Dzisiaj jest: Środa, 11.12.2019 Imieniny: Damazego i Waldemara



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Gatunki (odmiany) zielonej herbaty, działanie prozdrowotne i wpływ na odchudzanie


02.05.2017
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Gatunki (odmiany) zielonej herbaty, działanie prozdrowotne i wpływ na odchudzanie


   Zielona herbata nie jedno ma imię, dlatego możemy spotkać wiele odmian (gatunków) zielonej herbaty różniących się między sobą wyglądem liści, kolorem naparu, smakiem i oczywiście zapachem. Poznajmy ich prozdrowotne działanie i wpływ na odchudzanie.

   O jej właściwościach zrobiło się głośno za sprawą suplementów diety zawierających z niej wyciąg. Producenci powoływali się na wyniki badań, które trochę naciągali, po czym ich uwaga skierowała się w stronę innych „cudownych” komponentów. Zielona herbata stała się bardziej popularna, ale czy na pewno doceniamy jej właściwości?





Bogactwo polifenoli i przeciwutleniaczy

   W liściach herbaty znajduje się duża dawka przeciwutleniaczy i polifenoli. Są one odpowiedzialne za większość właściwości zdrowotnych tego napoju. Naturalny smak i aromat zielonej herbaty mogą początkowo zniechęcać do jej spożycia, ale na rynku są dostępne także mieszanki zielonej herbaty wzbogacane dodatkowo np. suszonymi owocami.



Reduktor cholesterolu i miód na twoje serce

   Zielona herbata korzystnie wpływa na zdrowie serca i w ogóle na układ krążenia. Spożywanie każdego dnia co najmniej czterech filiżanek dziennie tego naparu pomaga zmniejszyć ryzyko miażdżycy. Zawarte w zielonej herbacie przeciwutleniacze poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych oraz zmniejszają tendencję do tworzenia się blaszki miażdżycowej. Zielona herbata prowadzi także do obniżenia trójglicerydów i złego cholesterolu LDL - żeby jednak osiągnąć taki efekt trzeba spożywać około osiem filiżanek tej herbaty każdego dnia.



Antynowotworowe właściwości zielonego trunku

   Działanie antynowotworowe zielonej herbaty jest przedmiotem kontrowersji. Według niektórych zielona herbata nie zmniejsza ryzyka nowotworów. Inni wywodzą antynowotworowe działanie herbaty z tego, że w krajach, gdzie spożycie tego napoju jest wysokie, poziom zachorowalności na nowotwory jest niższy. Teza ta jest popierana przez badania naukowe potwierdziły tylko tyle, że polifenole zawarte w herbacie uniemożliwiają komórkom nowotworowym dalszy rozwój. Inne badania wykazały, że zielony trunek może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka żołądka, trzustki, okrężnicy i odbytnicy oraz przełyku, a także raka gruczołu krokowego.



Spalanie tkanki tłuszczowej z „green tea”

   Wiele suplementów diety zawiera wyciąg z zielonej herbaty. Napar ten zawiera kofeinę przyspieszającą metabolizm oraz katechiny przyspieszające tempo spalania tkanki tłuszczowej. Najlepsze efekty można uzyskać poprzez połączenie konsumpcji zielonej herbaty z ćwiczeniami siłowymi. U kobiet, które stosowały tę metodę odchudzania zaobserwowano:

- zmniejszenie obwodu w talii
- obniżenie poziomu trójglicerydów
- zwiększenie masy mięśniowej
- poprawę siły mięśniowej
- zwiększone spoczynkowe tempo metabolizmu

   Zielona herbata zmniejsza też ryzyko wystąpienia efektu jo-jo, między innym poprzez zmniejszenie łaknienia.



Przeciw cukrzycy typu 1 i 2

   Dodatkową korzyścią płynącą ze spożywania zielonej herbaty jest utrzymane poziomu cukru we krwi na optymalnym poziomie. Przy spożyciu sześciu filiżanek herbaty dziennie ryzyko cukrzycy zmniejsza się o około 33%. Co ciekawe ekstrakt z zielonej herbaty zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 1 o 40%. Źródłem tej właściwości jest galusan epigallokatechiny, czyli EGCG. Ten sam składnik ekstraktu zielonej herbaty może mieć przeciwnowotworowe właściwości.



Zielony napar receptą na długowieczność

   Z przekazów pochodzących od twórców wschodniej medycyny naturalnej wynika, że zielona herbata może pomóc w uniknięciu wielu chorób, a także w zachowaniu na dłużej dobrej kondycji psychicznej i fizycznej. Na poparcie tej tezy naukowcy zdobyli wiele dowodów - polepszenie lipidogramu, wzmocnienie kości, poprawę krążenia i procesów trawiennych. Zieloną herbatę można stosować także w celu zmniejszenia dolegliwości żołądkowych i wzdęć. Dobroczynny trunek zmniejsza również ryzyko wystąpienia nadciśnienia oraz infekcji i stanów zapalnych. Spożywanie zielonej herbaty dodatkowo wspiera koncentrację, a przy tym ma korzystny wpływ na pracę umysłu. Omawiany trunek przeciwdziała też próchnicy zębów dzięki właściwościom antybakteryjnym.



Zielona a czarna - jest różnica w produkcji

   Zieloną herbatę produkuje się dokładnie z tej samej rośliny - Camellia sinensis (inaczej: herbata chińska). Po zbiorze liście są poddawane więdnięciu, a następnie podgrzewaniu. Kolejny etap produkcji to rolowanie, po którym następuje krótkie suszenie. Proces fermentacji w przypadku zielonej herbaty jest ograniczony i zahamowany (jest to jedynie proces minimalnej oksydacji). To właśnie dlatego liście omawianego rodzaju herbaty są zielone, a napój zachowuje naturalny smak i aromat oraz właściwości zdrowotne. Zielona herbata zawiera też mniej kofeiny w porównaniu z czarną herbatą oraz zawiera więcej przeciwutleniaczy niż jej czarna siostra.



Chińskie i japońskie zielone herbaty w różnych odmianach

   Zielone herbaty dostępne są pod wieloma odmianami (gatunkami) i różnią się między innymi pod względem smaku i koloru, także pod względem zawartości kofeiny i teiny oraz katechin - są to główne składniki naparu odpowiadające za jego właściwości i smak. Generalnie herbaty zielone podzielone są na te pochodzące z Chin i pochodzące z Japonii. Zielone herbaty produkowane są także w Korei, Indiach i Sri Lance.

   Zielone herbaty pochodzące z Chin podzielone są według klucza na sześć głównych prowincji w których zbiera  się  herbaty - Zhejiang (np. herbata Gunpowder, Longjing, Hui Ming, Long Ding), Jiangsu (Bi Luo Chun, Rain Flower, Cui Zhen), Hubei (Yu Lu), Henan (Mao Jian), Jiangxi (Chun Mee, Gou Gu Nao, Yun Wu) i Anhui (Da Fang, Huang Shan Maofeng, Hou Kui, Huo Qing).

   Zielona herbata jest powszechna w Japonii i dlatego zwana jest tam po prostu herbatą, a nawet japońską herbatą. Do Japonii została jednak sprowadzona z Chin przez buddyjskiego mnicha. 40% zielonej herbaty z Japonii pochodzi z prefektury Shizuoka. Najpopularniejsze japońskie zielone herbaty to: Bancha (zwykła herbata), Genmaicha (herbata brązowo-ryżowa), Gyokuro (jadeitowy napar), Hōjicha (prażona herbata), Kabusecha (nakryta herbata), Kamairicha (herbata prażona z patelni), Kokeicha (powstaje z herbat łamanych i pyłu herbacianego), Kukicha (herbata z łodygi), Karigane, Matcha (starta herbata, używana w japońskiej ceremonii picia herbaty), Mecha (herbata pąków i końcówek), Mugicha (prażona herbata jęczmienna), Sencha (gotowana herbata) i Tamaryokucha.



Od Gunpowder do Longjing

   Na rynku są dostępne różne odmiany zielonej herbaty, w tym między innymi Gunpowder, która ma postać małych zwartych kulek przypominających strzelniczy proch. Można z nich uzyskać jasny, złocisty napar o mocnym, cierpkim posmaku. Gunpowder najlepiej smakuje po drugim zaparzeniu. Sencha również posiada delikatny smak, a do tego wyraźne zielone zabarwienie. Czas parzenia wynosi około 3-4 minuty, a temperatura parzenia wynosi w granicach 60-70 stopni Celsjusza. Longjing jest jednym z najstarszych gatunków zielonej herbaty - można rozpoznać ją po słomkowym kolorze i delikatnym smaku.



Bancha smakuje jak szpinak

   Z takim określeniem można spotkać się w opiniach na temat tej odmiany - ma ona cierpki smak bardzo przypominający to warzywo. Czasami można wyczuć delikatny rybi posmak. Wywodząca się z Japonii Bancha może być przechowywana przez 2 lata. Czas parzenia wynosi około 3-4 minuty i można przygotować ją wsypując czubatą łyżeczkę do filiżanki.

   Genmaicha jest modyfikacją senchy lub banchy - przyprawia się ją prażonymi ziarnami ryżu, dzięki czemu posiada ona słodki smak, pozbawiony cierpkości. Do tej odmiany można dodać także ziarna kukurydzy. Czas parzenia wynosi około 4-5 minut, a susz może być zalewany wrzątkiem.



Kokeicha i kukicha - różne odmiany o podobnej nazwie

   Kokeicha jest odmianą zielonej herbaty produkowaną ze startych łodyg oraz z herbacianego pyłu. Napar posiada cierpki posmak i jasny kolor. Z kolei cechą charakterystyczną Kukichi jest niska zawartość kofeiny. Dlatego też napar może być elementem menu także młodszych dzieci i starszych osób. Obie odmiany parzy się przez około 3-5 minut.



Matcha o orzeźwiającym aromacie

   Herbata Matcha jest startą, sproszkowaną zieloną herbatą, którą uprawia się w zacienionych obszarach. Jej charakterystyczną cechą jest orzeźwiający aromat przypominający połączenie owoców i miodu. To właśnie z tą odmianą związana jest japońska ceremonia parzenia herbaty, ponadto używana jest jako dodatek do potraw (np. klusek, ciastek, lodów). Ze względu na to, że jest to sproszkowana herbata, nie usuwa się jej z filiżanki, przez to dostarcza bardzo dużo wartości odżywczych.



Herbata księżniczki i „Piękne brwi”

   Odmiana Cui Zhen pochodząca z Chin swą nazwę zawdzięcza imieniu legendarnej księżniczki, która spadła w przepaść zbierając liście herbaty. Co ciekawe, susz herbaciany w tym przypadku może być przechowywany bez ograniczeń czasowych. Okres parzenia wynosi 3 minuty, a na jedną porcję naparu wystarczy 1 płaską łyżeczkę na filiżankę. Napar charakteryzuje się delikatnym posmakiem i agrestowym aromatem. Z kolei odmiana „Piękne brwi”, czyli Chun Mee może być przechowywana przez okres 3 lat. Napar charakteryzuje się korzennym posmakiem, ale jeżeli zostanie nieprawidłowo zaparzona, może pojawić się rybny lub szpinakowy posmak.



Drogocenna Gyokuro - najwykwintniejsza herbata z Japonii

   Ojczyzną Gyokuro (Drogocennej Rosy) jest japońska prefektura Shizuoka. Proces produkcji tej odmiany jest wyjątkowy. Kiedy tylko na krzewach herbacianych pojawią się pączki, są one zaciemniane za pomocą odpowiednich mat. Dzięki temu liście nabierają ciemnej barwy. Napar zyskuje z kolei słodkawy, delikatny smak. Susz zalewa się wodą o temperaturze wynoszącej 60 stopni Celsjusza. Czas parzenia wynosi z kolei około 2-3 minuty.



Rozetki i wiosenna odmiana

   Mu Dan ma kształt rozetek wykonanych z liściowych pączków. Termin jej przechowywania jest nieograniczony. Wystarczy jedna rozetka, żeby przyrządzić jedną porcję naparu. Napar posiada żółto - zielone zabarwienie i kwiatowy aromat. Z kolei Pi Lo Chun, czyli w tłumaczeniu na polski - Nefrytowa Spirala Wiosny, jest produkowana z pączków liściowych z pierwszym liściem. Po zbiorach ręcznie zwija się je w spirale. Czas parzenia wynosi około 5 minut.



Na zakończenie kilka słów o parzeniu herbaty

   Zieloną herbatę najlepiej parzyć wodą ostudzoną do temperatury wynoszącej w granicach 60-90°C (najniższa temperatura zaparzania 60-65°C). Czas parzenia wynosi z kolei 3-4 minuty (najkrótszy czas parzenia nie powinien być krótszy niż 2 minuty). Zaparzanie zbyt gorącą wodą lub zbyt długie parzenie będzie skutkowało gorzkim smakiem. Wiele odmian można parzyć dwukrotnie, a nawet trzykrotnie. Z pierwszego parzenia uzyskuje się napar o pobudzających właściwościach. Napar uzyskany z drugiego i trzeciego parzenia działa uspokajająco. Pierwsze parzenie musi być krótkie, aby kolejne pozwoliły na uzyskanie smacznego, odpowiednio działającego naparu.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 4


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE