Dzisiaj jest: Niedziela, 20.10.2019 Imieniny: Ireny i Kleopatry



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Czy można pić wodę z kranu?


09.07.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Czy można pić wodę z kranu?


   Nikt już nie ma chyba wątpliwości co do tego, że powinniśmy dbać o środowisko. Wiele osób chciałoby przyczyniać się do troski o naszą planetę, ale z drugiej strony pojawia się obawa np. o to, czy picie wody z kranu jest bezpieczne. A jeśli nie jest - to czy powinniśmy w takim razie produkować plastikowe butelki i pić wodę butelkowaną, skoro wiemy, że butelki negatywnie wpływają na środowisko, a plastik na nasze zdrowie? A może jest na to jeszcze inne rozwiązanie?

   Badania wody z centrali wodociągowych nie powinny budzić wątpliwości. Wydaje się, że woda z kranu jest bezpieczna dla naszego zdrowia i można ją pić, jednak, czy taka woda jest faktycznie zdrowa?





Standardy wody w Polsce

   Warto wiedzieć, że odkąd Polska weszła do Unii Europejskiej, stan wody wodociągowej poprawił się znacząco. Wpływ na to miało kilka rzeczy - przede wszystkim normy i zwiększona kontrola wody. W niektórych miastach stosuje się tak zwany biomonitoring. Nim woda trafi do naszych kranów, poddawana jest procesom filtracji i uzdatniania. Oczyszczanie wody jest procesem wieloetapowym, na końcu którego otrzymywana jest czysta, nieskażona i zdatna do picia woda. A co z chlorem? Przed wpuszczeniem wody do sieci wodociągowej, trafia ona do specjalnego zbiornika, w którym jest dezynfekowana chlorem. Zadaniem chloru jest zniszczenie mikroorganizmów, dzięki czemu woda wypływająca z centrali wodociągowo-kanalizacyjnej może być zdatna do picia bez przegotowania. Jak wiemy jednak w praktyce zdarza się, że wyczuwamy w wodzie chlor.

   Badania laboratoryjne wykazują, że woda wodociągowa spełnia normy mikrobiologiczne. Woda w wodociągach jest regularnie badania przez państwowe inspekcje, dzięki czemu nawet jeśli pojawi się jakieś zagrożenie, to wszyscy mieszkańcy są natychmiast o tym informowani. Jednak wpuszczenie przydatnej do spożycia wody do sieci wodociągowej nie oznacza, że w takim samym stanie trafi ona do naszych kranów. Jakość wody badana jest zawsze w centrali wodociągowo-kanalizacyjnej, czyli w miejscu, skąd dopiero ma trafić do rur doprowadzających ją do naszych kranów, a jej jakość ulega zmianie podczas transportu - wpływ na to ma jakość sieci wodociągów miejskich (im dalej od centrali, tym gorzej) oraz jakość wewnętrznej sieci domowej. Sieci te rzadko kiedy są badane (jeśli w ogóle są badane), często mogą więc być pokryte osadem powodującym zmiany jakości wody, a rury i pozostała infrastruktura mogą być wykonane z materiałów, które raczej będą ją zanieczyszczać chemicznie, są też narażone na wtórne zanieczyszczenie. I właśnie jakość sieci wodociągów miejskich oraz jakość wewnętrznej sieci domowej powoduje, że woda raczej nie będzie miała jakości wody pitnej.

   W przypadku gdy czerpiemy wodę z własnych studni, które nie podlegają kontroli, bezwzględnie trzeba ją zbadać, aby mieć pewność, że posiada ona jakość wody pitnej.



A co z filtrowaniem?

   Powszechnie stosowanymi metodami filtracji wody jest stosowanie filtrów mechanicznych - zatrzymują one w wodzie tylko nierozpuszczalne związków, jednak wszystkie pozostałe związki przechodzą. Innym rodzajem stosowanych filtrów są filtry z węglem aktywnym. Węgiel aktywny zatrzymuje dużą ilość związków rozpuszczalnych (w tym i chlor). Bardziej skomplikowane (i droższe) urządzenie to filtry osmotyczne. Filtry osmotyczne zawierają filtr mechaniczny i węglowy, jednak najważniejszą metodą oczyszczania jest odwrócona osmoza - jest to najlepsza metoda filtrowania wody, usuwająca mikroorganizmy i wszystkie związki chemiczne. Woda filtrowana osmotycznie zawiera jednak niewiele minerałów (jest wodą miękką). Oczywiście minerały są niezbędne dla naszego życia, ale… ich przyswajalność z wody nie jest zbyt duża. Zaawansowane filtry osmotyczne dodatkowo zawierają takie funkcje jak: strukturyzacja wody (porządkuje ona ułożenie cząsteczek wody, nadając im heksagonalną, czyli sześciokątną budowę czyniąc z niej tzw. wodę żywą), jonizowanie i obniżanie potencjału redoks (nasycenie wody aktywnym wodorem), alkalizacja i dodatkowa mineralizacja.



Pić czy nie pić kranówkę?

   Jeśli zastanawiasz się, czy woda w twoim domu jest zdatna do picia na co dzień, pobierz próbkę i zleć badanie. Wówczas będziesz mieć pewność, że faktycznie jakość wody jest dobra. Bez badań raczej nie pij wody z kranu, może to być obciążone ryzykiem. Spożywaj wodę przegotowaną i pozwól jej przez kilka godzin odparować. Jeśli masz możliwość stosuj filtry dobrej jakości.




Zobacz więcej na temat:

wodapicie wody


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE