Dzisiaj jest: Piątek, 22.09.2017 Imieniny: Tomasza i Maurycego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Czerwone wino a zdrowie


16.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Czerwone wino a zdrowie


   Lampka czerwone wina do obiadu to sposób na zachowanie zdrowia oraz urody, przekonują nas niektórzy specjaliści z zakresu dietetyki. Swego czasu nie było też kobiecego pisma, w którym wychwalane nie byłyby wspomagające odchudzanie czy utrzymanie prawidłowej wagi właściwości czerwonego wina. Uznaje się je również za najzdrowszy z alkoholi, a jego picie dopuszcza się w wielu programach żywieniowych. Czy słusznie? Jeśli tak, to czemu wino zawdzięcza swoje zbawienne właściwości? I kolejna ważna sprawa: ile tak naprawdę możemy go wypić?...



Zdrowie we francuskim stylu

   Mieszkańcy Francji, którzy to, jak powszechnie wiadomo, upodobali sobie wina, zdecydowanie rzadziej niż np. Amerykanie zapadają na choroby serca oraz z ich powodu umierają. Czemu tak się dzieje?

To raczej nie kwestia ich codziennej diety, gdyż ta obfituje przecież w chociażby sery, których duża zawartość tłuszczu świadczyłaby raczej o ich zdecydowanie negatywnym wpływie na układ krwionośny, czy białe pieczywo (czym są przecież rogaliki czy bagietki?), które charakteryzuje wysoki indeks glikemiczny. Poza tym, skoro mówi się nam, że kolacja powinna być najlżejszym z posiłków, bądź że w ogóle powinno się z niej zrezygnować, a najbardziej wystawnymi, sycącymi i obfitymi posiłkami we Francji są właśnie te jedzone późną porą, to rozkład dostarczanych w ciągu dnia kalorii również nie będzie przyczyną ich dobrego zdrowia. A Francuzki? Czemu są zawsze szczupłe skoro jadają w sposób, jaki uznawany jest powszechnie za najmniej sprzyjający utrzymywaniu zdrowej wagi?

   No właśnie... Na te pytanie usiłowali odpowiedzieć sobie nawet naukowcy. Do jakich wniosków doszli? Takich, że sekret Francuzów tkwi w ich wyborze obiadowego trunku, taki francuski paradoks.

   W 1992 roku, Serge Ranaud opublikował wyniki badań, które prowadził przez kilkanaście lat na grupie ponad 30 tysięcy Francuzów. Stwierdził, że ci pijący 2-5 kieliszków wina w ciągu dnia są o blisko 30-40% mniej narażeni na choroby serca niż osoby od wina stroniące. Dwa lata później wyniki swoich badań opublikowali (na łamach tego samego medycznego magazynu) K. Kondo oraz A. Matsumoto. Przez dwa tygodnie podawali uczestnikom badania do wypicia około 400-500 ml czerwonego wina. Już po tak krótkim czasie poziom cholesterolu we krwi oraz jego przemiany uległy znaczącej poprawie.



Białe czy czerwone ? Słodkie czy wytrawne ?

   Okazuje się, że wino czerwone zawiera aż dziesięć razy więcej odpowiedzialnych za prozdrowotne właściwości wina substancji (do których jeszcze wrócimy) niż wino białe. Tak więc, mowa tu będzie właśnie o winie czerwonym, a dokładniej - czerwonym wytrawnym, gdyż to wykazuje większe właściwości związane z usprawnianiem trawienia i wspomaganiem procesów odchudzania, o których również będzie tu mowa.



Wpływ czerwonego wina na zdrowie

   Wino ma szereg prozdrowotnych właściwości. Są to min.:

→ zapobieganie rozwojowi miażdżycy i chorób serca (poprzez min. ograniczanie utleniania się złego cholesterolu, uelastycznianie naczyń krwionośnych, regulację ciśnienia krwi w przypadku nadciśnienia tętniczego etc.),
→ usprawnianie transportu tlenu w organizmie,
→ działanie przeciwzakrzepowe (wino rozrzedza krew),
→ działanie antynowotworowe,
→ zmniejszanie ryzyka wystąpienia kamicy żółciowej,
→ wspomaganie trawienia, szczególnie tłuszczów (poprzez zwiększanie produkcji żołądkowych enzymów trawiennych oraz żółci),
→ spowolnienie trawienia cukrów pochodzących z posiłków, a więc korzystny wpływ na utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi,
→ ograniczanie ryzyka wystąpienia marskości wątroby,
→ ograniczanie oznak starzenia się skóry.

   Co więcej, wino wspomaga pamięć i zdolność koncentracji. Korzystnie wpływ również na odchudzanie, gdyż zmniejsza wypadkową glikemiczną spożywanego wraz z nim posiłku. Zdaje się, że to właśnie piciu wina mieszkańcy krajów śródziemnomorskich zawdzięczają swe zgrabne ciała nawet pomimo tego, iż ich dieta obfituje w makarony czy pieczywo.



„Winne” bioflawonoidy

   Okazuje się, że za wymienione wyżej właściwości wina odpowiedzialne są w głównej mierze niealkoholowe związki polifenolowe zwane bioflawonoidami, których czerwone wino jest bogatym źródłem. Są to:

→ kwercetyna
→ resweratrol
→ katechina
→ epigallokatechina

   Ponadto, wino dostarcza nam również potasu, magnezu i wapnia, a niektóre gatunki dodatkowo np. żelaza a nawet rozpuszczalnego błonnika.



Grunt to odpowiednia dawka

   Ile wina należy wypić, by zmaksymalizować jego prozdrowotne działanie? Najlepsza jednorazowa dawka to 1-2 kieliszki, czyli 125-375 ml. Jedna lampka to absolutne minimum: w mniejszej niż 125 ml dawce znajduje się zbyt mało flawonoidów, by wino miało jakieś faktyczne oddziaływanie na np. układ sercowo-naczyniowy. Regularne picie lampki wina dziennie zmniejsza ryzyko zawału serca aż o 60%.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 4


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE