotykowej.

   Omawiany polisacharyd jest dostępny w postaci spożywczego suplementu diety pozyskiwanego ze ścianek piekarskich drożdży. Pełni on rolę silnego aktywatora makrofagów działającego za pośrednictwem receptora betaglukanu znajdującego się na powierzchni makrofagów. Są to komórki, które mają za zadanie rozpoznawać, pochłaniać i niszczyć bakterie, wirusy, grzyby, fragmenty martwej i zmienionej tkanki, a także martwe, nowotworowe lub zmutowane komórki. Makrofagi rozpoznają także metale ciężkie i inne związki nienależące do organizmu macierzystego.



Wpływ beta glukanu na skórę

   Beta 1,3-D-glukan jest związkiem, który wpływa na opóźnienie starzenia się skóry. Stosowanie wspomnianego polisacharydu przez okres co najmniej 7-8 tygodni wpływa na poprawę nawilżenia skóry, poprawę elastyczności i napięcia skóry oraz kolorytu. Beta glukan wpływa także na redukcję zmarszczek.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.25 Ocen: 4

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE