Dzisiaj jest: Poniedziałek, 15.10.2018 Imieniny: Teresy i Jadwigi



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5817

Herbaty owocowe a zdrowie


30.05.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Herbaty owocowe a zdrowie


   Herbaty owocowe zawierają przede wszystkim susz z owoców bądź liści owoców. Najbardziej popularne herbaty owocowe są produkowane z maliny, dzikiej róży, cytryny, czarnej porzeczki, czy też żurawiny. Do ich produkcji wykorzystuje się również kwiaty hibiskusa, pigwę, owoce aronii i jabłoni, płatki bławatka, borówki i poziomki oraz orzeźwiające owoce cytrusowe. Skład herbatek może obejmować nie tylko naturalne aromaty, ale także niestety sztuczne dodatki, regulatory kwasowości, cukier i słodziki. Na sklepowych półkach można znaleźć wiele herbat aromatyzowanych przyprawami np. wanilią, cynamonem, imbirem itd.





Herbatki owocowe instant - czy są zdrowe ?

   Herbaty owocowe są dostępne w torebkach oraz w formie instant. Herbaty owocowe instant są rozpuszczalnymi napojami zawierającymi dodatek cukru. Napoje w granulkach mogą być zalewane zarówno zimną, orzeźwiającą wodą, jak i ciepłym, rozgrzewającym wrzątkiem. Sprawdzają się o każdej porze roku. Herbaty instant są produkowane z soków owocowych, ekstraktu czarnej herbaty i suszu. Granulki są otrzymywane po przetworzeniu wspomnianych produktów w procesie liofilizacji, zwanej także suszeniem sublimacyjnym. Do wyprodukowania herbat owocowych instant można wykorzystać także metodę suszenia rozpyłowego. Zastosowanie wysokich temperatur w procesie produkcyjnym prowadzi do utraty części składników odżywczych i witamin. Do herbatek owocowych instant dodaje się często sztuczne barwniki. Herbatki zawierają sztuczne barwniki i domieszkę cukru, ale nie są szkodliwe dla zdrowia - jednak zdecydowanie nie przedstawiają takich wartości odżywczych jak herbaty z suszonych owoców. Producenci zwykle nie podają procentowej zawartości cukru w produkcie, ale jeśli jednak znajduje się on na pierwszym miejscu w składzie, to jest wówczas głównym składnikiem produktu i go czyni niezdrowym produktem. Herbaty owocowe instant ze względu na wygodę w użyciu, szybką rozpuszczalność w każdej temperaturze i słodkość cieszą się jednak popularnością zwłaszcza wśród dzieci.



Herbaty instant dla niemowląt ?

   W przypadku częstego podawania niemowlętom herbatek instant istnieje realne ryzyko niedożywienia takiego dziecka. Dziecko takie po wypiciu herbaty nie wykazywać chęci picia mleka, które jest dla niego źródłem energii i składników budulcowych. Zaleca się, aby nie podawać takich herbatek instant niemowlętom poniżej 6 miesiąca życia. Dla niemowląt duże znaczenie ma jakość takiej herbatki, dlatego rodzice powinni czytać uważnie składy i wybierać produkty, które nie były dodatkowo dosładzane. Na rynku dostępne są granulowane herbaty instant w których naturalne składniki stanowi niestety mniej niż 10%, zazwyczaj jest to prostu cukier z niewielką domieszką składników owocowych.



Czarna czy owocowa ?

   Herbaty owocowe nie zawierają czarnej herbaty, dlatego należy odróżniać je od aromatyzowanych czarnych herbat. Herbata owocowa po zaparzeniu zmienia się w napar o wyrazistym owocowym smaku i aromacie. W przeciwieństwie do czarnej herbaty zawiera mniej związków drażniących, dlatego może być spożywana bez ograniczeń. Owocowe herbaty z suszu (w zależności od składników) są bogate w witaminę C, bioflawonoidy, beta karoten i witaminy z grupy B. Dodatkowo, niektóre herbaty są wzbogacane witaminami. Biorąc pod uwagę zawartość składników odżywczych należy uznać, że prawdziwa owocowa herbata z suszu jest zdecydowanie zdrowszym wyborem niż typowa czarna herbata. Powinna znaleźć się w jadłospisie każdego, kto pozostaje na diecie, dba o linię, czy też zdrowo się odżywia.

   Herbata owocowa jest naparem z mieszanek owocowych. Nie zawiera liści herbacianych, a zatem nie zawiera kofeiny. Podstawą każdej prawdziwej herbaty owocowej jest susz z owoców, co ciekawe w większości takich herbat składnikiem jest kwiat malwy sudańskiej zwany hibiskusem. Bardzo dobrze komponuje się z owocami tworząc wyśmienity napój, który rozgrzewa lub orzeźwia. Ma on za zadanie nadawać wspaniały, mocny fioletowo - czerwony kolor, ale poza walorami wizualnymi jest on bogatym źródłem witaminy C, potrafi także obniżać ciśnienie krwi i korzystnie wpływać na pracę serca. Hibiskus świetnie komponuje się pod względem wartości odżywczych i wizualnych z owocami dzikiej róży.

   Dodatek lodu do herbaty owocowej czyni z niej mrożoną herbatę, a miód i przyprawy, np. imbir, wanilia, cynamon czy też goździki sprawiają, że zmienia się w rozgrzewający napar idealny na jesienne i zimowe wieczory.



Parzenie herbaty owocowej

   Herbata owocowa powinna być odpowiednio parzona, w trosce o zachowanie bogatego smaku i aromatu. Do filiżanki należy wsypać łyżeczkę herbaty, a następnie zalać ją wodą o temperaturze 95 stopni Celsjusza. Czas parzenia wynosi około 7-10 minut. Kiedy upłynie wskazany czas należy usunąć owoce z dzbanka bądź zaparzacza, aby napój nie nabrał gorzkiego, cierpkiego smaku. Herbaty owocowe nie powinny być zaparzane ponownie, np. jak zielona herbata.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.20 Ocen: 5


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE