Dzisiaj jest: Poniedziałek, 15.10.2018 Imieniny: Teresy i Jadwigi



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5817

Gotujesz ryż i kaszę w plastikowych woreczkach? Bądź ostrożny!


09.06.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Gotujesz ryż i kaszę w plastikowych woreczkach? Bądź ostrożny!


   Lubimy ułatwiać sobie życie, a producenci żywności doskonale zdają sobie z tego sprawę. Nic dziwnego więc, że w sklepach z łatwością można dostać maleńkie puszki kukurydzy, obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz… ryż i kasze w woreczkach, na które już nikt nie zwraca uwagi. Mało tego: naprawdę niewiele osób gotuje ryż bez woreczków, przez co jest on też słabiej dostępny.

   Zastanawiałaś/eś się kiedyś nad tym, jaki wpływ na twój organizm ma gotowanie plastiku we wrzątku? Prawdopodobnie nie, a warto poświęcić temu choć chwilę. Jeśli dowiesz się, jak bardzo jest to szkodliwe, być może już nigdy nie ugotujesz ryżu w plastiku.





Co kryje plastik?

   W plastiku można znaleźć bisfenol A (BPA), czyli związek chemiczny, który swoją budową przypomina hormon żeński, estrogen. Przez to wchłanianie bisfenolu może niekorzystnie oddziaływać na układ hormonalny, a to z kolei prowadzi do powstania różnych chorób, zaburzenia płodności, przedwczesnego dojrzewania, PCOS (zespół policystycznych jajników), stanów zapalnych a nawet zmian nowotworowych (nowotwory hormonozależne - np. piersi i prostaty). Problem z BPA jest taki, że nie ma jednoznacznych wyników badań, które wskazywałyby jasno na jego szkodliwość, ponieważ testuje się go na szczurach i myszach, które umierają średnio po dwóch latach. Wpływ bisfenolu na organizm można zaobserwować zwykle dopiero po kilku latach regularnego kontaktu z tym środkiem, nic dziwnego więc, że u zwierząt nie zauważa się niepokojących objawów. Nas natomiast powinien niepokoić sam fakt, że producenci produktów dla dzieci w większości zdecydowali się wycofać bisfenol A ze swoich towarów, a we Francji całkowicie zakazano stosowania tego związku chemicznego. Bisfenol A z łatwością może przenikać do naszego organizmu na różne sposoby. Przez jedzenie (na przykład wspomnianego już wcześniej ryżu i kaszy gotowanych w woreczkach, ale też np. naczynia jednorazowe, butelki z napojami i wodą, artykuły dla dzieci i niemowląt, przybory kuchenne, lakierowane powłoki wnętrza metalowych puszek z żywnością), przez dotyk oraz przez układ oddechowy. Przez swoje podobieństwo do estrogenu bisfenol A może przyczyniać się do rozwoju otyłości, cukrzycy typu 2 i chorób układu sercowo-naczyniowego. Istnieją też badania pokazujące, że BPA nie pozostaje bez wpływu na pracę tarczycy - może zaburzać ją, co prowadzi np. do niedoczynności tego narządu.



Gotowanie w woreczku: czy to naprawdę jest wygodne?

   Ryż, czy kasza w woreczkach to żywność wygodna, więc za wygodę trzeba dopłacać. Dla niektórych argumentem przemawiającym za gotowaniem ryżu i kaszy w woreczkach jest przede wszystkim fakt, że nie trzeba go pilnować. Warto jednak pamiętać, że jeśli zalejemy sypki ryż, czy kaszę wodą i wrzucimy go do odpowiedniego garnka, to w gruncie rzeczy też nie będziemy musieli go pilnować. Dla pewności można co jakiś czas przemieszać ziarna, żeby nie przywarły do garnka. Jeśli bardzo nie lubisz gotować sypkich ziarna, to warto zainwestować w urządzenie do gotowania ryżu (ryżowar) lub kaszy. Ten niezwykły garnek posiada kilka opcji przygotowania ziarna - może np. utrzymać ciepło dania do czasu, aż postanowimy zjeść posiłek. W specjalnym garnku ryż jest zawsze sypki, a nie rozgotowany. Wystarczy nalać do niego odpowiednią ilość wody, ustawić program… i gotowe! Oczywiście warto wcześniej dokładnie sprawdzić, jaki ryż potrzebuje ile wody, ponieważ różne typy wchłaniają różną ilość płynów. W trakcie gotowania można do garnka zaglądać na bieżąco i jeśli zajdzie taka potrzeba, dolać więcej płynu. Garnek do gotowania ryżu jest więc świetnym rozwiązaniem dla osób, które chciałyby zrezygnować z gotowania w plastiku, ale boją się, że ryż będzie im się przypalał.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 4


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE