Dzisiaj jest: Wtorek, 13.11.2018 Imieniny: Stanisława i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5822

Czy warto kupować mrożone owoce i warzywa ?


02.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Czy warto kupować mrożone owoce i warzywa ?


   O ile latem mamy dostęp do ogromnej wręcz ilości świeżych warzyw i owoców, i to do tego w stosunkowo niskich cenach, to z upływem czasu, gdy nadchodzi jesień, a później zima, miłośnicy tzw. zieleniny mają ciężki orzech do zgryzienia... Z tygodnia na tydzień truskawki, cukinie, groszek, fasolka etc. drożeją, a potem znikają z półek „warzywniaków” czy wystaw sprzedawców na osiedlowych ryneczkach. Pozostaje tylko jedno wyjście - kupować mrożonki.

   No właśnie. Mrożonkom, podobnie jak dostępnym w sklepach warzywnym czy owocowym przetworom w słoikach, nie do końca ufają zwolennicy jak najbardziej naturalnej i zdrowej diety. Czy mają rację ? Czy mrożonki są mniej wartościowe po względem odżywczym niż warzywa i owoce świeże ? Jak wybierać mrożonki? Te pytania dręczą wielu z nas. Całe szczęście, że nauka przychodzi nam z pomocą, a specjaliści ds. zdrowego żywienia już dawno dali nam na nie satysfakcjonujące odpowiedzi.





Zalety mrożonek

   Ze względu na niską cenę warzyw i owoców w tzw. sezonie, to właśnie te zebrane w jego trakcie są skupowane przez producentów mrożonek. Tym razem jednak słynne „cięcie kosztów” wychodzi konsumentowi na dobre, gdyż, paradoksalnie, właśnie te partie warzyw i owoców mają najwięcej składników odżywczych.

   Mrożenie w niskich temperaturach jest techniką konserwacji produktów spożywczych, która pozwala na zachowanie w całości, bądź niemal w całości, wartościowych substancji w nich zawartych. Blanszowanie, czyli krótka obróbka termiczna przed zamrożeniem (stosowana przed zamrażaniem niektórych warzyw), powoduje wprawdzie stratę zawartości witaminy C (15 do 20%), ale z drugiej strony zamrażanie hamuje działanie askorbinazy, czyli enzymu, który niszczy zawartą w warzywach i owocach witaminę C.

   Warzywa i owoce mrożone nie tylko zachowują witaminy czy minerały etc., ale nie tracą również błonnika, który jest niezwykle ważnym elementem diety. Błonnik zapewnia uczucie sytości, reguluje pracę jelit oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na raka dolnego odcinka układu pokarmowego.



Czy mrożonka może być bardziej wartościowa od produktu świeżego ?

   Okazuje się, co zdaje się dość paradoksalne, że tak ! Czy może być również smaczniejsza ? Jak najbardziej ! Świeża warzywa czy owoce, które możemy kupić jeszcze przed faktycznym na nie sezonem (nowalijki) wypadają dość blado w porównaniu z dobrze przygotowanymi zamrożonymi produktami tego samego typu, które pochodzą ze zbiorów w najlepszym dla jakości danej rośliny czasu. Ponieważ, jak już zostało wspomniane, zamrażanie nie odbija się niekorzystnie na zawartości składników odżywczych czy witamin w warzywach czy owocach, te, które zebrane były latem, mają ich więcej od tych, które wyrastały jako pierwsze i już powędrowały na sklepowe półki.

   Sytuacja wygląda podobnie z warzywami i owocami zbieranymi pod koniec sezonu czy nawet po jego zakończeniu. Ich skład nie jest tak bogaty, a smak tak dobry, jak partii poprzednich. Poza tym, bywa również tak, iż kupujemy na rynkach czy w sklepach warzywa i owoce, które tylko zdają się być „świeże”, ale, tak naprawdę, przechowywane były przez długi czas w chłodniach. One również będą mniej wartościowe od dobrej jakości mrożonek.

   Dobrym rozwiązaniem zdaje się więc kupowanie warzyw i owoców w samym środku sezonu i zamrażanie ich- jest to sposób dużo tańszy niż kupowanie gotowych, pakowanych paczek mrożonek zimą. Jeśli tylko mamy na tyle dużą zamrażarkę, warto przygotować zapas takich paczek samemu.



Na co zwracać uwagę ?

   Istnieje wiele mrożonych produktów warzywnych czy owocowych, których skład tworzą nie tylko one, ale również różnego rodzaju dodatki. Tego typu mieszanki to tzw. dania gotowe (np. hiszpańskie, francuskie, chińskie etc.). Często zawierają sól, konserwanty, barwniki czy sosy w proszku, do których dodane są min. cukier, aromaty czy ulepszacze smaku. Warto więc, przed kupnem konkretnej mieszanki, przeczytać informacje zawarte na jej opakowaniu i wybierać tylko te pozbawione dodatkowych substancji.



   Mity dotyczące mrożonek zostały rozwiane. Oczywiście warto pamiętać, że nawet mrożenie nie jest w stanie zachować warzyw czy owoców w idealnym stanie, jeśli poleżą w naszej zamrażarce zbyt długo. Tak więc, jak zawsze, zdrowy rozsądek przede wszystkim. To, co najważniejsze, to fakt, ze mrożonki wcale nie są gorsze od ich „świeżych” odpowiedników. Wraz z nadejściem zimy nie musimy się więc martwić, że będziemy musieli odmawiać sobie ulubionego warzywnego czy owocowego przysmaku.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE