Dzisiaj jest: Czwartek, 16.08.2018 Imieniny: Rocha i Joachima



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

Freeganizm - czym jest, historia


12.11.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Freeganizm - czym jest, historia


   Czym jest freeganizm? Jakie są jego zasady? Co to za nowa moda? Jeśli nie nowa, to jaka jest freegańska historia? Tego typu pytania, na wzmiankę o freeganizmie, zadają sobie wszyscy, którzy nie mieli z nim nigdy do czynienia. Pierwsze z tym słowem skojarzenie będzie u wszystkich podobne - skoro mamy np. wegetarianizm czy witarianizm, na pewno chodzi tu o jedzenie. Oczywiście, że tak, ale czy tylko o nie?...

   Freeganizm to nie tylko sposób odżywiania, ale podobnie jak np. wspomniany weganizm, styl życia. Jaki styl życia? Przede wszystkim antykonsumpcyjny. Czy oznacza to, że freeganie nie jadają w ogóle, nie jadają zbyt wiele lub nie jadają rzeczy smacznych? Absolutnie nie. Chodzi po prostu o to, że wszystkie (lub prawie wszystkie) smakołyki, jakkolwiek dziwnie by to nie zabrzmiało, mają za darmo (free, z języka angielskiego, to wolny, ale również i darmowy) i to niezależnie od tego, czy na robienie zakupów ich stać, czy nie.





Na czym polega freeganizm i jego historia ?

   Freeganie to ludzie, którzy jadają głównie to, co znajduje się (czy raczej, co znajdą) w kontenerach na śmieci, zwykle tych należących do wielkich supermarketów. Często również dogadują się z właścicielami restauracji czy sprzedawcami na targach - ci zostawiają freeganom to, czego nie udało im się sprzedać i co normalnie musieliby wyrzucić. Tym samym freegańska dieta składa się z tego, co ktoś inny już spisał na straty.

   Freeganizm to ruch powstały w USA w połowie lat 90. XX wieku, powstał on ze świadomości ilości marnowanego corocznie jedzenia. Gdyby wyrzucane było to, które faktycznie nie nadaje się do spożycia, problem, choć ciągle by istniał, byłby jednak zdecydowanie mniejszy. Sami freeganie przyznają jednak, że w marketowych kontenerach znajdują ogromne ilości wciąż nadających się do zjedzenia warzyw czy owoców (np. bananów, które mają już ciemną, nieestetyczną skórkę, ale wciąż nie są popsute, tj. w środku są jeszcze zdatne do spożycia) czy pakowanych produktów, których termin przydatności do spożycia mija tego samego dnia, którego zostały wyrzucone, lub minął kilka dni wcześniej. Wiele produktów, nawet po wybitej na opakowaniu dacie, nie traci na swojej jakości, a ich zjedzenie nie oznacza np. zatrucia.



Freeganizm - ideologia

   Freeganizm, jako styl życia i w pewnym sensie, sposób odżywiania, to wyraz wyznawania takich wartości jak np. hojność, dzielenie się, współpraca, troska o drugiego człowieka i naszą planetę, szacunek do jedzenia i pracy. Freeganie sprzeciwiają się marnowaniu jedzenia, gdyż to jest symptomem  moralnego upadku zachodniego społeczeństwa.

   Freeganie sprzeciwiają się konsumpcyjnemu stylowi życia charakterystycznemu dla współczesnego kapitalizmu. Poprzez żywienie się odpadkami nie tylko wyrażają wsparcie dla osób, które owo marnowane jedzenie wyprodukowały, choć na jego zakup często ich samych nie stać, ale również nie są zmuszeni do robienia zakupów, a więc nie wspierają finansowo wielkich korporacji okrutnie wykorzystujących najniżej usytuowanych w hierarchii zatrudnienia pracowników.



Freeganizm a wegetarianizm i weganizm

   Choć etymologicznie i ideologicznie pojęcie freeganizmu związane jest z wegetarianizmem czy weganizmem, to nie wszyscy freeganie unikają produktów odzwierzęcych, w tym np. mięsa.

   Wszystko zależy tu od ich indywidualnego stanowiska i wyboru - freeganie obierający taki styl życia z powodu np. troski o ekologię będą się produktów pochodzenia zwierzęcego wystrzegać, gdyż produkcja mięsa, mleka itd. powoduje m.in. ogromne straty wody pitnej, której brakuje przecież, w wielu miejscach świata, nawet ludziom.

   Freeganie mogą również rezygnować z produktów mięsnych ze względów bezpieczeństwa. Te, po upływie terminu przydatności do spożycia czy przechowywane poza warunkami chłodniczymi, mogą stać się przyczyną poważnego zatrucia. Tak więc, freeganie, którzy absolutnie niczego nie kupują (jedzenie z kontenerów może stanowić całą dietę lub jedynie jej uzupełnienie), muszą automatycznie, przez wzgląd na własne zdrowie, stać się wegetarianami. Jeśli jednak dostają jedzenie np. z restauracji, najprawdopodobniej dania niewegetariańskie będą jadać - w końcu chodzi przecież o to, by jedzenie się nie marnowało.



Freeganizm w Polsce i Europie

   Freeganizm nie jest w naszym kraju tak popularny jak np. w Niemczech, gdzie, jak przyznają „stołujący się” tam weganie, ludzie zwracają większą uwagę na segregację odpadków, a więc kontenery na odpadki organiczne nie zawierają np. opakowań czy resztek substancji czyszczących, kontakt z którymi mógłby skończyć się tragicznie itd. W wielu niemieckich supermarketach wyrzucana żywność w kontenerze wciąż wygląda schludnie niczym na sklepowej półce.

   W Polsce nie tylko ludzie nie stosują się do zaleceń dotyczących segregacji śmieci, ale i wciąż uznają, iż jedzenie znalezionych w kontenerach produktów jest czymś niegodnym i robić można to co najwyżej z przymusu, jak np. robią to bezdomni, ale nigdy z własnego wyboru.

   Choć freeganizm staje się w Polsce coraz popularniejszy, to warunki, w jakich na poszukiwanie jedzenia można się tu wybrać, są zdecydowanie gorsze od tych panujących u naszych zachodnich sąsiadów. Niemniej jednak, polscy freeganie już zdążyli się „ochrzcić” - samych siebie nazywają „kontenerowcami”.



Freeganizm a prawo

   Nie do końca jasne jest, czy freeganizm jest zgodny z prawem, czy nie, gdyż status przynależności odpadków nie jest jednoznacznie określony. Czy grzebanie w śmietniku restauracji, choć teoretycznie jego zawartość już do niej należeć nie powinna (i to z jej, jeśli można tak powiedzieć, woli), jest naruszeniem jej terenu czy własności, jako że kontener należy do jej właściciela czy stoi na np. obejmującym ją terenie? Tego typu kwestie podlegać mogą i będą dyskusji.



Marnowanie żywności - problem również w Polsce

   Freeganizm może stać się alternatywą dla tradycyjnego modelu pozyskiwania żywności również w naszym kraju - badania przeprowadzone na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności przez Millward Brown wykazały, iż trochę ponad 1/3 naszych rodaków wyrzuca do śmieci pełnowartościowe jedzenie (gospodarstwa domowe produkują około 2 z 9 mln ton wyrzucanej corocznie żywności).



Freeganizm a ekologia

   Wyrzucana masowo żywność trafia na wysypiska śmieci, na których to zaczyna brakować miejsca, więc absorbowane są przez nie coraz większe tereny. Jeśli takowe w ogóle się znajdą, gdyż infrastrukturalne plany efektywnego zagospodarowywania przestrzeni rzadko jednak tego typu potrzeby uwzględniają. Wciąż powstają natomiast nowe markety czy zakłady produkcyjne, które znów produkują odpadki i koło się zamyka.

   Niezwykle problematyczna jest również kwestia marnowania mięsa. Do produkcji 1 kilograma wołowiny, w przeliczeniu, potrzebnych jest około 15 tysięcy litrów wody. Tak więc, jeśli w koszu ląduje mięso, zmarnowana jest również cała ta woda.



Co robić ?

   Freeganie znaleźli sposób na racjonalne wykorzystywanie bezzasadnie wyrzucanej żywności. Prawda jest taka, że gdyby nie rozbuchany konsumpcjonizm i nadprodukcja żywności, freeganizm pewnie by nie zaistniał. Grzebanie w śmietniku w celu zdobycia żywności nie jest przekonujące i rzadko kto zdobyłby się na takie poświęcenie, aczkolwiek idea jest godna podziwu i pochwały. Jednakże, każdy z nas może przeciwdziałać procesom, które doprowadziły do sytuacji, w której freeganizm zaistniał. Wystarczy, abyśmy robili przemyślane zakupy, sporządzali listę zakupową i na bieżąco sprawdzali czy to, co aktualnie mamy w lodówce, nie straci za chwilę swojej świeżości. Takie praktyki nie tylko realnie przekładają się na stan środowiska, ale i nasz własny domowy budżet.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE