Dzisiaj jest: Poniedziałek, 22.01.2018 Imieniny: Anastazegoi, Dzień Dziadka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5787

Choroby dietozależne


19.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Choroby dietozależne


   O tym, ze odżywianie ma kolosalny wpływ na ludzkie zdrowie, wszyscy dziś już wiemy. Niezdrowa dieta wciąż jest jednak problemem zachodnich społeczeństwa. Ciężko jest przecież odmawiać sobie kulinarnych przyjemności, gdy pokusy czają się na każdym kroku... Może i ciężko, ale, jak się okaże, warto!



Choroby dietozależne

   Tak zwane choroby dietozależne, tj. jednostki chorobowe lub zaburzenia funkcjonowania organizmu, na wystąpienie których ma wpływ nieprawidłowe odżywianie, a nie (bądź nie tylko) np. czynniki genetyczne, to min.:



→ Otyłość
→ Cukrzyca (typu II)
→ Choroby układu krążenia; nadciśnienie tętnicze, miażdżyca
→ Choroby układu nerwowego, np. choroba Parkinsona czy Alzheimera
→ Zaburzenia koncentracji, problemy z pamięcią
→ Depresja
→ Choroby układu pokarmowego
→ Grzybica ogólnoustrojowa
→ Choroby nerek
→ Osteoporoza
→ Nowotwory
→ Próchnica zębów

   Otyłość wymieniona została jako pierwsza z chorób dietozależnych, ale warto zaznaczyć, że nie ma ona tego samego statusu jak inne jednostki chorobowe związane z niezdrowym stylem życia, gdyż często sama jest ich bezpośrednią lub pośrednią przyczyną. Co ciekawe, okazuje się jednak, że nie tylko osoby otyłe mogą cierpieć na choroby dietozależne. To otłuszczenie narządów wewnętrznych jest jedną z przyczyn występowania owych jednostek chorobowych. Zdarza się tak, że osoby szczupłe, tj. takie, które nie mają nagromadzonej widocznej tkanki tłuszczowej, ze względu na dietetyczne zaniedbania mają nadmiar tłuszczu wewnątrz organizmu.



Przyczyny występowania chorób dietozależnych

   Skoro wiemy już, jakie choroby nazywane są dietozależnymi, warto przyjrzeć się żywieniowym błędom, które powodują ich pojawianie się. Tak więc, są to min. (wraz z przykładami jednostek chorobowych, które wywołują):

→ dodatni bilans energetyczny przez długi czasu (→ nadwaga i otyłość): choroby serca, cukrzyca typu II etc.
→ nadmierne spożycie cukru: próchnica, drożdżyca jelita grubego i w konsekwencji grzybica ogólnoustrojowa, otyłość, cukrzyca typu II etc.
→ nadmierne spożycie soli: zaburzenia pracy nerek, zatrzymywanie wody w organizmie, cellulit etc.
→ nadmiar tłuszczów w diecie: otyłość, choroby serca etc.
→ nadmiar białka w diecie: zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej, (zakwaszenie organizmu) choroby nerek etc.
→ niedobór błonnika w diecie: choroby układu pokarmowego, zaparcia, nowotwory dolnego odcinka układu pokarmowego, żylaki odbytu, refluks etc.
→ zatrucie organizmu toksynami: choroby nerek, zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego etc.
→ niedobór witamin i składników odżywczych: anemia, zmiany skórne, obniżona odporność etc.
→ brak antyoksydantów w diecie: nowotwory, zaburzenia pracy układu nerwowego etc.
→ zanik flory bakteryjnej w jelitach: drożdżyca jelit i w konsekwencji grzybica ogólnoustrojowa etc.
→ niedobór magnezu: depresja, zaburzenia koncentracji etc.



Zdrowy styl życia kluczem do sukcesu

   Podstawą profilaktyki przeciw chorobom dietozależnym jest, jak łatwo się domyślić, zdrowa, tj. dobrze zbilansowana dieta. Co robić, by móc ich uniknąć?

→ Wzbogać dietę o warzywa i owoce (dostarczają niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i składników mineralnych)!
→ Wprowadź do diety produkty będące bogatym źródłem przeciwutleniaczy, jak np. żurawina, jagody Goji, jagody Acai, czerwone wino, winogrona (mają działanie antynowotworowe)!
→ Pij przynajmniej 1,5 litra wody dziennie (usprawnisz procesy detoksykacyjne organizmu, pozbędziesz się nadmiaru wody w organizmie etc.)!
→ Ogranicz sól w codziennych posiłkach (zachowasz równowagę wodno-elektrolitową)!
→ Pamiętaj o spożywaniu produktów bogatych w potas, jak np. pomidory (j. w.)!
→ Ogranicz cukry proste w diecie (unikniesz przybierania na wadze, rozregulowania pracy trzustki, drożdżycy jelita grubego, próchnicy etc.)!
→ Zadbaj o to, by dostarczać sobie odpowiednich ilości błonnika (unikniesz zaparć i zmniejszysz ryzyko wystąpienia nowotworów dolnego odcinka układu pokarmowego)!
→ Wprowadź do diety produkty będące źródłem tzw. zdrowych tłuszczów, tj. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, np. olej lniany, siemię lniane, ryby morskie etc. (omega-3 regenerują błony komórkowe wszystkich komórek ciała, a więc wspomagają działanie każdego z ludzkich narządów)!
→ Ogranicz spożycie białek zwierzęcych i zastąp je białkami roślinnymi (by zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu)!
→ Wybieraj produkty węglowodanowe o niskim indeksie glikemicznym (unikniesz przybierania na wadze, drożdżycy jelita grubego, zaparć etc.)!
→ Dokładnie przeżuwaj każdy kęs (zjesz wtedy mniej, a więc unikniesz przybierania na wadze, a samo trawienie będzie łatwiejsze - nie będziesz mieć problemów gastrycznych, jak np. zaparcia)!

    Choroby dietozależne to dziś prawdziwa plaga i to wśród osób coraz to młodszych. Nawet dzieci zapadają na cukrzycę czy mają problemy z nadmiernym przybieraniem na wadze. Im wcześniej wyrobimy w sobie zdrowe nawyki żywieniowe, tym lepiej - tylko w ten sposób unikniemy przykrych konsekwencji dietetycznych zaniedbań. Być może zalecenia związane ze zdrowym odżywianiem wydają się nam w pierwszej chwili zbyt radykalne, ale, tak naprawdę, bardzo szybko można się z nimi oswoić. Stosowanie się do nich okaże się dodatkowo łatwiejsze, gdy zaczniemy zauważać ich pozytywne skutki. Co więcej, fakt, iż sami mamy na nasze zdrowie wpływ, nawet kosztem podjęcia pewnych wyrzeczeń, jest podnoszący na duchu- tak wiele przecież zależy od nas samych!




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 4


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE