Dzisiaj jest: Poniedziałek, 10.12.2018 Imieniny: Julii i Daniela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5827

Herbata Teh Pandan (pandanowa) i jej właściwości zdrowotne


09.10.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Herbata Teh Pandan (pandanowa) i jej właściwości zdrowotne


   Herbata Teh Pandan to herbata otrzymywana z liści pandanu pałaciowego (Pandanus amarylifolius). Drzewo to występuje na podmokłych i bagiennych wybrzeżach morskich Oceanu Spokojnego i Indyjskiego. Jest rośliną o niewielkich rozmiarach, którą charakteryzuje występowanie długich i twardych liści. Owoce, kora i liście drzewa pandanowego znalazły zastosowanie w wielu dziedzinach.

   W Indonezji liście pandanu służą do budowania pokryć dachów i domów. Wyplata się z nich również maty, kapelusze oraz żagle i odzież. Dzięki swoim właściwościom kulinarnym i leczniczym znajdują one zastosowanie w gastronomii, lecznictwie oraz kosmetyce. W kuchni wykorzystywane są liście i owoce pandanu. Używane są one do przygotowania zarówno dań wytrawnych, jak i słodkich. Z liści drzewa pandan wytwarza się również herbatę, która ze względu na wysoką ilość wartościowych składników wykazuje właściwości zdrowotne.





Zastosowanie liści pandan w kuchni

   Liście pandanu są często używane w kuchni tajskiej, indyjskiej i wietnamskiej. Służą one do zawijania potraw z mięsa, ryb, owoców morza i ryżu. Charakteryzują się orzechowym smakiem i aromatem, dzięki czemu dodawane są do również do zup. Z liści pandanu wytwarzana jest też zielona pasta, która używana jest do przygotowywania deserów. Przyprawia się nią lody, gofry i ciasta. Ze względu na dużą popularność, pandan porównywany jest do wanilii, która szeroko stosowana jest w kuchni europejskiej. Dzięki intensywniej, ciemnozielonej barwie liście pandanu stosowane są również jako barwnik spożywczy. Zarówno ze świeżych, jak i suszonych liści przygotowuje się napary, które wykazują wiele leczniczych właściwości.



Właściwości zdrowotne herbaty Teh Pandan

   Herbata Teh Pandan wykazuje właściwości zdrowotne dzięki zawartości takich składników jak flawonoidy, karotenoidy, witamina E, witamina C, pandanina. Flawonoidy wykazują działanie antyoksydacyjne oraz chronią przed działaniem wolnych rodników. Witamina E jest przeciwutleniaczem, który hamuje działanie wolnych rodników i przez to zapobiega inicjacji procesów nowotworowych i zapalnych. Witamina C (kwas askorbinowy) wspomaga odporność, neutralizuje wolne rodniki oraz stymuluje syntezę kolagenu. Na szczególną uwagę zasługuje obecność pandaniny - związku, który ma działanie przeciwwirusowe.

   Tradycyjnie w kuchni azjatyckiej napar z liści pandan stosuje się w celu złagodzenia stresu i w stanach silnego przemęczenia. Twierdzi się, że zmniejsza on ból głowy i stawów. Dzięki działaniu antywirusowemu stosowany jest w przeziębieniach. Pity regularnie może zapobiegać rozwojowi chorób układu krążenia i nowotworowych, dzięki działaniu antyoksydacyjnemu. Dodatkowo napar z liści pandan jest stosowany w naturalnej medycynie i pomaga:

- łagodzić ból, głowy, stawów, ucha, bóle w klatce piersiowej,
- leczyć zmiany skórne,
- goić rany,
- obniżać gorączkę,
- regulować trawienie,
- przyspieszać rekonwalescencję kobiet po porodzie.



Gdzie znaleźć Teh Pandan?

   Herbatę Teh Pandan można znaleźć w sklepach z orientalną żywnością. Coraz częściej spotykana jest w herbaciarniach oraz dużych hipermarketach. Może występować w postaci mieszanki liści pandanu. W Polsce dostępne są liście pandan w formie świeżej (100 gramów świeżych liści to wydatek ok. 11 zł). Można z nich samodzielnie przygotować susz, lub napar. Aby przygotować napar, świeże liście należy gotować do momentu zmiękczenia, a następnie przez 10 minut gotować na małym ogniu aż do osiągnięcia zielonego zabarwienia naparu. Herbata pandanowa może być parzona w połączeniu z tradycyjnymi herbatami. Idealnie sprawdzi się z dodatkiem miodu, cukru i przypraw korzennych.



   Działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, antywirusowe i regeneracyjne sprawia, że herbata Teh Pandan zyskuje na popularności. Coraz częściej stosowana jest jako dodatek do tradycyjnych mieszanek herbat. Pandan oprócz szerokiego zastosowania w kuchni, wykazuje działanie lecznicze - uśmierza ból, pomaga w problemach skórnych i ułatwia trawienie. Dzięki dużej ilości związków przeciwutleniających zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i chorób nowotworowych.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE