Dzisiaj jest: Niedziela, 19.01.2020 Imieniny: Henryka i Mariusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Herbata oolong i jej właściwości


07.07.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Herbata oolong i jej właściwości


   Herbata oolong (zwana również ulung) to pochodząca z Chin półfermentowana herbata turkusowa. Produkowana jest również w innych krajach (w Indiach, Nepalu, na Tajwanie czy w Wietnamie), ale warto wiedzieć, że inne pochodzenie oolonga to automatycznie inna jego odmiana. Co ciekawe, w Polsce pojęcie herbat turkusowych raczej nie istnieje. Oolonga uznaje się, tak jak np. pu-erha, za herbatę czerwoną (przy czym zgodnie z chińską klasyfikacją pu-erh jest herbatą czarną...).

   Herbata oolong nie jest jeszcze zbyt popularna i dopiero zaczyna wchodzić w naszym kraju na "herbaciane salony". Warto jednak skusić się na jego zakup i spróbowanie, gdyż oolong jest nie tylko pyszny, ale i bardzo zdrowy. Czym więc się charakteryzuje? Czym wyróżnia się spośród innych herbat, nawet tych egzotycznych? Pora przyjrzeć się mu bliżej...





O oolongu słów kilka

   Oolong jest herbatą turkusową dlatego, iż Chińczycy klasyfikują herbaty przez wzgląd na kolor nie gotowego naparu, ale samego suszu. A jak wygląda zaparzony oolong? Rozpoznaje się go po tym, iż brzegi jego liści są ciemne niczym liście herbaty czarnej, a ich środek kolorem przypomina liście herbaty zielonej.

   Oolong ma niepowtarzalny i niedający się pomylić z żadnym innym smak oraz aromat. Zawdzięcza to specyficznemu i dokładnie przestrzeganemu procesowi produkcji (obróbki). Składa się na niego wiele, bo aż 9 (już z pakowaniem) etapów. Niektóre oolongi są nie tylko suszone, ale i dodatkowo prażone na płonącym węglu drzewnym. Tak dojrzewające są herbatami naprawdę wysokiej jakości - prażenie łagodzi bowiem ich cierpki smak i zdecydowanie go wysubtelnia.



Jak parzyć herbatę oolong?

   Herbatę oolong parzy się w temperaturze 95°C (dla zielonych oolongów) lub 98°C (dla oolongów prażonych). Te pierwsze parzymy około 1-1,5 minuty za pierwszym razem, około 20-30 sekund za drugim, a za każdym kolejnym o około 10 sekund dłużej (czyli 40 sekund na trzecie parzenie, 50 na czwarte itd.); te drugie, czyli oolongi prażone, parzymy już za pierwszym razem jedynie kilkanaście sekund, a do każdego kolejnego dodajemy około 10 sekund. Do zaparzenia herbaty oolong, na 120 mililitrów wody, potrzeba około 9-10 gramów suszu. Choć w Chinach wykorzystuje się do parzenia tej herbaty specjalne czajniczki zwane "gaiwan", w naszych warunkach możemy oczywiście korzystać z tych typowych.

   To, o czym należy pamiętać, to konieczność przepłukania suszu przed jego zaparzeniem. Nie tylko "obudzimy" w ten sposób liście i zagwarantujemy sobie, tym samym, lepsze doznania smakowe z picia herbaty, ale też i pozbędziemy się ewentualnych toksyn czy pyłów, które mogą znajdować się na listkach.



Właściwości herbaty oolong

   Wiemy już, jak parzyć oolongi. Czemu jednak warto to robić? Po pierwsze dlatego, że oolong obniża ciśnienie krwi, tzn. faktycznie redukuje problem nadciśnienia, tak powszechny we współczesnym społeczeństwie. Poza tym oolong obniża poziom złego cholesterolu, a więc rozprawia się z drugą niebezpieczną konsekwencją niezdrowego stylu życia. Warto również wiedzieć, iż herbaty oolong wspomagają pracę nerek oraz wątroby, stabilizują poziom cukru we krwi (dlatego polecane są cukrzykom) i wykazują działanie przeciwnowotworowe (dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów).

   Argumentem na rzecz picia oolonga dla wszystkich osób dbających o swój wygląd będzie natomiast fakt, iż herbata ta wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej oraz utrzymywanie prawidłowej masy ciała, a także znacząco poprawia stan skóry, redukując np. zmiany trądzikowe oraz cellulit.




Zobacz więcej na temat:

herbata oolongparzenie herbaty


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 6


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE