Dzisiaj jest: Piątek, 13.12.2019 Imieniny: Łucji i Otylii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Cytrulina - właściwości, źródła i zastosowanie aminokwasu


14.01.2019
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Cytrulina - właściwości, źródła i zastosowanie aminokwasu


   Nazwa cytrulina pochodzi od łacińskiej nazwy citrullus, co w tłumaczeniu znaczy … arbuz. O cytrulinie jako o aminokwasie mówi się rzadko, stąd wiedza przeciętnego konsumenta na jej temat jest stosunkowo ograniczona. Nie posiada funkcji budulcowej białek (jest aminokwasem endogennym, czyli takim, który organizm może samodzielnie syntetyzować), ale posiada szereg ważnych funkcji w organizmie.

   W związku ze swoimi funkcjami aminokwas jest coraz częściej wykorzystywany do produkcji suplementów diety i wyrobów leczniczych przeciwdziałających m.in. nadciśnieniu tętniczemu, osłabieniu mięśni, demencji, zaburzeniu cyklu mocznikowego, a także ochronie układu sercowo-naczyniowego, zwiększeniu poziomu tlenku azotu, zwiększeniu wydolności i mocy treningowej (wspiera ukrwienie tkanki mięśniowej), łagodzeniu treningowych bóli mięśniowych (zakwasów), zwiększeniu produkcji hormonu wzrostu. Cytrulina może okazać się bardzo pomocna przy zaburzeniach erekcji spowodowanych wysokim ciśnieniem krwi. Pozytywnie wpływa na libido, pełniąc rolę afrodyzjaka.

   W składzie suplementów diety można znaleźć głównie jabłczan l-cytruliny oraz cytrulinę. Pierwsza z form jest połączeniem aminokwasu i kwasu jabłkowego. Jest ona bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie i charakteryzuje się stosunkowo wysoką stabilnością chemiczną.





Cytrulina - prekursor argininy

   Cytrulina jest aminokwasem wykorzystywanym przez organizm do produkcji argininy. Arginina z kolei wspierając produkcję tlenku azotu, prowadzi do rozszerzenia naczyń krwionośnych i zwiększa napływ krwi do mięśni. Suplementacja cytruliny, zamiast argininy, jest uzasadniona - cytrulina prowadzi finalnie do większego wysycenia w organizmie argininą niż bezpośrednia suplementacja argininą, gdyż po wprowadzeniu do organizmu konwertuje ona w nerkach zwiększając jego poziom w osoczu na dłuższy okres czasu. Suplementacja argininy w przeciwieństwie do cytruliny może powodować też tzw. stres oksydacyjny.

   Cytrulina występuje w dwóch postaciach - l-cytruliny i jabłczanu cytruliny. L-cytrulina jest naturalną formą cytruliny. Organizm produkuje ją samodzielnie, ale dodatkowa suplementacja pomaga uzyskać dodatkowe korzyści zwłaszcza sportowcom. L-cytrulina poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych pozwala na dostarczenie do mięśni więcej tlenu i substancji odżywczych. Ponadto, l-cytrulina pomaga usunąć amoniak z krwi pojawiający się jako produkt uboczny przemian metabolicznych. Chcąc zwiększyć jej efektywność można połączyć suplementację l-cytruliną z glutationem.



Jabłczan cytruliny

   Jabłczan cytruliny zawiera cząsteczkę kwasu jabłkowego. Kwas jabłkowy bierze udział w procesie wytwarzania energii zwanym cyklem trikarboksylowym. W efekcie, stosowanie suplementu przyniesie te same korzyści, co w przypadku l-cytruliny, ale dodatkowo doprowadzi do wzrostu poziomu energii. Jabłczan cytruliny jest jeszcze mało zbadanym składnikiem i mimo, że badania są bardzo obiecujące, należy podchodzić ostrożnie do jego stosowania, nie przekraczając dawek zalecanych przez producenta zamieszczonych na ulotce.

   Jabłczan cytruliny jest zjonizowaną postacią kwasu jabłkowego. Bierze udział w przemianach energetycznych uzupełniając działanie samej cytruliny. Według zapewnień producentów tego typu preparatów, stosowanie jabłczanu cytruliny stymuluje syntezę tlenku azotu zwiększając koncentrację argininy w organizmie oraz poprawiając zdolności wysiłkowe i zmniejszając uczucie zmęczenia. Jak wynika z ulotek internetowych, producenci opierają swoje stanowisko na wynikach badań, które polegały na przyjmowaniu przez sportowców 4-6 g jabłczanu cytruliny dziennie. Ponadto, jabłczan cytruliny prowadzi do podwyższenia współczynnika pH w organizmie, a to prowadzi do zmniejszenia ilość kwasu mlekowego, więc tzw. zakwasy są mniej dolegliwe.



Suplement nie dla każdego

   Jednocześnie jednak trzeba pamiętać, że w związku z wzrostem poziomu tlenku azotu dochodzi do silnego rozszerzenia naczyń krwionośnych, prowadząc do zmniejszenia ciśnienia krwi. W konsekwencji osoby, które biorą leki na nadciśnienie lub inne choroby serca powinny skonsultować się z lekarzem prowadzącym zanim zaczną suplementację jabłczanem cytruliny, czy nawet samą cytruliną. Suplementy zawierające cytrulinę mają podobne działanie do tych, które zawierają jabłczan cytruliny. Oba składniki mogą wchodzić w niebezpieczne interakcje z lekami stosowanymi w leczeniu nadciśnienia. Jeżeli leki na nadciśnienie zawierają już cytrulinę, dodatkowa suplementacja grozi przedawkowaniem.

   Cytrulina może wchodzić w skład innych leków, np. na impotencję, anemię sierpowatą i wiele innych schorzeń. Stąd już sam fakt stosowania farmakoterapii wymaga skonsultowania się z lekarzem.



Źródła cytruliny w żywności

   Naturalnym źródłem l-cytruliny są wszystkie odmiany kolorystyczne arbuza, przy czym największe stężenie występuje w żółtym arbuzie (3,5 mg / 1 g arbuza). W najpopularniejszej czerwonej odmianie jest ok. 1 mg / 1 g. Cytrulinę znajdziemy też w ogórku (0,15 mg / 1 g), dyni, melonie, kabaczku, egzotycznym kiwano, ziarnach kakaowca, czekoladzie (zwłaszcza w czekoladzie surowej - raw i ciemnej czekoladzie), wątrobie, migdałach, orzechach włoskich, orzeszkach ziemnych, cebuli, czosnku, ciecierzycy i łososiu.



Cytrulina - strażnik prawidłowego ciśnienia

   Obecnie jej rola w diecie zostaje sprowadzona do funkcji suplementu poprawiającego proces regeneracji i budowy mięśni (w dużym uogólnieniu). Żeby uzyskać efekty, o których mówią producenci suplementów i naukowcy, trzeba stosować skoncentrowane dawki l-cytruliny lub jabłczanu cytruliny dodatkowo łagodzącego zakwasy. Dawki l-cytruliny zawarte w pokarmie są znacznie mniejsze, ale dzięki temu bardziej bezpieczne.

   W organizmie l-cytrulina pełni bowiem nieco inne funkcje ograniczające się głównie do produkcji argininy, która następnie prowadzi do wzrostu tlenku azotu we krwi. Zdrowa dieta oparta na warzywach i owocach bogatych w l-cytrulinę, pomaga natomiast utrzymać ciśnienie tętnicze w ryzach. L-cytrulina jako prekursor argininy stoi na straży prawidłowego ciśnienia krwi. Dlatego w trosce o zdrowie układu krwionośnego warto o niej pamiętać. Niedobór cytruliny sprzyja nadciśnieniu oraz może objawiać się osłabieniem mięśni.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE