Dzisiaj jest: Wtorek, 24.10.2017 Imieniny: Rafała i Marcina



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Erytrytol - hit na rynku naturalnych słodzików


09.10.2017
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Erytrytol - hit na rynku naturalnych słodzików


   Erytrytol zwany również erytrolem nie jest cukrem, ale świetnie i co najważniejsze zdrowo go zastępuje - jest jednym z najzdrowszych słodzików dostępnych na rynku. Już sam fakt, że jego indeks glikemiczny wynosi 0 i praktycznie nie dostarcza żadnych kalorii przyniósł mu uznanie.

   Erytrytol może być z powodzeniem stosowany przez osoby cierpiące na cukrzycę i osoby obawiające się o swoje zęby - ten naturalny słodzik nie jest fermentowany przez bakterie występujące w jamie ustnej, dlatego nie powoduje próchnicy i dlatego jest przyjazny dla zębów, jednocześnie organizm przed wolnymi rodnikami. Poza tym ten słodzik wspiera osoby dbające o linię.





Właściwości erytrytolu

   Erytrytol jest tylko trochę mniej słodszy jak sacharoza (posiada ok. 70% słodkości sacharozy), ale właściwie nie zawiera kalorii. Należy on do grupy naturalnych słodzików, takich jak ksylitol, mannitol i sorbitol. Wszystkie cztery wymienione substancje słodzące łączy jedno - są alkoholami cukrowymi (alkoholami wielowodorotlenowymi). Mają niską wartość energetyczną, a przy tym nie powodują podniesienia poziomu glukozy we krwi. W przeciwieństwie do innych alkoholi cukrowych, erytrol jest wchłaniany głównie w jelicie cienkim, a tylko około 10% przedostaje się do okrężnicy. Dlatego też zazwyczaj nie wywołuje przykrych dolegliwości. Te zostały zaobserwowane dopiero po przyjęciu dawki wynoszącej co najmniej 50 g, czyli dwa razy wyższej niż w przypadku innych polioli, na przykład ksylitolu, maltitolu, czy sorbitolu i ksylitolu. Ostrożność jednak powinny zachować dzieci, ponieważ w napojach, które często piją najłatwiej jest przekroczyć zalecany próg.



Neutralny i bez kalorii

   Erytrytol nie ma wpływu na poziom insuliny w organizmie, ani na poziom glukozy we krwi - można powiedzieć, że jest neutralny dla gospodarki cukrowej. Pełni on również funkcję antyoksydacyjną - łączy się on z wolnymi rodnikami chroniąc organizm przed ich niekorzystnym działaniem. Jeden gram erytrytolu dostarcza organizmowi zaledwie 0,2 kcal. To o około 20 razy mniej niż sacharoza. Umieszczanie na opakowaniu informacji, że erytrytol jest bezkalorycznym słodzikiem ma zatem swoje uzasadnienie.



Jak się go produkuje?

   Erytrytol naturalnie występuje w kwiatowych pyłkach oraz niektórych owocach. Można znaleźć go w melonach, gruszkach i winogronach. Do naturalnych źródeł erytrytolu należą również owoce morza, grzyby kapeluszowe, fermentowane napoje, algi morskie i porosty. Erytrytol jest syntetyzowany przez drożdże Yarrowia lipolytica Wratislavia z odpadowej gliceryny. Dawniej pozyskiwano go z hydrolizatów lub glukozy za pomocą innych gatunków drożdży.



Kiedy erytrytol wszedł na rynek?

   Erytrytol ma podobną postać do spożywczego cukru, choć jest od niego nieco mniej słodszy. Słodycz zapewnioną przez 5 g cukru można uzyskać używając 7 g erytrytolu. Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organisation, WHO) potwierdziła, że erytrytol jest bezpiecznym dodatkiem do żywności. W Unii Europejskiej dopuszczono jego stosowanie w 2006 r. W Polsce erytrytol został wprowadzony na rynek w 2008 r.



Możliwe zastosowania naturalnego słodzika

   Producenci mogą stosować go jako dodatek do żywności (na opakowaniu erytrytol jest oznaczony jako E968), a konsumenci mogą używać go zamiast cukru. Erytrytol jest używany do ciast, ciastek, kawy, herbaty, lodów, dżemów, marmolad, galaretek, owoców kandyzowanych, musztardy, gum do żucia. W niektórych krajach znajdziemy go w napojach i jogurtach. Poprzez dodawanie erytrytolu do słodyczy można obniżyć ich kaloryczność nawet do 90%! Obecnie producenci wykorzystują erytrytol nie tylko jako substancję słodzącą. Naturalny słodzik może pełnić rolę także substancji stabilizującej smak, konsystencję i zabarwienie produktu, a także jako wzmacniacz aromatu i zagęszczacz.



Bezy z erytrytolem? Czemu nie!

   Erytrytol pozwala cieszyć się smakiem słodkich wypieków bez wyrzutów sumienia. Można nim zastąpić cukier w każdym przepisie, także w bezach. Do przygotowania lekkich ciasteczek na bazie białek i słodzika potrzebujesz takich składników, jak:

- 3 białka
- 6 łyżek stołowych erytrytolu
- 2 łyżeczki chudego kakao

   Żeby wykorzystać erytrytol do przygotowania bezy trzeba najpierw zmielić go na drobny pył - musi mieć konsystencję cukru pudru. Następnie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Słodzik dodaje się stopniowo, ciągle ubijając. Po dodaniu całości słodzika należy jeszcze ubijać pianę 1 minutę. Na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakłada się niewielkie porcje piany. Czas pieczenia wynosi 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni Celsjusza. Na rynku jest też dostępny erytrytol w proszku, co ułatwia przyrządzanie wypieków.



   Podsumowując powyższe zestawienie właściwości i sposobów zastosowania erytrytolu można z całą pewnością stwierdzić, że nie ma nic dziwnego w tym, że erytrytol stał się hitem. Ten naturalny słodzik nie zrujnuje sylwetki, ani budżetu, a przy tym ma wiele zastosowań. Nie ma też tych minusów, które mają inne alkohole cukrowe. Naszym zdaniem warto go wypróbować w trosce o swoją gospodarkę węglowodanową i poziom glukozy we krwi.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE