Dzisiaj jest: Środa, 23.10.2019 Imieniny: Teodora i Seweryna



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Hipoglikemia reaktywna… ?! - kiedy z pomocą przychodzi świeży sok!


25.04.2017
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Hipoglikemia reaktywna… ?! - kiedy z pomocą przychodzi świeży sok!




   Jeden batonik, drugi i trzeci … a Ty wciąż czujesz się głodna? W czasie dnia pijesz hektolitry kawy, a zmęczenie i tak nie mija? Zaburzenia koncentracji, ospałość, wybuchy ciepłe i drżenie rąk? Najwyższa pora zbadać insulinę i cukier! Winowajcą może być hipoglikemia reaktywna, a pomocą - świeży sok!

   Niejednoznaczne objawy, powszechnie kojarzone ze stresem i szybkim tempem życia, mogą oznaczać nieprawidłowe wydzielanie insuliny, czego skutkiem jest rozchwiane stężenie glukozy we krwi. Zjadając batonik, czekoladę, drożdżówkę czy posiłek bogato węglowodanowy w ekspresowym tempie, zmuszamy trzustkę do produkcji insuliny. Pojawia się nagłe zmęczenie, ochota na kawę czy energy drinka, jakie stymulują nadnercza do produkcji kortyzolu.





Zdążyć przed cukrzycą

   Hormon stresu napędza chęć na słodycze, co w rezultacie błędnego koła powoduje rozchwianie poziomu zarówno cukru we krwi, jak i insuliny. Jeśli organizm będzie wydzielał insulinę gwałtownie lub w zbyt dużej ilości, może doprowadzić do znacznego obniżenia glukozy, co w konsekwencji prowadzi do hipoglikemii.

   Hipoglikemia reaktywna bardzo często występuje u osób szczupłych, bez cukrzycy, które zazwyczaj nie są nawet świadome, że ich niejednoznaczne objawy choroby to efekt rozchwianego cukru. Chronicznie podwyższony poziom glukozy wpływa na zwiększoną produkcję insuliny, co w konsekwencji prowadzi do insulinooporności. Może być to pierwszy objaw stanu przedcukrzycowego, który nieleczony przyczynia się do rozwoju cukrzycy.

   By nie dopuścić do rozwoju choroby konieczne jest trwałe przestrzeganie zasad zdrowotnych. Odpowiednio zbilansowane posiłki, całodniowe spożywanie surowych owoców i warzyw, dostarczanie błonnika, unikanie napojów kofeinowych i wykluczenie tych sztucznie przetworzonych niewątpliwie przyczyni się do poprawy samopoczucia i funkcjonowania.



Marchew i seler na dobre samopoczucie

   Smaczną i zdrową propozycją dla zabieganych i dbających o zdrowie są świeże soki Cymes z polskich warzyw i owoców. Cymes posiada w swoim asortymencie owocowe jak i warzywne warianty. Miłośnikom kulinarnym, dbającym o dobre samopoczucie i smaki, na pewno do gustu przypadnie marchwiowo-selerowa propozycja. Soki i ich wartościowe składniki są wchłaniane przez organizm w ciągu 15-30 minut. Wspiera to szybką regeneracje organizmu i powrót do codziennych aktywności. Marchwiowo-selerowy sok Cymes oferuje nie tylko świeży smak, ale szeroką gamę cennych składników.



Sok marchwiowy z selerem


   Walorem takiego połączenia warzyw są niezastąpione właściwości marchwi oraz selera. Seler zawiera witaminę A, C (dwukrotnie więcej niż cytrusy!) oraz witaminy z grupy B. Jego największym atutem są składniki mineralne - magnez, wapń, fosfor i potas. Warzywo wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza organizm z toksyn i podobnie jak marchew pobudza przemianę materii. Dzięki zawartości karotenoidów, barwne korzenie marchwi nadają skórze lśniącego koloru, wzmacniając także wzrok.



Energia w szklanej butelce

   Świeżo wyciskane soki to skuteczna droga, by dostarczyć organizmowi budulca i energii. W jednej szklanej butelce soku tkwi skondensowany eliksir witamin A, C, E, B1, B2, B3, B6, kwasu foliowego i inozytolu - które dostają się do krwioobiegu nieomal tuż po wypiciu soku.

   Energetyczny sok trafia do sklepowych lodówek bezpośrednio po tłoczeniu i przez 24 godziny daje konsumentom gwarancję smaku i naturalności. Sok jest świeży, niepasteryzowany i bez konserwantów. W trosce o jego najwyższą jakość producent, Victoria Cymes, nadzoruje cały proces produkcji: od selekcji nasion i uprawy warzyw w ekologicznie czystych rejonach Polski, aż po precyzyjną dystrybucję, by do każdego sklepu codziennie trafiał świeży sok.

   Aby zrobić 1 litr wyciskanego soku potrzeba ok. 1,5-2 kg surowca. Czy łatwo jest zjeść 1,5 kg marchewek lub jabłek? Świeży sok z warzyw i owoców to dobry pomysł pod każdym względem! Na całkowite strawienie dań z warzyw i przyswojenie ich składników odżywczych organizm potrzebuje kilku godzin i dlatego wypicie 250 ml świeżego soku Cymes w ciągu zajętego dnia będzie znacznie lepszym rozwiązaniem. Potwierdzić to może ambasadorka marki Cymes, Weronika Książkiewicz. To jedna z najbardziej rozchwytywanych, a przez to zapracowanych polskich aktorek. Przepełniony pasjonującymi aktywnościami kalendarz i tryskający wigor kobiety to niezaprzeczalny dowód na to, że warto wyciskać urok z soków każdego dnia!




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 4

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE