Dzisiaj jest: Środa, 29.01.2020 Imieniny: Zdzisława i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Charakterystyka i właściwości zdrowotne składników sushi


16.12.2019
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Charakterystyka i właściwości zdrowotne składników sushi


   Kto z nas nie zna lub nie słyszał o sushi - japońskiej potrawie złożonej z gotowanego ryżu oraz (przeważnie surowych) dodatków w postaci owoców morza, wodorostów, rozmaitych warzyw i grzybów. Z ostatnich latach sushi cieszy się coraz większa popularnością, choć miewa również przeciwników, którzy niechętnie sięgają po ten orientalny specjał.

   Według legendy sushi powstało przez przypadek. Kiedyś surowe ryby przekładano ryżem z dodatkiem octu ryżowego celem przedłużenia ich świeżości. Początkowo ryż wyrzucano, a jedzono wyłącznie rybę. Dziś sushi znane jest na całym świecie i przybiera różnorodne kształty, formy (min. nigiri, futo-maki, maki, temaki, oshizushi)  oraz dodatki. Z jakich składników najczęściej się składa oraz jakie są ich właściwości zdrowotne?





Wodorosty nori

   Wodorosty nori używane są przygotowania rolek sushi, które następnie kroi się na małe kawałki. To właśnie w nie są zawijane ryż oraz inne dodatki. Często też wodorosty nori znaleźć można w środku rolki. Wodorosty zawierają dużo składników mineralnych takich jak między innymi żelazo, magnez, potas i jod, który ma szczególne znaczenie w zapobieganiu chorobom tarczycy. W stu gramach wodorostów nori znaleźć można 2030 mg potasu, 24 mg żelaza i 330 mg wapnia. Bogate są również w witaminy takie jak witamina A, witamina C, które są silnymi antyoksydantami, chroniącymi komórki przed stresem oksydacyjnym.



Łosoś

   Podstawą niemal każdego rodzaju sushi (zaraz po odpowiednio przygotowanym ryżu) są owoce morza i ryby. Wśród ryb zdecydowanie króluje łosoś, który jest źródłem białka, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 (EPA i DHA) oraz jodu i witaminy D. Kwasy omega-3 obniżają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia (ChUK). Zapobiegają i hamują rozwój choroby niedokrwiennej i wieńcowej serca, obniżają ryzyko udarów mózgu i zawałów serca. Działają przeciwzapalnie, przeciwalergicznie oraz antyneurodegeneracyjne. W okresie rozwoju prenatalnego odpowiadają za prawidłowy przebieg ciąży, zapobiegają przedwczesnemu porodowi oraz poronieniom. Wpływają one na większą masę urodzeniową dziecka oraz prawidłowe dojrzewanie układu nerwowego i mózgu płodu. Dobroczynnie wpływają też na kondycję skóry.

   Witamina D odpowiada za prawidłowe wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego, odpowiada za prawidłową gospodarkę wapniowo-fosforową organizmu oraz wykazuje działanie antydepresyjne.



Krewetki

   Na świecie znane jest niemal 2500 gatunków krewetek. Podobnie jak łosoś, są źródłem białka i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 (EPA i DHA). Zawierają witaminy z grupy B (B6, B12), które odpowiadają między innymi za prawidłową budowę czerwonych krwinek oraz witaminę E, która wykazuje działanie przeciwutleniające. Na szczególną uwagę zasługuje zawartość selenu, miedzi, fluoru oraz jodu.



Awokado

   Awokado jest kolejnym nieodłącznym składnikiem sushi. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (głównie z rodziny omega-9, a także omega-6), oraz witaminy i przeciwutleniacze, które odpowiadają za niszczenie wolnych rodników w organizmie. Awokado zawiera też likopen i luteinę. Jest źródłem potasu, który reguluje ciśnienie krwi oraz witamin C i A, które wykazują działanie przeciwutleniające. Awokado jest też bogate w witaminę B9 (kwas foliowy), który odpowiada za prawidłowe kształtowanie płodu oraz zapobiega powstawaniu wad wrodzonych. Wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz fitosteroli pomaga obniżać poziom cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL cholesterolu we krwi.



Imbir marynowany

   Imbir marynowany stosowany jest w sushi w celu oczyszczenia kubków smakowych pomiędzy próbowaniem kolejnego, innego kawałka. Poza tym imbir ma szereg zdrowotnych właściwości, których nie traci w procesie marynowania. Ułatwia trawienie, łagodzi mdłości, wspomaga leczenie przeziębień i infekcji. Imbir łagodzi  bóle miesiączkowe, pomaga w bólach migrenowych oraz wykazuje działanie przeciwobrzękowe.



Tykwa

   Tykwa uprawiana jest w Azji już od 10 tys. lat. Jest to roślina o niskiej kaloryczności. Zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych i witamin. Jest źródłem takich pierwiastków jak cynk, żelazo, fosfor, mangan, potas, selen, miedź oraz wapń. Wśród witamin znaleźć można tutaj witaminę C, A, E, K1 oraz witaminy z grupy B. Na szczególną uwagę zasługuje duża ilość antyoksydantów, które niszą wolne rodniki w organizmie, zapobiegając tym samym powstawaniu procesów nowotworowych i stanów zapalnych.



Wasabi (chrzan japoński)

   Wasabi to jedna z najostrzejszych przypraw na świecie. Wykazuje szereg właściwości zdrowotnych takich jak działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, antyoksydacyjne. Ma również korzystny wpływ na profil lipidowy krwi oraz zapobiega powstawaniu chorób układu krążenia. Wasabi zawiera dużą ilość składników mineralnych takich jak potas, wapń, cynk, magnez i fosfor oraz witamin takich jak witamina B6 i witamina C. Wasabi nie powinno jednak być spożywane w dużych ilościach, ponieważ może uszkodzić wątrobę oraz powodować biegunki, bóle żołądka i nudności.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE