Dzisiaj jest: Środa, 13.11.2019 Imieniny: Stanisława i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Chlorella i jej właściwości - słodkowodna mikroalga ma nam wiele do zaoferowania


23.08.2017
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Chlorella i jej właściwości - słodkowodna mikroalga ma nam wiele do zaoferowania


   Chlorella jest algą jednokomórkową. Jej nazwa wywodzi się stąd, że ma zielony kolor (od zielonego barwnika - chlorofilu). Ten niezwykły glon z gromady zielenic jest źródłem cennych składników odżywczych o bardzo korzystnym wpływie na zdrowie.

   W jednej komórce chlorelli znajdziemy to, czego nie ma w 100 g większości wysokoprzetworzonych produktów - cenne składniki odżywcze (m.in. aminokwasy, witaminy, minerały, kwasy nukleinowe, enzymy) oraz kofaktory (związki chemiczne, które są potrzebne enzymom do katalizowania konkretnych reakcji chemicznych). Ogromną zaletą chlorelli jest też wysokie stężenie chlorofilu. Wysoki poziom zawartości wymienionych związków sprawia, że chlorella jest zaliczana do żywności o wysokim stopniu skoncentrowania substancji odżywczych - należy do tzw. superfoods.





Kuzynka spiruliny i niebieskozielonych alg

   Chlorella bywa mylona ze spiruliną i z algami niebiesko-zielonymi. Choć jest do nich bardzo podobna - w końcu także należy do grupy alg - to jednak więcej je łączy niż dzieli. Chlorella należy do grupy eukariontów, a nie prokariontów, jak spirulina i algi niebieskozielone. Najistotniejsze z naszego punktu widzenia jest jednak to, jak ta mikroskopijna alga może wpłynąć na zdrowie ludzi.



Chlorella odtruwa i wzmacnia organizm

   Chlorella skutecznie usuwa z organizmu szkodliwe toksyny, a do tego wzmacnia układ odpornościowy. Naukowcy są zdania, że chlorella choć nie jest rośliną o dużych rozmiarach, zawiera najwięcej chlorofilu spośród ogółu przebadanych gatunków. Mikroskopijna alga działa na metale ciężkie, toksyny i pestycydy jak magnez. Dzięki twardej, zewnętrznej ścianie komórkowej może łączyć się z tymi związkami i skutecznie usuwać je z organizmu. W ścianie komórkowej znajdują się białka - metalotioneiny - posiadające zdolność wiązania metali ciężkich. Chlorella skutecznie oczyszcza organizm z groźnych toksyn, w tym między innymi z ołowiu, arsenu, kadmu i rtęci. Usuwa również polichlorowane bifenyle i insektycydy i inne zanieczyszczenia. Chlorella pobudza aktywność limfocytów T i makrofagów. Limfocyty T są komórkami układu odpornościowego zwalczającymi wirusy i choroby nowotworowe. Makrofagi zwalczają nowotwory, obce białka oraz pochłaniają szkodliwe substancje chemiczne w drodze fagocytozy. Wpływ mikroalgi na wspomniane komórki układu odpornościowego polega na zwiększeniu poziomu interferonu - dzięki temu działają one bardziej efektywnie. W efekcie układ immunologiczny pracuje nieco sprawniej. Zdaniem naukowców za takie działanie odpowiada czynnik wzrostu chlorelli.



Przechodzi przez organizm niestrawiona

   W zdecydowanej większości chlorella przechodzi przez układ trawienny w niemal niezmiennej postaci, usuwając zanieczyszczenia w opisany wyżej sposób. Ma to pewną zaletę, ale również i wadę. Twarda ściana komórkowa jest oporna na działanie enzymów, przez co organizm nie może wykorzystać jej potencjału odżywczego. Niemniej naukowcy opracowali sposób na to, żeby to co najlepsze w chlorelli trafiało do komórek organizmu człowieka.



Rozdrabnianie ścian komórkowych

   W procesie produkcji preparatów zawierających chlorellę dochodzi do całkowitego rozdrabniania ścian komórkowych. Jednocześnie, składniki odżywcze zawarte w tej mikroaldze, nie tracą na wartości. Dzięki zastosowaniu tej technologii przyswajalność substancji zawartych w chlorelli wzrasta nawet do 80%!



Wpływ algi na organy wewnętrzne i tkanki

   Chlorella pomaga w gojeniu się ran oraz w zapaleniu trzustki. Łagodzi ona również objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego oraz ropotoku. Właściwości prozdrowotne mikroskopijnej algi można wykorzystać w przebiegu hepatotoksyczności, czyli w związku z polekowym uszkodzeniem wątroby oraz w celu zapobiegania skutkom nadużywania alkoholu. Chlorella skutecznie przeciwdziała zatruciom jelitowym, infekcjom wirusowym i zaparciom. Z jej dobroczynnych właściwości korzystają także osoby cierpiące z powodu wrzodów żołądka i dwunastnicy, chorób skóry, alergii, miażdżycy, hipercholesterolemii, zapalenia stawów, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, chorób serca, zakażeń drożdżakami Candida albicans oraz zespołu Epsteina-Barra. Trzeba przyznać, że wachlarz zastosowań jednokomórkowej algi jest stosunkowo szeroki. Tajemnica jej prozdrowotnych właściwości kryje się pod twardą ścianą komórkową.



Bogactwo witamin, minerałów i chlorofilu

   Chlorella zawiera bardzo dużo witaminy A w formie beta-karotenu. W jej składzie znajdziemy również osiem aminokwasów egzogennych, dlatego mikroalga odgrywa dużą rolę w diecie wegetariańskiej, uzupełniając bezmięsne posiłki w niezbędne białko. Chlorella zawiera też dużo cynku - aż 71 mg w 100 gramach! Z uwagi na wysoką zawartość luteiny poleca się jej stosowanie w profilaktyce chorób oczu, w tym zaćmy. Chlorella zawiera też wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach (BCAA). Mikroalga pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi oraz wspomaga odchudzanie. Generalnie chlorella to źródło wielu cennych witamin, minerałów i innych niezbędnych związków - oprócz wspomnianych beta-karotenu, cynku, kwasów omega-3, aminokwasów, to także źródło żelaza, jodu, kobaltu, wapnia, magnezu, potasu, witaminy C, witaminy K1, witaminy B1, witaminy B2, witaminy B6, witaminę B3, witaminy B9 (folianów).



Chlorella regeneruje jelita

   Korzystny wpływ chlorelli na regenerację jelit wynika również z zawartości chlorofilu. Zielony barwnik może przyspieszać gojenie się ran, dzięki czemu pomaga w leczeniu zapalenia jelit, a także zwiększonej przepuszczalności jelitowej. Korzystny wpływ na gojenie się tkanek może wynikać dodatkowo z właściwości antybakteryjnych. Z tego samego powodu chlorella pomaga utrzymać równowagę flory bakteryjnej w jelitach. Zaburzenia w tym zakresie sprzyjają nadmiarowi gazów oraz nieprzyjemnemu zapachowi z ust.



Chlorella w codziennej diecie i profilaktyce

   Chlorella może być traktowana jako środek zapobiegający opisanym wyżej schorzeniom, albo po prostu - jako bardzo odżywczy pokarm. Lekarze i dietetycy polecają mikroalgę także w oczyszczaniu nerek i profilaktyce przeciwstarzeniowej. Regularna suplementacja chlorelli wpływa korzystnie na kondycję fizyczną i psychiczną organizmu, w tym na pamięć i koncentrację. Suplementy diety zawierające chlorellę są dostępne nie tylko w aptece. Kupując tego typu produkty zwróć uwagę na to, czy w preparacie znajduje się alga, której ściany komórkowe zostały rozerwane. Poza tym, zalecana dawka chlorelli wynosi 500 mg, co odpowiada 10 mg chlorofilu. Ttakie preparaty przyniosą wymierne korzyści dla zdrowia i samopoczucia. Należy zwrócić uwagę kupując chlorelle na skład. Niektórzy nieuczciwi producenci „obtaniając” skład sprzedają chlorellę są z dodatkowymi wypełniaczami (np. węglanem wapnia). Czytajmy więc skład i nie sugerujmy się niską ceną. Suplementy chlorelli można kupić w postaci proszku oraz tabletek.

   Odpowiednio stosowana chlorella może poprawić wydolność fizyczną organizmu, a przy tym uzupełnić niedobory witamin, minerałów i niezbędnych fitozwiązków.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE