Dzisiaj jest: Wtorek, 24.10.2017 Imieniny: Rafała i Marcina



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Herbata z pokrzywy - dlaczego warto włączyć ją do diety?


09.09.2017
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Herbata z pokrzywy - dlaczego warto włączyć ją do diety?


   Pokrzywa to cenne i zarazem bardzo powszechne zioło. Na działkach bywa traktowana jak chwast, który należy wyrwać. Warto jednak wiedzieć, że pokrzywa została doceniona przez medycynę ludową i współcześnie nadal używa się jej do leczenia wielu dolegliwości.

   Dziś pokrzywa powoli wraca do łask, a to za sprawą blogów kosmetycznych, na których promuje się napar z tego zioła jako remedium na wypadające włosy i problemy skórne. To jednak zaledwie jedno z niewielu zastosowań tego niepozornego zioła. Dlaczego warto włączyć herbatę z pokrzywy do diety?





Cenne właściwości pokrzywy

   Co ciekawe, Hipokrates zalecał spożywanie pokrzywy do zmniejszania krwotoków. Jak okazuje się dziś, nie było to bezpodstawne. W pokrzywach można znaleźć sporo witaminy K1, która dba o prawidłową krzepliwość krwi. Spożywając pokrzywę zapobiegasz więc powstawaniu nadmiernych krwotoków przy ewentualnych uszkodzeniach ciała.

   Łacińska nazywa pokrzywy to Urtica, czyli „paląca”. Wywodzi się ona od efektu, jaki wywołuje pokrzywa na naszej skórze; dotknięcie żywej rośliny powoduje oparzenie, w wyniku którego na skórze pojawiają się bąble. Tę właściwość szczególnie często wykorzystywano w medycynie ludowej do biczowania obolałych nóg i leczenia reumatyzmu. Pokrzywa zawiera m.in. kwas mrówkowy, który wywołuje wspomniane uczucie oparzenia. Jednak kwas ten jednocześnie zwiększa ukrwienie i działa przeciwbólowe, dlatego nieprzyjemne bąble po kilku godzinach przestają swędzieć, a biczowane miejsce staje się bardziej odporne na ból. Pokrzywa przyspiesza przepływ limfy i krwi, dzięki czemu łagodzi stany zapalne.

   Codzienne spożywanie herbaty z pokrzywy sprzyja oczyszczaniu krwi i usuwaniu toksyn (dlatego też działa moczopędnie), a dodatkowo wspiera pracę układ pokarmowego (szczególnie wątroby).



Sposób na anemię?

   Osobom chorym na niedokrwistość najczęściej zaleca się spożywanie dużych ilości mięsa. Tymczasem okazuje się, że anemię równie skutecznie może leczyć pokrzywa. Zioło to zawiera dużo żelaza oraz witaminy C. Żelazo niehemowe (czyli pochodzenia roślinnego) jest znacznie lepiej wchłaniane, gdy połączy się je właśnie z witaminą C. Przy zmniejszeniu poziomu żelaza warto więc sięgać po pokrzywę; w tym przypadku bardziej sprawdzi się sok niż herbata, ale jeśli nie mamy dostępu do świeżych pokrzyw, to jak najbardziej warto korzystać też z naparu.



Pokrzywa dla osób z insulinoopornością i nadciśnieniem

   Herbata z pokrzywy obniża poziom glukozy we krwi, warto więc stosować ją do posiłków bogatych w węglowodany. Powinny z tego korzystać zwłaszcza te osoby, które mają problem ze zbyt wysokim poziomem cukru na czczo (co może być efektem insulinooporności). Dodatkowo pokrzywa obniża również ciśnienie, a to dlatego, że rozszerza naczynia krwionośne.



Herbata z pokrzywy na włosy

   Herbata z pokrzywy może przyspieszać porost włosów i zapobiegać wypadaniu tych już istniejących. Pokrzywa dobrze wpływa też na skórę - niweluje trądzik i przyspiesza łagodzenie stanów zapalnych. To wszystko dzięki witaminom i minerałom zawartym w tej roślinie: witaminom A, C, E oraz krzemowi, magnezowi i wapniowi. Co ciekawe, napar z pokrzywy można też stosować zewnętrznie w formie płukanki do włosów.



Herbata z pokrzywy: zrób to sam

   Warto zrywać pokrzywę na wiosnę, gdy jeszcze nie ma kwiatów - wówczas wszystkie minerały kumulują się w liściach. Warto pamiętać o tym, że pokrzywę powinno zbierać się w miejscach oddalonych od cywilizacji; pokrzywa rosnąca przy drodze, którą codziennie przejeżdżają setki samochodów, z pewnością nie jest bogata w substancje odżywcze.

   Liście można ususzyć i później pić z nich napar lub spożywać na surowo. Jeśli chcesz zrobić zapas herbaty na cały rok, zerwaną pokrzywę umyj (wówczas nie będzie parzyć) i wysusz w cieniu. Gotowe liście można przechowywać w słoiku. Później susz wystarczy zalać wrzątkiem i zaparzać 10 minut pod przykryciem.



Czy z pokrzywą można przesadzić?

   Ze względu na to, herbata z pokrzywy działa moczopędnie, nie powinniśmy pić jej w nadmiarze. Zbyt duża ilość naparu może sprzyjać wypłukiwaniu cennych minerałów z organizmu. Zaleca się spożywać maksymalnie 1 filiżankę herbaty dziennie.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE