Dzisiaj jest: Niedziela, 18.02.2018 Imieniny: Symeona i Konstancji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5789

Herbata zielona, czerwona, czarna, biała - jaka dla kogo?


06.12.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Herbata zielona, czerwona, czarna, biała - jaka dla kogo?


   Polacy częściej sięgają po kawę niż po inne napoje, ale to nie znaczy, że nie doceniamy herbaty. Nie przebijemy co prawda Azjatów, dla których herbata stanowi główny napój, ale dzięki zainteresowaniu społeczeństwa coraz częściej możemy sięgać po różne odmiany herbat.

   Nie warto ograniczać się wyłącznie do jednego gatunku - każda herbata oferuje nam inne, cenne właściwości. Dzięki temu możemy codziennie wspierać nasz układ odpornościowy, oczyszczać organizm i poprawiać samopoczucie. Po jakie gatunki herbat warto sięgać?





Zielona herbata

   Nazywana najstarszym napojem świata (znana w starożytnych Chinach już w X w p.n.e.), zielona herbata jest jednym z najbardziej popularnych typów herbat. Swoją sławę zawdzięcza przede wszystkim cennym właściwościom zdrowotnym. Zielona herbata jest bogata w polifenole, które działają przeciwutleniającego. Działanie antyoksydacyjne sprawia, że zielona herbata chroni nas przed działaniem wolnych rodników. Z tego względu zaleca się picie jej każdemu - w dzisiejszych czasach wszyscy jesteśmy narażeni na szkodliwy wpływ wolnych rodników na nasze organizmy. Stres, nieodpowiednia dieta, palenie papierosów, spaliny, długotrwały i męczący trening… wystarczy, że choć jedna z tych rzeczy nas dotyczy. Co ciekawe, świeże liście zielonej herbaty zawierają aż 36% polifenoli! A co z suszonymi? W trakcie suszenia polifenole nie ulegają przemianom, dlatego ich procentowa zawartość w suszu jest porównywalna do tej ze świeżych liści.

   Spożywanie herbacianego naparu zaleca się także osobom, które mają problem z nadciśnieniem tętniczym. Zielona herbata obniża ciśnienie krwi dzięki zawartym w niej flawonoidom. Dodatkowo wzmacnia i rozszerza naczynia krwionośne, dzięki czemu zapobiega też zakrzepom krwi.

   Z dobrotliwych właściwości zielonej herbaty powinni korzystać także wszyscy, którzy mają zbyt wysoki poziom złego cholesterolu LDL - badania pokazują, że zielona herbata obniża ten poziom.

   Zielona herbata może także wspomagać odchudzanie i usuwanie tzw. „pomarańczowej skórki”. Dlaczego? Przede wszystkim dzięki jej działaniu oczyszczającemu. Oczywiście, picie samej herbaty nie sprawi, że schudniemy kilka kilogramów, ale może ona znacząco wspomóc procesy trawienne, delikatnie przyspieszyć przemianę materii.

   Zieloną herbatę poleca się także podawać dzieciom - wykazuje działanie przeciwpróchnicze i antybakteryjne.



Czerwona herbata

   Zielona herbata nie jest poddawania procesowi fermentacji, czarna jest. A czerwona? Także jest, ale bardzo krótko, dzięki czemu liście nie tracą charakterystycznej, czerwonej barwy (dlatego czasem czerwoną herbatę zalicza się do herbat półfermentowanych). Co ciekawe, Chińczycy nazywają tę odmianę „smoczą herbatą”. Ma łagodny aromat, który niektórzy określają jako „drzewny”.

   Czerwona herbata znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości sprzyjających procesom odchudzania. Znajdziemy w niej taniny, czyli garbniki roślinne, które odpowiadają za cierpki smak herbat. Taniny mają cenne właściwości - przede wszystkim ułatwiają trawienie (dlatego zaleca się sięganie po czerwoną herbatę wtedy, gdy się przejemy lub gdy zjedliśmy bardzo tłusty posiłek). Dodatkowo taniny regulują wydzielanie żółci, co również wspomaga procesy trawienne.

   Co więcej, czerwona herbata może sprawiać, że tłuszcz z posiłków nie wchłania się, ale zostaje wydalany, dzięki czemu organizm musi czerpać z zapasów, jakie składuje w naszych ciałach. Dzięki temu szybko i efektywnie wspomagamy procesy odchudzania. Jednocześnie czerwona herbata może niestety pobudzać apetyt (możemy zahamować ten efekt spożywając posiłek bogaty w białko, ponieważ białko syci nas na dłużej niż węglowodany).

   Czerwona herbata także posiada właściwości przeciwutleniające, a dodatkowo możemy w niej znaleźć kofeinę, jest więc świetnym substytutem dla osób, które z różnych powodów nie mogą pić kawy lub ją ograniczają. Co więcej, kofeina zawarta w czerwonej herbacie działa lepiej na nasze organizmy, ponieważ jest uwalniana stopniowo, dzięki czemu jesteśmy pobudzeni przez dłuższy czas.

   W czerwonej herbacie także znajdziemy flawonoidy wzmacniające naczynia krwionośne. Dodatkowo zawiera ona też cynk - istotny pierwiastek dla zdrowia włosów, skóry i paznokci.



Biała herbata

   Najdroższa z herbat do niedawna była pita wyłącznie wśród arystokracji i zamożnych osób. Dziś już jest ogólnie dostępna, ale nadal ma cenę kilkakrotnie wyższą od innych herbat. Cena wynika ze specyficznego sposobu otrzymywania białej herbaty. Aby utrzymać jej charakterystyczny, jasny kolor, pączki trzyma się z dala od promieni słonecznych. Brak chlorofilu sprawia, że herbata ma jasny, niemalże biały kolor.

   Co ciekawe, biała herbata zawiera dwukrotnie więcej przeciwutleniaczy niż zielona (a o tej drugiej często mówi się jak o jednym z najlepszych źródeł polifenoli!). Dzięki temu regularne spożycie białej herbaty spowalnia procesy starzenia, chroni nas przed nowotworami, miażdżycą i astmą. Biała herbata zapobiega też powstawaniu stresu oksydacyjnego (stres oksydacyjny prowadzi do obumierania komórek organizmu; powstaje wówczas, gdy stosujemy używki, prowadzimy nieprawidłową dietę lub jesteśmy stale narażeni na stres).

   Biała herbata zawiera kofeinę, a więc dobrze pobudza i może zastąpić poranną lub popołudniową kawę. Jednocześnie warto pamiętać, że biała herbata wspomaga koncentrację i pracę mózgu, a więc może być lepszym rozwiązaniem niż kawa, po spożyciu której z etapu pobudzenia przechodzimy w etap ospałości.

   W naparze z białej herbaty znajdziemy też sporo witaminy C. Sama witamina C również wykazuje działanie antyoksydacyjne, a przy okazji dobrze chroni przed przeziębieniami, warto więc stosować herbatę także profilaktycznie dla wzmocnienia organizmu.



Czarna herbata

   Czarna (czyli sfermentowana) herbata ma charakterystyczny aromat, który jest wyczuwalny jedynie wtedy, gdy herbata jest gorąca. Herbatę czarną zalewa się wodą wrzącą i parzy krótko - długie parzenie sprawia, że nabiera ona gorzkiego posmaku.

   W czarnej herbacie znajdziemy sporo teiny, która podobnie jak kofeina, działa pobudzająco. Teina działa wolniej, dzięki czemu efekt pobudzenia utrzymuje się dłużej. Jednocześnie warto pamiętać, że teina hamuje wchłanianie żelaza, więc powinny unikać jej osoby mające problem z anemią.

   Picie czarnej herbaty zaleca się także przy różnych zatruciach. Mocno zaparzona gorzka herbata wykazuje działanie przeciwzapalne, dodatkowo ułatwia też trawienie. W czarnej herbacie znajdziemy też teaflawinę, czyli związek chemiczny poprawiający procesy poznawcze mózgu.

   Czarna herbata znana jest także ze swoich właściwości ściągających, co często wykorzystuje się w kosmetyce. Na różne zmiany trądzikowe i stany zapalne na twarzy zaleca się stosowanie toników z czarną herbatą. Co ciekawe, czarna herbata sprawdzi się także w płukankach przyciemniających włosy. Regularnie stosowana może też zmniejszyć przetłuszczanie włosów.

   Warto pamiętać, że czarna herbata ma działanie zakwaszające, nie zaleca się więc spożywania jej na diecie alkalizującej.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 4


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE