Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Czy warto jeść drób?


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Czy warto jeść drób?


   Mięsa w zależności od stężenia barwnika w mięśniach - mioglobiny dzielimy na białe i czerwone. Gatunki drobiu należące do mięs białych to: indyk i kurczak, natomiast do mięs czerwonych: gęś i kaczka. W sporze o to, czy powinno się jeść mięso czy nie, jakie wybierać i w jakich ilościach je jadać, biorą udział nie tylko zwolennicy diety wegetariańskiej i amatorzy mięsnych dań, ale również sami dietetycy i zwolennicy zdrowego stylu życia, w tym zdrowego odżywiania. Jak się okazuje, mięso mięsu nierówne. O ile jest pewna grupa wspólnych dla białego i czerwonego właściwości, to ich wartość odżywcza, w sensie wartości kalorycznej, zawartości białka i tłuszczu itd., może znacznie się od siebie różnić.



   Co do tego, iż czerwone mięso często dostarcza zbyt dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, mało kto ma jeszcze dziś wątpliwości. Przyjmuje się, że zdrowa dieta bądź nie powinna go zawierać, bądź uwzględniać jedynie małego jego ilości. Jak sytuacja wygląda z drobiem? Czy warto go jeść? Czym się charakteryzuje? Co, oprócz niskiej zawartości tłuszczu ma nam do zaoferowania kawałek piersi z kurczaka?...



Drób - wartości odżywcze i właściwości

Drób jest źródłem:

- pełnowartościowego białka
- witaminy A, B1, B2, B5, PP, B6, B12 (której nie ma w produktach roślinnych!)
- nienasyconych kwasów tłuszczowych
- cynku
- fosforu
- żelaza
- magnezu
- selenu
- potasu
- siarki

Dzięki zawartości wyżej wymienionych składników drób ma właściwości:

- antyoksydacyjne
- regulujące poziom cukru we krwi
- poprawiające stan i wygląd skóry, włosów i paznokci
- wspomagające wzrok
- usuwające nadmiar wody z organizmu
- regulujące poziom stresu
- wzmacniające serce
- wzmacniające zęby i kości

    Jako ze drób dostarcza wysokiej jakości białka, o jego spożywaniu nie mogą zapomnieć osoby aktywne fizycznie oraz dzieci. Tym ostatnim najlepiej jest podawać mięso z indyka - nie uczula, jest lekkostrawne, jego białko najlepiej się przyswaja. Mięso drobiowe jest również idealnym składnikiem diet odchudzających - ma mało kalorii (jest bowiem chude - 100 gramów piersi z kurczaka bez skóry ma jedynie około 1-1,5 grama tłuszcz), ale dużo białka, więc powoduje uczucie sytości i przyspiesza metabolizm. Zapobiega również utracie mięśni, z czym często maja problem osoby drastycznie ograniczające ilość spożywanych dziennie kalorii.



Jak przyrządzać drób?

   By mięso drobiowe zachowało wszystkie swoje właściwości, tj. było naprawdę zdrowym i pełnowartościowym, choć wciąż lekkim posiłkiem, należy przestrzegać kilku prostych zasad dotyczących jego obróbki.

   O ile drób można oczywiście smażyć, przygotowywać z niego kotlety etc., to warto jednak z takiej formy zrezygnować. Smażenie wiąże się z nadmiarem w gotowej potrawie tłuszczu, a tego właśnie próbujemy, poprzez wybór drobiu, uniknąć. Niemniej jednak, jeśli nie możemy obejść się bez schabowego, to zamiast karczku czy innego tłustego mięsa warto wybrać np. piersi z kurczaka czy indyka. Zawsze pewną ilość tłuszczu i kalorii zaoszczędzimy. Dodatkowo, jeśli decydujemy się na smażenie, warto ograniczyć ilość oleju do absolutnego minimum, a po przygotowaniu dania odłożyć je na chwilę na papierowy ręcznik, który wchłonie jego nadmiar.

   Najlepszym rozwiązaniem jest jednak duszenie, pieczenie, gotowanie i grillowanie mięsa drobiowego. Olej dodany jedynie do marynaty sprawdzi się jako nośnik smaku, ale jego ilość nie będzie miała zbyt wielkiego wpływu na finalną wartość odżywczą produktu. Gotowanie, na parze czy w wodzie, może się w ogóle bez jego dodatku obejść.

   Decydując się na gotowanie drobiu, warto pamiętać o tym, by wrzucać mięso do już gotującej się wody, tj. na wrzątek, a nie do wody zimnej i dopiero czekać aż się zagotuje. W ten sposób unikniemy utraty z produktu witamin i innych składników odżywczych, które przeniknęłyby do wody. Ta sama zasada tyczy się oczywiście warzyw.

   Drób, jakkolwiek wartościowym produktem by nie był, wciąż ma ten sam wpływ na równowagę kwasowo-zasadową organizmu co inne produkty odzwierzęce, tj. ma działanie zakwaszające. Tak więc drób podawać i jadać powinno się z dodatkiem warzyw, które to są zasadotwórcze.

   Mięso drobiowe idealnie pasuje zarówno do dań orientalnych, jak i polskich czy śródziemnomorskich. Co więcej, może być podawany ze słodkimi dodatkami, jak np. suszone owoce.



Podroby drobiowe

   Drób to nie tylko nóżki czy piersi, ale również podroby, czyli inne jadalne części ciała ptactwa, jak np. wątroba, nerki, płuca czy żołądki. Podroby warto jadać dlatego, iż zawierają podobną ilość białka co typowo wykorzystywane w kuchni części mięsa, ale są lepszym źródłem niektórych soli mineralnych czy witamin. Niestety charakteryzują się wyższą zawartością tłuszczu (tu jednak znów podroby drobiowe są chudsze od tych wieprzowych czy wołowych) i cholesterolu.



System kontroli HACCP, antybiotyki i hormony

   System kontroli bezpieczeństwa żywności HACCP i przepisy Unii Europejskiej obligują producentów do usuwania całych partii produkcyjnych wyrobów, jeśli istnieje zagrożenie, iż w mięsie znajdują się jakiekolwiek niedozwolone substancje. Tym samym obawy o to, iż w kurczaku czy indyku znajdować mogą się pozostałości antybiotyków czy hormonów wzrostu, które mają być ptakom podawane, powinny być nie do końca zasadne. Leczenie antybiotykami, zgodnie z prawem, może odbywać się jedynie pod ścisłą kontrolą lekarzy weterynarii i musi być zakończone odpowiednio wcześniej (7 dni) przed ubojem ptaków i faktycznym rozpoczęciem produkcji, by leki zostały w pełni zmetabolizowane i usunięte z organizmu. Niestety zdarza się jednak, że antybiotyki, hormony i leki weterynaryjne bywają stwierdzane w w mięsie drobiowym w wyniku braku zachowania odpowiedniego po terapii okresu karencji, po którym można dopiero dopuścić produkt do spożycia.



Jak kupować drób?

   By mieć pewność, iż kupowany drób jest najlepszej jakości, został wyprodukowany zgodnie z prawnymi wytycznymi i pod ścisła kontrolą, warto kupować tylko ten pakowany i odpowiednio oznaczony. Najlepiej wybierać ten z oznaczeniem QAFP (Quality Assurance for Food Products). Gwarantuje to, iż produkcja, na każdym ze swoich etapów, przebiegła przy zachowaniu odpowiednich standardów.



Dlaczego warto jeść drób?

   Drób jest mięsem wartościowym - jak zostało to już wcześniej pokazane. Wkomponować można do w niemal każdy model odżywiania (z wyjątkiem, co oczywiste, diet wegetariańskich, wegańskich czy witariańskich).

   Cena drobiu, w zależności od jego gatunku, jakości, części (np. piersi z kurczaka są droższe niż udka czy nóżki) może być bardzo różna. Niemniej jednak nie są to koszty, jakie ponosić musielibyśmy w związku z zakupem mięs egzotycznych, dobrej jakości wołowiny czy nawet niektórych morskich ryb. Tym samym, zamiast kilku niezdrowych przekąsek warto zakupić obiadową porcję drobiowego mięsa - taki wybór wyjdzie nam tylko na zdrowie.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 4


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE