Dzisiaj jest: Niedziela, 24.03.2019 Imieniny: Marka i Gabriela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5839

Glutation - potężny antyoksydant o wielkim wpływie na zdrowie


21.12.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Glutation - potężny antyoksydant o wielkim wpływie na zdrowie


   Bez cienia wątpliwości glutation to klucz do zachowania zdrowia i długowieczności. Glutation to trójpeptyd, zbudowany z reszt aminokwasowych kwasu glutaminowego, cysteiny i glicyny. Jest on zdecydowanie najpotężniejszym antyoksydantem występującym naturalnie w organizmie człowieka.

   Glutation posiada wiele bardzo istotnych funkcji pozwalających na zachowanie zdrowia, a więc np. odtruwa organizm z metali ciężkich i toksyn, zwalcza wolne rodniki, opóźnia proces starzenia się i śmierci komórek, oczyszcza tkanki, przyspiesza redukcję tkanki tłuszczowej, wspomaga odporność, czy też usuwa objawy zmęczenia. Glutation jest produkowany przez każdą komórkę na własne potrzeby. Do produkcji tego związku są potrzebne określone substraty. Poza tym, wiele czynników powoduje, że wyprodukowany glutation zostaje błyskawicznie zużyty. Rzecz w tym, aby w organizmie tego związku było jak najwięcej, cały czas na wysokim poziomie.





Zapotrzebowanie na glutation

   Zapotrzebowanie na glutation wzrasta pod wpływem różnych czynników. Za podstawowe, dotyczące większości społeczeństwa, uznaje się:

- proces starzenia się organizmu
- niezdrową dietę
- zanieczyszczenie środowiska i promieniowanie
- niektóre leki
- stres

   Choroby rozwijające się w organizmie, w tym zakażenia oraz urazy, również powodują wzrost zapotrzebowania na ten związek. W wymienionych przypadkach potrzebne są duże ilości glutationu, a komórki mogą nie nadążać z jego produkcją. Dochodzi wtedy do jego niedoboru.



Glutation jako nadrzędny antyoksydant

   Glutation jest uznawany za najważniejszy przeciwutleniacz - mamy go w organizmie najwięcej, komórki same potrafią (i muszą) go wytwarzać, a na dodatek od glutationu zależy odpowiednie funkcjonowanie innych przeciwutleniaczy (np. witaminy C). Jego wpływ na komórki nowotworowe został doceniony w dziedzinie onkologii. Dieta zalecana w profilaktyce chorób nowotworowych jest bogata w pokarm, który dostarcza komórkom składników potrzebnych do utrzymania produkcji glutationu na optymalnym poziomie.



Glutation a układ immunologiczny

   Układ immunologiczny pełni ważną rolę - odnajduje, identyfikuje i usuwa szkodliwe patogeny, komórki nowotworowe i obce antygeny. Sprawność wykonywania tych działań jest uzależniona od kilku czynników, między innymi od poziomu glutationu. Według Gustavo Bounousa badającego rolę i właściwości tego związku, obecność glutationu jest podstawowym czynnikiem wpływającym na aktywność białych krwinek.



Glutation w procesie detoksykacji

   Wzrost zanieczyszczenia środowiska powoduje obniżenie poziomu glutationu w organizmie. Głównym magazynem związku, o którym mowa jest (oprócz nerek i soczewki) wątroba - centrum detoksykacji organizmu. Obniżony poziom glutationu powoduje upośledzenie funkcjonowania wątroby. Kiedy organ ten nie może pełnić swoich funkcji dochodzi do zaburzenia procesu detoksykacji organizmu. W efekcie, w tkankach gromadzą się metale ciężkie i inne toksyczne związki powodujące uszkodzenia komórek. Dlatego niezmiernie ważne jest utrzymywanie wątroby w bardzo dobrej kondycji. Dla polepszenia pracy wątroby wskazane jest spożywanie ostropestu plamistego (w formie świeżo mielonej), a także mniszku, rumianku i melisy.



Jak zwiększyć poziom glutationu?

   Stwierdzenie, że glutation może być dostarczany komórkom w postaci pożywienia jest skrótem myślowym. Chodzi o prekursory glutationu, które po dostarczeniu organizmowi przekształcają się w glutation. Znajdują się one owocach i warzywach, które nie są poddane obróbce termicznej - awokado, kapuście, brokułach, cebuli, szpinaku, czosnku, szparagach, melonie kantalupie, pomidorach, marchwi, grejpfrutach, pomarańczach, cukinii, truskawkach oraz kilku innych produktach - m.in. w orzechach włoskich, jajkach (surowych), surowym (nieprzetworzonym) mleku. Warto też wspomnieć o produktach, które nie są prekursorami glutationu ale poprzez zawartość pewnych bioaktywnych składników stymulują produkcję glutationu i są to kalafior, kapusta, brukselka, brokuły (zarówno prekursor jaki stymulator), natka pietruszki, kurkuma, buraki, cynamon, kardamon, czarnuszka, czarne jagody, jagody acai, ekstrakt z zielonej herbaty.

   Do prekursorów glutationu należy cysteina. Wpływa ona na zwiększenie poziomu glutationu w organizmie i sama działa jak przeciwutleniacz. Jej głównym źródłem jest białko serwatkowe. Białko serwatki musi być bioaktywne. Należy wybierać nie pasteryzowane i nie poddane przemysłowej obróbce, ponadto nie zawierają pestycydów, hormonów i antybiotyków.

   Inne ważne czynniki wpływające na wysoką produkcję glutationu to min: odpowiednio wysoki udział w diecie witaminy B6 i (jeśli suplementowanych to najbezpieczniej metylowanych) kwasu foliowego (metylofolian) i witaminy B12 (metylokobalamina), selenu, witaminy C, witaminy E, kwasu alfa liponowego oraz odpowiednio wysoka aktywność fizyczna.



   Wśród czynników wpływających na obniżenie poziomu glutationu wymienionych wyżej znajduje się m.in. proces starzenia się organizmu. Wraz z wiekiem dochodzi do naturalnego obniżenia produkcji glutationu przez komórki, co powoduje, że procesy degeneracyjne biorą górę nad regeneracyjnymi. Organizm człowieka nie jest przystosowany do przyswajania glutationu z zewnętrznych źródeł w formie suplementów, choć istnieją pewne przesłanki, iż forma suplementu w postaci glutationu liposomowego może podnosić poziom tego związku w organizmie. Na pewno jednak można tak odpowiednio skomponować swoją dietę, aby dostarczała komórkom substratów niezbędnych do produkcji glutationu.




Zobacz więcej na temat:

glutationantyoksydantyzdrowie


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 10


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE