Dzisiaj jest: Piątek, 24.11.2017 Imieniny: Jana i Flory



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5783

Cukinia - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


01.06.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Cukinia - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


   Cukinia to warzywo, które dostarcza małej ilości kalorii, ale mimo to ma wiele wartości odżywczych. Jego zastosowanie w kuchni jest naprawdę różnorodne - z cukinii przygotowuje się przetwory, dusi się ją, grilluje, panieruje i smaży, a nawet wykorzystuje jako bazę do słodkich wypieków. Nic więc dziwnego, że jest jednym z najchętniej uprawianych w Polsce na działkach czy w ogródkach warzyw.

   Cukinia jest krewniakiem dyni. Co ciekawe, jej nazwa oznacza w języku włoskim małą dynię (zucchina). Wyhodowana w słonecznej Italii już w XIX wieku, do Polski trafiła dopiero kilkanaście lat temu. Zadomowiła się jednak na polskich stołach już na dobre. Czy fakt ten może cieszyć? Nie tylko może, ale i powinien! Cukinia jest bowiem naprawdę smakowita i co zostanie zaraz opisane, bardzo zdrowa. Na sezon, podczas którego kupić możemy świeże i chrupiące polskie cukinie czekają z niecierpliwością wszyscy jej admiratorzy oraz osoby dbające o zdrowie i świetną figurę.





Cukinia czy kabaczek ?

   Nazwy te czasem stosuje się zamiennie, a czasem określa się nimi jarzyny należące do dwóch różnych gatunków. Skąd to zamieszanie? Stąd, iż cukinia została wyselekcjonowaną w XIX wieku odmianą kabaczka, a więc jest w pewnym sensie również i nim, tj. można ją w ten właśnie sposób nazywać, jak robi się to np. na południu naszego kraju. Jednak tak naprawdę kabaczek i cukinia są tym samym warzywem, a różnią się od siebie jedynie stadium rozwoju - cukinia to jest młoda cukinia - młode warzywo, które po osiągnięciu stadium, w którym nasiona są już gotowe do zasadzenia przemienia się w kabaczka. Kabaczki od cukinii różnią się od siebie kolorem (kabaczki są bladożółte, a cukinie zielone lub żółte, ale owa żółć ma zdecydowanie bardziej intensywny kolor) i trochę też kształtem (kabaczki są zwykle szersze od cukinii), stąd traktowanie ich jako dwóch różnych gatunków również nie jest błędem.



Cukinia - właściwości odżywcze i lecznicze

   Cukinia jest warzywem nie tylko smacznym i mającym szerokie kulinarne zastosowanie, ale też i bardzo zdrowym. Cukinia jest bowiem dobrym źródłem witamin z grupy B (kwasu foliowego, B1, B2, B5, B6), A i K, składników mineralnych: cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu oraz bardzo bogatym źródłem witaminy C. Dzięki zawartości owych witamin i składników mineralnych cukinia:

- pozytywnie wpływa na stan włosów, skóry i paznokci
- wspomaga układ nerwowy
- redukuje objawy i następstwa stresu
- wspomaga przemiany metaboliczne
- wzmacnia odporność organizmu i przyspiesza walkę z infekcjami
- ma działanie antyoksydacyjne
- wspomaga wzrok
- wzmacnia krzepliwość krwi
- ma działanie moczopędne i przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu

   Cukinię powinny również jadać przyszłe mamy, gdyż zawarty w nich kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego rozwijania się płodu. Warto również dodać, iż cukinia jest dobrym źródłem błonnika, dzięki czemu reguluje perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.

   Cukinia jest warzywem niskokalorycznym (w 100 gramach dostarcza jedynie około 17 kcal) i w większości składa się z wody. Tym samym może być z powodzeniem włączona do diety osób dbających o linię. Warto również wiedzieć, iż cukinie i kabaczki wykazują silne działanie alkalizujące, dzięki czemu wspomagają odkwaszanie organizmu i przywracanie równowagi kwasowo-zasadowej.




Kalorie i wartości odżywcze - cukinia


Składnik Zawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 17 kcal / 70 kJ
Białko 1,21 g
Tłuszcz ogółem 0,32 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,084 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,011 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,091 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,061 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,030 g
Węglowodany 3,11 g
Błonnik pokarmowy 1,0 g
Witamina A 200 I.U.
Witamina D 0 I.U.
Witamina E 0,12 mg
Witamina K 4,3 µg
Witamina C 17,9 mg
Witamina B1 0,045 mg
Witamina B2 0,094 mg
Witamina B3 (PP) 0,451 mg
Witamina B6 0,163 mg
Kwas foliowy 24 µg
Witamina B12 0 µg
Kwas pantotenowy 0,204 mg
Wapń 16 mg
Żelazo 0,37 mg
Magnez 18 mg
Fosfor 38 mg
Potas 261 mg
Sód 8 mg
Cynk 0,32mg
Miedź 0,05 mg
Mangan 0,18 mg
Selen 0 µg
Fluor 0,2 µg
Cholesterol 0 mg
Fitosterole ~



Cukinia - zastosowanie w kuchni

   Cukinia ma, jak to zostało powiedziane, niezwykle wiele kulinarnych zastosowań. Można dodawać ją do leczo, francuskiego ratatouille, zup (w tym zup kremów), sałatek, sosów (zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich), można ją dusić, gotować... itd. Ponadto cukinię panierowaną w cieście naleśnikowym można smażyć (plasterki cukinii należy posolić i odstawić na jakiś czas, a następnie zetrzeć ręcznikiem papierowym wodę, którą sól „wyciągnęła”, obtoczyć plastry w cieście i wrzucić na kilka chwil na gorący olej), rozkrojoną na pół można nafaszerować i upiec w piekarniku, a plastry powstałe po rozkrojeniu jej wzdłuż zamarynować i wrzucić na grilla lub zastąpić nimi makaronowe płaty do lazanii, jeśli chcemy przygotować bardziej lekkostrawną i mniej kaloryczną wersję owego włoskiego dania. Tarta cukinia nadaje się natomiast jako baza do placuszków - czy to wytrawnych, czy takich podawanych na słodko - oraz ciast. Takie wykorzystywanie cukinii jest szczególnie cenione przez osoby walczące z nadmiarem kilogramów czy te dbające o linię, gdyż pozwala ono na znaczne obniżenie kaloryczności oraz wypadkowej glikemicznej całej potrawy.



Ciekawostki o cukinii

→ Korzeń cukinii może sięgać długości nawet dwóch metrów
→ We Włoszech jada się również kwiaty cukinii (w Polsce nie są tak łatwo dostępne, ale ostatnimi czasy zaczyna się je doceniać i coraz częściej wykorzystywać w kuchni)
→ Istnieje bardzo wiele różniących się od siebie wyglądem i smakiem odmian cukinii. Są to np.: Acceste, Greta, Storr's Green, Courges, Zuchino, Astra itd.
→ Młodych cukinii nie obiera się ze skórki, ale te stare mają ją na tyle zdrewniałą, iż konieczne jest jej usunięcie
→ Cukinia nie wykazuje zdolności do kumulowania metali ciężkich
→ Warzywo można przechowywać do 2 tygodni w temperaturze 6-10oC przy dość dużej wilgotności
→ Cukinia w języku angielskim to zucchini lub courgette, francuskim courgette, niemieckim zucchini, hiszpańskim calabacín




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.90 Ocen: 10

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE