Dzisiaj jest: Wtorek, 20.11.2018 Imieniny: Feliksa i Anatola



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5823

Fasolka szparagowa - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


08.09.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Fasolka szparagowa - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


   Popularna w polskiej kuchni, szczególnie latem i jesienią, fasolka (fasola) szparagowa to jedna z odmian fasoli. Ta jednoroczna roślina strączkowa to niskokaloryczna kopalnia wartości odżywczych oraz smakowity składnik wielu różnorodnych dań. Występuje w odmianach zielonych (np. Atena, Bona, Laguna, Libra, Madera, Sumatra, Zielona) oraz żółtych (np. Amanda, Elektra, Furora, Galopka, Korona, Polka, Pantera, Złota Saxa).

   Fasola szparagowa pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie została udomowiona przez Indian. Do Europy trafiła dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i jego zamorskich podróży. W Polsce fasolę szparagową zaczęto uprawiać na początku XVI w. początkowo na ziarno, z czasem jednak zaczęto gotować ją w łupinach. W Polsce warzywo nie występuje w stanie dzikim - jest jedynie rośliną uprawną. Od wieków ceniona jest za swoje prozdrowotne właściwości.





Fasolka szparagowa - właściwości odżywcze i lecznicze

   Fasolka szparagowa jest bardzo dobrym źródłem witaminy A (beta karotenu) oraz witaminy B9, a także, choć zawiera je w mniejszych ilościach, witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B5), witaminy C i witaminy K1. Zawiera również pewne ilości minerałów: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, potasu, fluoru, miedzi oraz manganu. Warto wiedzieć, iż więcej witaminy A oraz kwasu foliowego ma fasolka zielona, podczas gdy ta żółta jest lepszym źródłem potasu oraz fosforu.

   Fasolka szparagowa wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, w tym m.in.: wspomaga pracę układu nerwowego, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, redukuje ryzyko miażdżycy i chorób serca, poprawia krążenie, ma pozytywny wpływ na stan skóry, wspomaga układ odpornościowy, poprawia krzepliwość krwi, ma działanie moczopędne, przez co wspomaga detoksykację organizmu oraz redukuje ryzyko pojawienia się kamieni w nerkach czy pęcherzu, łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego i redukuje nieprzyjemne dolegliwości związane z menopauzą (jest bowiem źródłem fitoestrogenów oraz flawonoidów).




Kalorie i wartości odżywcze - zielona fasolka szparagowa


Składnik Zawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 31 kcal / 131 kJ
Białko 1,83 g
Tłuszcz ogółem 0,22 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,050 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,010 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,113 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,036 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,077 g
Węglowodany 6,97 g
Błonnik pokarmowy 2,7 g
Witamina A 690 I.U.
Witamina D 0 I.U.
Witamina E 0,41 mg
Witamina K1 14,4 µg
Witamina C 12,2 mg
Witamina B1 0,082 mg
Witamina B2 0,104 mg
Witamina B3 (PP) 0,734 mg
Witamina B6 0,141 mg
Witamina B9 (kwas foliowy) 33 µg
Witamina B12 0 µg
Witamina B5 (kwas pantotenowy) 0,225 mg
Wapń 37 mg
Żelazo 1,03 mg
Magnez 25 mg
Fosfor 38 mg
Potas 211 mg
Sód 6 mg
Cynk 0,24 mg
Miedź 0,07 mg
Mangan 0,22 mg
Selen 0,6 µg
Fluor 19 µg
Cholesterol 0 mg
Fitosterole ~



Fasolka szparagowa a odchudzanie

   Fasolka szparagowa jest niskokaloryczna, dostarcza jedynie 31 kalorii (kcal) w 100 gramach. Poza tym ma niski indeks glikemiczny i jest dobrym źródłem błonnika, dzięki czemu na długi czas zapewnia uczucie sytości, zapobiegając podjadaniu między posiłkami. Tym samym może być bez obaw spożywana przez osoby walczące z nadmiarem kilogramów.



Fasolka szparagowa a cukrzyca

   Dzięki niskiemu indeksowi i ładunkowi glikemicznemu fasolka szparagowa może być również spożywana przez cukrzyków. Co więcej, przygotowany z jej strąków odwar (łyżka suszu zalana szklanką wrzątku i gotowana przez około 5-7 minut) obniża poziom cukru we krwi. Można pić go również przed zjedzeniem bogatszego w węglowodany posiłku, co sprawi, iż zostaną one wolniej przyswojone.



Zastosowanie w kuchni

   Najpopularniejszym (i niezwykle prostym) daniem przygotowywanym z fasolki szparagowej jest gotowana fasolka polana smażoną bułką tartą - idealnie pasuje jako dodatek do dań mięsnych - każdy z nas z pewnością kiedyś ją w takiej formie spożywał, pamięta ten smak z dzieciństwa, lub nawet jada ją tak regularnie. Fasolka szparagowa jest też wspaniałym dodatkiem do tradycyjnych warzywnych zup, a nawet warzywnych sałatek (ugotowana bądź np. konserwowa) czy jajecznicy lub dań orientalnych (z dodatkiem imbiru, kurkumy, curry).



Ciekawostki o fasolce szparagowej

→ Fasolka szparagowa może powodować wzdęcia. By ich uniknąć nie należy gotować jej pod przykryciem
→ Strąk fasoli szparagowej osiąga długość około 17 cm
→ Fasola żółta charakteryzuje się kremowym, delikatnym smakiem, a po krótkim obgotowaniu nadaje się jako dodatek do dań mięsnych lub jako składnik sałatek, natomiast zielona fasola, bardziej wyrazista w smaku to przede wszystkim składnik sałatek. Uprawia się ją także z przeznaczeniem do przetwórstwa i na mrożonki
→ Nie należy spożywać surowej fasoli szparagowej, ponieważ jak większość warzyw strączkowych, zawiera fazynę - toksyczny glikozyd roślinny, który zostaje zneutralizowany dopiero podczas gotowania. Fazyna powoduje wymioty i biegunkę
→ Odmiany fasolki szparagowej polecane do amatorskiej uprawy to Galopka oraz Polka (cechuje je wysoka odporność na choroby)
→ Fasolka szparagowa hodowana jest już od ponad 7000 lat (na terenie dzisiejszego Meksyku i Peru)
→ W Polsce swoich największych fanów znalazła sobie w Zakliczynie, w województwie małopolskim. Od 2000 roku organizowane jest tam święto fasoli
→ Najwięksi producenci fasolki szparagowej na świecie to: Chiny, Indonezja, Indie, Turcja i Tajlandia
→ Fasolka szparagowa w języku angielskim ma kilka tłumaczeń - Green Beans, Snap Beans, String Beans, French Beans, w języku francuskim - Haricot Vert, w języku niemieckim - Spargelbohne, w języku hiszpańskim - Ejote




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 16


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE