Dzisiaj jest: Sobota, 21.07.2018 Imieniny: Daniela i Andrzeja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Grzyby shiitake - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


18.02.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Grzyby shiitake - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


   Znane głównie dzięki medycynie chińskiej, która uważa je za naturalne lekarstwo na wiele chorób, od niedawna docenione również w Europie - grzyby shiitake stają się coraz popularniejsze. I słusznie, bo dzięki swoim właściwościom i wartościom odżywczym są jednymi z najcenniejszych jadalnych grzybów.

   Te pochodzące z Chin grzyby, gdzie uprawiane są od ponad 2000 lat, stanowią trzecią na świecie odmianę pod względem powszechności upraw. W Polsce można spotkać również pod nazwą twardnik japoński i twardziak jadalny. Brązowe i mięsiste grzyby z podkręconym kapeluszem mogą mieć od 5 do 20 centymetrów średnicy i trzon o grubości 3-4 cm grubości. Na czym polega ich fenomen?





Grzyby shiitake - właściwości odżywcze i lecznicze

   Grzyby shiitake są niskokaloryczne - 100 gram świeżych grzybów dostarcza zaledwie 34 kalorii, z czego większość stanowią węglowodany. Twardniki posiadają również sporo białka (niecałe 20%). To dobra informacja dla wegan i wegetarian; w grzybach shiitake można znaleźć dużo cennych aminokwasów. Ponadto są one również dobrym źródłem błonnika.

   Twardnik jadalny jest bogaty w witaminy i minerały. Można znaleźć w nim m.in. sporo witamin z grupy B(B2, B3, B5, B6). W grzybach shiitake znajdziemy też witaminę D (D2 - ergokalcyferol - naturalnie występująca w organizmach roślinnych i drożdżach). Spożywając grzyby shiitake dbasz więc o funkcjonowanie układu nerwowego i prawidłowy metabolizm węglowodanów. Ponadto dzięki nim grzyby shiitake wpływają również na wygląd zewnętrzny, chroniąc przed łysieniem, siwieniem i wypadaniem włosów.

   W twardniku znajdziesz też sporo minerałów. To dobre źródło cynku, fosforu, manganu, kobaltu i miedzi. Dzięki grzybom shiitake dbasz więc o cerę i paznokcie, ponieważ to właśnie te pierwiastki mają spory wpływ na nasz wygląd. Dodatkowo stymulują one pracę układu odpornościowego, warto więc spożywać je wtedy, gdy zaczyna nas dopadać przeziębienie. Po grzyby shiitake możesz sięgać również profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym, by uchronić organizm przed chorobami. Są one również dobrym źródłem selenu, niezwykłego ważnego pierwiastka, o którym często zapominamy. Selen dba o prawidłową pracę tarczycy. Spożywając grzyby shiitake chronisz więc organizm przed zaburzeniami układu hormonalnego. Co ciekawe, dzięki selenowi grzyby shiitake spowalniają też procesy starzenia, a więc ich regularne spożywanie zapewni ci młody i świeży wygląd. Twardnik jadalny jest też dobrym źródłem potasu, a więc włączając go do diety dbasz o ciśnienie krwi, równowagę sodowo-potasową oraz dotleniasz mózg.

   Warto sięgać zwłaszcza po suszone grzyby shiitake, ponieważ zawierają one wszystkie wspomniane minerały i witaminy w ogromnych dawkach. Przykładowo - 100 gramów suszonych grzybów shiitake wypełnia dzienne zapotrzebowanie na witaminę B2 w 115%, na witaminę B5 - w ponad 400%, a na cynk w ponad 500%! To doskonale pokazuje, jak ogromną moc mają te niepozorne grzyby.

   Nie można nie wspomnieć również o cennych właściwościach antyoksydacyjnych shiitake. Dzięki temu chronią nas przed działaniem wolnych rodników i stresem oksydacyjnym oraz spowalniają procesy starzenia. Grzyby Shiitake dzięki obecności związku o nazwie eritadenina posiadają również właściwości regulujące poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Grzyby shiitake wpływają korzystnie także na ciśnienie krwi, zapobiegając jego podwyższeniu. Grzyby shiitake są przydatne również w profilaktyce zakrzepicy. Takie działanie grzybów jest spowodowane obecnością związku siarki, który blokuje przyłączanie się płytek krwi.

   Warto wiedzieć również o powiązaniu między twardnikiem japońskim a zmniejszoną zachorowalnością na raka. Grzyby shiitake zawierają bowiem lentinan (beta glukan, czyli organiczny związek chemiczny z grupy polisacharydów), który odpowiada za stymulację układu immunologicznego i tym samem chroni organizm przed rozprzestrzenianiem się nowotworu. Stymuluje on też ciało do produkcji nowych komórek odpornościowych, dzięki czemu może przyczyniać się do zahamowania rozwoju nowotworów.



Porównanie kalorii i wartości odżywcze - grzybów shiitake świeżych i suszonych

Wartości w przeliczeniu na 100 g produktu


Składnik Grzyby shiitake świeże
Grzyby shiitake suszone
Kalorie (wartość energetyczna) 34 kcal / 141 kJ 296 kcal / 1238 kJ
Białko 2,34 g
9,58 g
Tłuszcz ogółem 0,49 g
0,99 g
Kwasy tłuszczowe nasycone ~ 0,225 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ~ 0,317 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ~ 0,151 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 ~ 0,012 g
 - Kwas alfa-linolenowy (ALA), 18:3 ~ 0,012 g
 - Kwas eikozapentaenowy (EPA), 20:5 ~ 0 g
 - Kwas dokozaheksaenowy (DHA), 22:6 ~ 0 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 ~ 0,139 g
Węglowodany 6,79 g
75,37 g
Błonnik pokarmowy 2,5 g
11,5 g
Witamina A ~ 0 I.U.
Witamina D 18 I.U. 154 I.U.
Witamina E ~ 0 mg
Witamina K1 ~ 0 µg
Witamina C ~ 3,5 mg
Witamina B1 0,015 mg
0,300 mg
Witamina B2 0,217 mg
1,270 mg
Witamina B3 (PP) 3,877 mg
14,100 mg
Witamina B5 1,500 mg
21,879 mg
Witamina B6
0,293 mg 0,965 mg
Witamina B9 (kwas foliowy)
13 µg 163 µg
Witamina B12
0 µg 0 µg
Wapń 2 mg
11 mg
Żelazo 0,41 mg
1,72 mg
Magnez 20 mg
132 mg
Fosfor  112 mg
294 mg
Potas 304 mg
1534 mg
Sód 9 mg
13 mg
Cynk 1,03 mg
7,66 mg
Miedź 0,14 mg
5,17 mg
Mangan 0,23 mg
1,18 mg
Selen 5,7 µg 46,1 µg
Fluor ~ ~
Cholesterol 0 mg
0 mg
Fitosterole 2 mg
20 mg



Grzyby shiitake - zastosowanie w kuchni

   Można potraktować je jak każde inne grzyby; nadają się zarówno do suszenia czy marynowania, jak i smażenia i pieczenia. Jednakże warto wiedzieć, że grzyby shiitake mają tendencję do twardnienia pod wpływem ciepła, czas obróbki termicznej należy więc skrócić do minimum. Można je dodawać do sosów i mięs; świetnie sprawdzą się w potrawach wywodzących się z kuchni chińskiej.



Ciekawostki o grzybach shiitake

→ Grzyby shiitake dawniej nazywano „eliksirem życia”
→ Grzyby są bogate w smak umami, charakterystyczny dla chińskich i japońskich dań
→ W Chinach i Japonii grzyb ten jest uprawiany w szklarniach i na wolnym powietrzu i do uprawy używa się przede wszystkim martwych kłód drzewnych
→ Shiitake są jednym z głównych składników diety Genmai-Saishoku - odmiana diety wegańskiej, która zawiera brązowy ryż, warzywa, glony, algi i grzyby
→ Grzyby shiitake w języku angielskim to shiitake mushrooms




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE