Dzisiaj jest: Niedziela, 17.12.2017 Imieniny: Olimpii i Łazarza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5785

Fosforany w żywności - dlaczego powinniśmy ich unikać?


20.06.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Fosforany w żywności - dlaczego powinniśmy ich unikać?


   Soczyste szynki o pięknej różowej barwie, kruche kiełbasy i połyskujące schaby to częsty i kuszący widok na sklepowych półkach. Nie zawsze jednak apetyczny wygląd wędlin idzie w parze ze zdrowym i naturalnym produktem. Na rynku dostępne są różnego rodzaju wyroby wędliniarskie, które swoje pozorne walory zawdzięczają dużej ilości sztucznych dodatków i konserwantów.

   Fosforany nie pozostają obojętne dla naszego organizmu. Ale kwas fosforowy i fosforany (czyli sole kwasu fosforowego) znajdziemy nie tylko w wyrobach mięsnych. Dlaczego powinniśmy unikać żywności, która posiada je w składzie?, jaką ma ona wpływ na nasze zdrowie?





Produkty ulepszane fosforanami

   Wysoko przetworzona żywność zawierająca w składzie szereg substancji z oznaczeniem „E” to niestety częsty punkt w jadłospisie wielu osób, w tym również i dzieci. Fosforany to w ostatnich czasach nierzadki dodatek oferowanych na rynku produktów. Wykorzystywane są one w roli stabilizatorów, regulatorów kwasowości, emulgatorów, a także przeciwutleniaczy. Fosforany dozwolone do stosowania w produkcji żywności to:

- E338 Kwas fosforowy
- E339 Fosforany sodu
- E340 Fosforany potasu
- E341 Fosforany wapnia
- E343 Fosforany magnezu
- E450 Difosforany
- E451Trifosforany
- E452 Polifosforany

   Fosforany odpowiadają nie tylko za wydłużenie terminu przydatności do spożycia, ale również za wiązanie wody podczas obróbki termicznej, dzięki czemu znacznie zwiększają wagę ostateczną produktów, ograniczanie utleniania tłuszczów i innych składników (np. barwników), działanie emulgujące i dyspergujące, działanie bakteriostatyczne (ograniczenie rozwoju niektórych drobnoustrojów). W związku ze swoimi właściwościami szczególnie często spotkać je można w składzie wyrobów mięsnych. To za ich sprawą szynki, bekony, kiełbasy i schaby wydają się być bardziej kruche i soczyste, a ich kolor zachęca smakowitą, różową barwą. Nie bez znaczenia pozostaje więc fakt, jak duża porcja mięsa wykorzystana została do produkcji wędlin. Przykładowo w dobrej jakości szynkach, pozbawionych sztucznych dodatków do wytworzenia 1 kg gotowego produktu wykorzystuje się nie mniej niż 1,05 kg mięsa. Do wyrobów mięsnych stosowane są fosforany oznaczone jako: E450, E451 i E452.

   Gdzie jeszcze oprócz wyrobów mięsnych używane są fosforany? Kwas fosforowy spotkamy w napojach typu cola, zżelowanych owocach i dżemach. Dodatki od E339 do E342 możemy spotkać w takich produktach spożywczych jak: wędliny parzone, mrożone filety z ryb morskich, sery topione oraz produkty z mleka zagęszczonego i śmietanki, proszek mleczny, proszek do pieczenia, ciasta i pieczywo, galaretki, kremy instant, płatki śniadaniowe, zabielacze do kawy, kakao instant, koncentraty lodów, odżywki dietetyczne i preparaty białkowe. E450 możemy znaleźć w takich produktach jak: sery topione i produkty pochodne, przetwory rybne, proszki do pieczenia, mrożone frytki, pieczywo cukiernicze, mączka ziemniaczana instant, koncentraty ciast, kakao instant, lody i mrożone desery, napoje w proszku. Trifosforany, czyli grupa związków o numeracji E451 możemy spotkać w serkach topionych, przetworach rybnych, w mleku i śmietance zagęszczonej, proszku mlecznym i śmietance w proszku, koncentratach zup i gumie do żucia. I wreszcie polifosforany czyli E452 są stosowane do: serów topionych i produkty pochodne, przetworów rybnych, mleka i śmietanki zagęszczonej, proszku mlecznego i śmietanki w proszku, mleka skondensowanego i UHT, serów niedojrzewających, napojów czekoladowych, syropów cukierniczych, zabielaczy do kawy, bulionów i pieczywa cukierniczego.



Wpływ fosforanów na zdrowie

   Nadmierne spożywanie fosforanów, których nie brakuje w wysoko przetworzonej żywności, nie pozostaje obojętne dla kondycji naszego organizmu. Rozregulowanie gospodarki mineralnej (przede wszystkim wapń, magnez, cynk), syntezy witaminy D i gospodarki hormonalnej szybko odczuć możemy w postaci ogólnego zmęczenia i spadku formy. Długotrwałe skutki to natomiast otyłość, nadciśnienie tętnicze, problemy układu krążeniowego, osteoporoza, a nawet nowotwory układu pokarmowego. W przypadku dzieci nadmiar fosforanów w organizmie objawiać się może zwiększoną nadpobudliwością i trudnościami z koncentracją.



   Popularność fosforanów w wędlinach nie oznacza, że jesteśmy skazani na ich spożywanie. Rozwiązaniem jest wybór naturalnych wyrobów, które pozbawione są całkowicie fosforanów, a także glutaminianu sodu, sztucznych konserwantów i przeciwutleniaczy. W takich wyrobach za ich wyjątkowy smak odpowiadają bowiem jedynie naturalne przeciwutleniacze, przyprawy, zioła i naturalne wędzenie dające gwarancję bezpiecznego i zdrowego produktu. Jeśli chodzi o inne wyroby to zdecydowanie powinnyśmy przed zakupem czytać etykiety - producenci mają obowiązek deklarowania wszystkich dodatków E - wybierajmy więc takie, w których nie ma fosforanów.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 10

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE