Dzisiaj jest: Środa, 29.01.2020 Imieniny: Zdzisława i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Herbata Pu-Erh i jej właściwości zdrowotne


19.12.2019
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Herbata Pu-Erh i jej właściwości zdrowotne


   Herbata Pu-Erh to gatunek herbaty uprawiany w Chinach w prowincji Yunnan. Jest to w pełni fermentowana herbata, pochodząca z dwuliściennego gatunku rośliny należącego do rodziny Theaceae. Liście i pąki z szerokolistnej odmiany pochodzącej z regionu górnego Mekongu w Chinach są nazywane Pu-Erh. W Polsce znana jako herbata czerwona, a przez Chińczyków nazywana także "herbatą smoczą".

   Herbata Pu-Erh jest jednym z najpopularniejszych napojów herbacianych ze względu na orzeźwiający smak i atrakcyjny aromat. Zwykle napar z niej jest w kolorze od czerwonawego do brązowo-czerwonego, o korzennym, pełnym, ziemistym smaku, który różni się znacznie w zależności od zmian klimatu i technik uprawy drzew herbacianych, z których zbierane są liście. Badania wykazały korzyści zdrowotne wynikające z picia naparów czerwonej herbaty min. takie jak działanie przeciwnowotworowe, hipolipidemiczne oraz antymutagenne. Czemu więc czerwona herbata zawdzięcza te właściwości oraz dlaczego powinna na stałe zagościć w naszej kuchni?





Zawartość substancji aktywnych w herbacie Pu-Erh

   Napar z czerwonej herbaty jest źródłem składników biologicznie czynnych, zwłaszcza antyoksydantów takich jak flawonoidy, czy katechiny. Pu-Erh zawiera również kofeinę. Katechiny stanowią ok 12% wszystkich związków biologicznie czynnych. Oprócz tych składników są tu obecne teaflawony, metyloksantyny, aminokwasy, węglowodany i garbniki odpowiadające za gorzki smak naparu. Związki mineralne, które można znaleźć w czerwonej herbacie to między innymi mangan, cynk, fluor, magnez, żelazo i wapń.



Właściwości zdrowotne herbaty Pu-Erh

   Dzięki wysokiej zawartości związków biologicznie czynnych czerwona herbata wykazuje szereg zdrowotnych właściwości takich jak działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwmutagenne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe czy hipolipidemiczne.


Właściwości przeciwnowotworowe i przeciwmutagenne

   Zawartość dużej ilości polifenoli chroni przed działaniem wolnych rodników. Dlatego też regularne picie czerwonej herbaty może zmniejszać poziom reaktywnych form tlenu w organizmie. Antyoksydacyjne działanie Pu-Erh jest związane z wysoką zawartością min. związków fenolowych. Zapobiegają one powstawaniu reaktywnych form tlenu, a także wspomagają ich usuwanie przez działanie odpowiednich enzymów antyoksydacyjnych. Związki zawarte w czerwonej herbacie pomagają również chronić komórki organizmu przed zmianami mutagennymi oraz toksycznością niektórych związków. Dezaktywują je oraz zapobiegają powstawaniu zmian w komórkach.


Właściwości hipolipidemiczne

   Czerwona herbata wykazuje działanie hipolipidemiczne, czyli obniżające poziom cholesterolu we krwi. Chroni dzięki temu przed miażdżycą oraz innymi chorobami układu krążenia, a także zawałem serca i udarem mózgu.


Właściwości wzmacniające zęby i ochrona przed próchnicą

   Dzięki zawartości fluoru herbata Pu-Erh może wzmacniać zęby oraz wykazuje działanie chroniące przed próchnicą. Badania wykazują, że regularne i częste picie naparów z czerwonej herbaty zmniejsza ryzyko pojawienia się próchnicy nawet o połowę.


Wspomaga odchudzanie
 
   Czerwona herbata powinna znaleźć się codziennym jadłospisie osób będących na diecie odchudzającej. Powstające w czasie fermentacji substancje aktywne i enzymy wspomagają trawienie, regulują pracę woreczka żółciowego i wspomagają proces odchudzania. Picie czerwonej herbaty w połączeniu z dietą powodującą deficyt kaloryczny pomoże zredukować nadmiar masy ciała.


Działanie przeciwalergiczne i wspomagające układ immunologiczny

   Badania wykazały, że czerwona herbata zawiera mirycetynę, potencjalnie przeciwalergiczny flawonoid. Regularne picie naparu z Pu-Erh wzmacnia również odporność oraz obniża działanie cytokinin prozapalnych.



Jak przyrządzić napar z czerwonej herbaty?

   Choć niekwestionowanymi mistrzami w parzeniu herbaty są Chińczycy, korzystając z odpowiednich proporcji i zasad przygotowania naparów, uzyskać możemy pełnię smaku i aromatu płynących z danego gatunku herbaty. W przypadku herbaty czerwonej należy jedną lub dwie łyżeczki herbaty zalać ok. 200 ml gorącej wody o temperaturze ok. 95 stopni Celsjusza (nie wrzątkiem) i zaparzać przez około 3-4 minuty.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE