Dzisiaj jest: Sobota, 24.02.2018 Imieniny: Macieja i Bogusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Główni marnotrawcy energii - żywność powodująca zmęczenie


10.10.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Główni marnotrawcy energii - żywność powodująca zmęczenie


   Większość osób nie zdaje sobie sprawy, że niektóre produkty powodują zmęczenie. Wśród głównych marnotrawców energii znajduje się kofeina i biały cukier.

   Niektóre produkty spożywcze korzystnie wpływają na ogólny poziom energii oraz dodają witalności. Niestety można natknąć się również na substancje, które mają wybitnie dużą zdolność do pochłaniania energii. Wśród głównych "winowajców" ciągłego zmęczenia i braku witalności znajdują się kawa, herbata, czekolada, orzeźwiające napoje, alkohol i cukier. Najbardziej zaskakujące jest to, że wymienione produkty w powszechnej opinii uchodzą za pobudzające i dodające energii.





Senność po kilku kubkach kawy

   Kofeina jest substancją, która znajduje się w kawie, herbacie i niektórych napojach orzeźwiających. Związek chemiczny o podobnym działaniu jest zawarty także w czekoladzie. Kofeina zawarta w kawie ma zdolność do poprawy poziomu energii, jednak jej efekt jest krótkofalowy. Po pewnym czasie od dostarczenia jej organizmowi dochodzi do uczucia zmęczenia. Osoby, które piją napoje zawierające kofeinę z czasem uzależniają się od nich. Jeżeli nie dostarczą organizmowi odpowiedniej dawki tej substancji nie odczują wzrostu poziomu energii. Nadużywanie kawy przez dłuższy okres prowadzi do stałego spadku energii. Co gorsza, może to doprowadzić do bezsenności, uczucia niepokoju i kołatania serca.



Cukier nie doda energii

   Cukier jest głównym źródłem energii, niemniej spożywanie produktów i napojów o wysokiej zawartości tego składnika przyniesie skutek odwrotny do zamierzonego. Wspomniane produkty prowadza do szybkiego wzrostu stężenia cukru we krwi. Organizm nadmiernie reaguje na dostatek glukozy, co prowadzi do poposiłkowej hipoglikemii. Stan ten jest inaczej nazywany wtórnym spadkiem glikemii. Niedocukrzenie przyczynia się do osłabienia sprawności fizycznej i psychicznej. Wśród odległych skutków nadmiernego spożywania cukru wymienia się zubożenie organizmu o składniki odżywcze, które są ważne dla produkcji energii. Nadmierny apetyt na słodycze można ograniczyć poprzez regularne spożywanie posiłków. W ten sposób można zapobiec spadkowi poziomu cukru we krwi.



Alkohol pobudza tylko pozornie

   Wiele osób po spożyciu niewielkiej ilości alkoholu odczuwa przypływ energii. Jest to jednak tylko złudzenie. Alkohol może doprowadzić do zaburzeń świadomości oraz zatrucia z powodu nadmiernego spożycia. Napoje alkoholowe powodują gwałtowne uwolnienie cukru do krwi, co może spowodować hipoglikemię. Niektóre z nich zawierają dodatkowe substancje, które wzmacniają działanie alkoholu. Są one częściowo odpowiedzialne za objawy odstawienia oraz powodują obniżenie zasobów energii w organizmie.



Zdrowa alternatywa

   Warto ograniczyć spożycie napojów zawierających kofeinę i alkohol oraz słodyczy, aby poczuć się lepiej i odczuć przypływ witalności. Napoje bezkofeinowe i bezalkoholowe należy zastąpić wodą mineralną, sokami owocowymi, napojami ziołowymi oraz owocowymi i ziołowymi herbatami. Zamiast słodyczy lepiej wybierać przekąski wyróżniające się niską zawartością cukru. Polecane zamienniki słodkich przekąsek to świeże owoce i surowe warzywa, orzechy i pestki oraz ryżowe ciastka i herbatniki wypiekane z razowej mąki.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.67 Ocen: 3


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE