Dzisiaj jest: Niedziela, 23.02.2020 Imieniny: Romany i Damiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Cukier masz we krwi. Jak utrzymać go w ryzach?


04.10.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Cukier masz we krwi. Jak utrzymać go w ryzach?


   Cukier we krwi jest podstawową i najlepiej dostępną substancją energetyczną. Ustrój może wytworzyć energię dopiero wtedy, gdy substancje zapasowe zostaną przekształcone w glukozę i znajdą się w tkance łącznej.

   Nawet jeżeli organizm zmagazynował wystarczająca ilość tłuszczu i glikogenu, to organizm nie będzie mógł wyprodukować wystarczająco dużo energii, jeżeli poziom glukozy we krwi będzie za niski. Węglowodany pełnią rolę głównego źródła energii. Niemniej organizm zdoła je wykorzystać dopiero wtedy, gdy przejdą one przez szereg procesów biochemicznych. Węglowodany zostają po spożyciu rozłożone na cukry proste w wyniku działania enzymów trawiennych. Proste cukry mają zdolność do przenikania przez ścianki jelita do krwi. Gdy zostaną one przez nią wchłonięte poziom cukru we krwi wzrasta.





Rola trzustki

   Trzustka jest narządem o wąskim kształcie położonym tuż za żołądkiem. Odpowiada ona za wzrost poziomu glukozy poprzez wydzielanie insuliny do krwi. Ważny hormon znacząco ułatwia wnikanie cząstek glukozy do komórek ciała. Działanie insuliny ma wpływ na utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi.



Niedobór energii

   Objawy niedoboru energii w organizmie bardzo często są skutkiem niskiego poziomu glukozy we krwi. Niemniej szybkie męczenie się może być też objawem chorób, np. cukrzycy, anemii i niedoczynności tarczycy. Ciągłe, uciążliwe zmęczenie jest sygnałem do konsultacji lekarskiej.



Uważaj na cukrzycę

   Cukrzyca jest przyczyną 30% zgonów w krajach zachodniego świata. Osoby chore na cukrzycę często wiodą aktywne życie, bez żadnych ograniczeń. Niemniej należy pamiętać, że jest to schorzenie prowadzące do powikłań mogących skrócić przewidywany czas przeżycia o 1/3. Cukrzyca jest chorobą, której towarzyszą zaburzenia metabolizmu cukru. Polegają one na tym, że poziom glukozy we krwi jest za wysoki. Hiperglikemię rozpoznaje się kiedy poziom glukozy we krwi na czczo wynosi co najmniej 126 mg/dl. Prawidłowa glikemia na czczo wynosi poniżej 100 mg/dl, nieprawidłowa 100-125 mg/dl. Obecnie około 90% przypadków dotyczy cukrzycy typu 2 (tzw. cukrzyca typu B). Występuje ona głównie u osób dorosłych, a początek jej rozwoju przypada z reguły na średni lub starszy wiek. Wówczas tkanki organizmu stają się bardziej oporne na insulinę. Osoby chorujące na cukrzycę typu drugiego mogą regulować gospodarkę cukrową organizmu poprzez stosowanie odpowiedniej diety. Czasami terapia obejmuje nie tylko leczenie dietetyczne, ale także farmakoterapię polegającą na zażywaniu doustnych leków przeciwcukrzycowych. Dieta opiera się na regularnym przyjmowaniu posiłków, które są przygotowywane z produktów o niskim indeksie i ładunku glikemicznym (IG i ŁG).



Niski poziom cukru - co oznacza?

   Większość osób cierpiących na zmęczenie, którego przyczyny nie można ustalić, ma tendencję do zbyt niskiego poziomu cukru we krwi. Obniżony poziom cukru nosi nazwę hipoglikemii. Hipoglikemia to stan, w którym poziom cukru we krwi jest niższy niż 55 mg/dl. Prowadzi ona do uczucia zmęczenia, bo w takim stanie organizm nie jest w stanie wyprodukować energii. Stany niedocukrzenia mogą występować także u osób, które posiadają zapasy glikogenu lub tłuszczu. Kiedy bak jest pełny, ale dopływ do silnika zostanie odcięty, samochód nie ruszy z miejsca. Podobnie jest z ludzkim organizmem, jeżeli nie dostarczy się mu w porę posiłku, albo wykona się forsowny wysiłek fizyczny bez uzupełnienia strat energii. Niektóre osoby mają wrodzoną skłonność do niedocukrzenia. Na szczęście hipoglikemii można łatwo zapobiec poprzez spożywanie odpowiedniego pokarmu i dbanie o regularne spożywanie posiłków.



Jak objawia się niedocukrzenie?

   Stan hipoglikemii jest sygnalizowany przez organizm. Główne objawy niedocukrzenia to nieposkromiona ochota na słodycze, depresja, drażliwość i okresowe obniżenie nastroju, przejściowe problemy z koncentracją, osłabienie i zawroty głowy oraz uczucie znużenia. Nadmierny apetyt na słodycze wynika z tego, że organizm domaga się jedzenia bogatego w cukier. Najczęściej spadek poziomu glukozy we krwi objawia się ochotą na czekoladę, ciastka lub inne słodycze. Obniżenie nastroju, drażliwość i depresja wynikają z niedostatecznego zaopatrzenia mózgu w glukozę. Osoba cierpiąca na niedocukrzenie jest często poirytowana i przygnębiona. Przejściowe kłopoty z koncentracją również są związane z niedoborem glukozy potrzebnej mózgowi do prawidłowego funkcjonowania. Popołudniowa hipoglikemia często powoduje zaburzenia koncentracji, ponieważ brak dostatecznej ilości cukru zaburza funkcje mózgu. Cukier jest podstawowym źródłem energii. Jego niedostatek może doprowadzić do osłabienia organizmu i zawrotów głowy. Wahania poziomu energii i uczucie znużenia są najbardziej dotkliwe po przebudzeniu oraz późnym popołudniem. Spadek energii może wystąpić rano po krzepiącym śnie. Jest to związane z fizjologiczną tendencją do obniżenia się poziomu cukru w nocy. Z kolei obniżenie poziomu cukru we krwi w godzinach popołudniowych wiąże się z nadmierną reakcją organizmu na wzrost stężenia glukozy we krwi po zjedzeniu obiadu. Trzustka wydziela wtedy dużo insuliny. Prowadzi to do znacznego spadku poziomu cukru we krwi. Zespół objawów, które temu towarzyszą nosi nazwę hipoglikemii poposiłkowej.



Dieta przeciw hipoglikemii

   Prawidłowa dieta ma bardzo duży wpływ na zapobieganie niedocukrzeniu. Osoby ze skłonnością do hipoglikemii powinny jeść małe porcje w niewielkich odstępach czasu. Dzięki temu poziom cukru nie spadnie za bardzo. Odstępy między posiłkami nie powinny być dłuższe niż 3-4 godziny. Dieta powinna być oparta na produktach, które stopniowo uwalniają cukier do krwi. Szybkość uwalniania cukru do krwi przez różne rodzaje pokarmu jest określana przy użyciu wspomnianego wyżej wskaźnika glikemicznego. Szybko trawione produkty mają średni bądź wysoki wskaźnik glikemiczny. Wynosi on powyżej 50. Pokarm, który jest trawiony w wolnym tempie charakteryzuje się niską wartością IG wynoszącą poniżej 50. Białkowe produkty i warzywa należą do drugiej grupy. Do pierwszej można zaś zaliczyć przede wszystkim słodycze i produkty zawierające skrobię.



Zapobiegaj hipoglikemii!

   Chcąc uniknąć niedocukrzenia wystarczy przygotowywać posiłki z wykorzystaniem produktów o niskim wskaźniku glikemicznym. Jadłospis powinien zatem składać się głównie z warzyw i owoców, kasz gruboziarnistych, pieczywa, warzyw strączkowych oraz ryb i mięsa. Należy unikać produktów, które mają wysoki wskaźnik glikemiczny, gdyż sprzyjają obniżeniu cukru we krwi. Jedząc pokarm o wysokim wskaźniku glikemicznym, trzeba łączyć go z produktami o niskim wskaźniku. Nie wolno opuszczać posiłków. Najlepiej jeść trzy posiłki dziennie i dwie zdrowe przekąski między nimi.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE