Dzisiaj jest: Niedziela, 18.02.2018 Imieniny: Symeona i Konstancji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5789

Jak jeść więcej warzyw? Kilka sposobów na włączenie ich do jadłospisu


25.05.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Jak jeść więcej warzyw? Kilka sposobów na włączenie ich do jadłospisu


   Nie każdy lubi jeść warzywa, ale nie ulega wątpliwości fakt, że każdy powinien spożywać ich jak najwięcej. Czasem problem z jedzeniem warzyw mają dzieci, a czasem i dorośli. Nie warto rezygnować z zieleniny - to wspaniałe źródło witamin, niezbędnych do funkcjonowania minerałów a także wielu fitozwiązków.

   Niewątpliwie dieta na piękne włosy i cerę nie istniałaby bez porządnej dawki warzyw. Jeśli zastanawiasz się, jak "przemycić" warzywa do codziennej diety, zapoznaj się z poniższymi sposobami.





Pij zielone koktajle

   Popularne, zdrowe koktajle przerażają niektórych swoim kolorem (szczególnie, gdy są intensywnie zielone), nie ma jednak czego się bać. Koktajl nie będzie smakować jak surówka warzywna, gdy zachowamy odpowiednie proporcje. Na początek warto przygotować bazę, czyli coś, na czym oprze się nasz koktajl. Świetnie nadają się do tego banany, sprawdzi się również kremowe awokado. Do tego dodajemy inne owoce; intensywny smak zapewnią jagody, truskawki, maliny, borówki, porzeczki. Wybrane owoce mieszamy z zieleniną; bardzo neutralny jest szpinak, który przejmuje smak owoców. Na pierwszy raz świetnie sprawdzi się koktajl z bananem, jabłkami, szpinakiem i kiwi; dzięki takiej mieszance uzyskamy piękną, zieloną barwę i głęboki smak.

   Fani orzeźwiających smaków powinni spróbować zmiksowanych jabłek, selera naciowego i soku z cytryny oraz odrobiny natki pietruszki. Całość wyjdzie dość gęsta, dlatego można ją rozcieńczyć wodą. Aby tworzyć koktajle bardziej płynne, możesz dodawać do nich również wodę kokosową, mleka roślinne czy jogurt naturalny.

   Jeśli już oswoimy się z warzywami w koktajlach, możemy spróbować także mieszanek z sałatą rzymską, jarmużem, kiełkami czy spiruliną w proszku.



Wykorzystaj słodkości

   Ciasta z warzywami stają się coraz popularniejsze - i nic dziwnego! Są naprawdę przepyszne. Na początek warto wypróbować czegoś zupełnie neutralnego, czyli ciasta marchewkowego. Lekko słodkie, puszyste, o korzennym aromacie. Warto takie ciasto zaproponować niejadkom, którym marchewka kojarzy się tylko z rozgotowanym korzeniem z rosołu. W podobnym klimacie można stworzyć ciasto dyniowe - świetnie smakuje z przyprawą do piernika lub cynamonem i kakao. Jest idealne do herbaty lub do zawinięcia w papier i zabrania ze sobą na drugie śniadanie.

   Ciekawą opcją jest również fasolowe brownie. Ciasto z fasoli brzmi może nieco dziwacznie, ale dobrze zrobione będzie smakować niemalże identycznie jak zwykłe ciasto czekoladowe. Kluczowe jest dokładne zmiksowanie fasoli, dodanie odpowiedniej ilości kakao i czegoś słodkiego. W wersji zdrowszej zamiast cukru nada się miód lub syrop klonowy, można również dodać zmiksowane daktyle.

   Jeśli lubisz jednak tradycyjne, słodkie biszkopty, wypróbuj popularne ciasto ze szpinakiem. Jest nie tylko słodkie, ale i kremowe, dzięki masie z mascarpone. Szpinak jest niewyczuwalny, za to nadaje atrakcyjnego koloru i z pewnością takim ciastem każda gospodyni zrobi furorę na przyjęciu, a przy okazji odczaruje niekoniecznie lubiane warzywo.



Mało, ale często

   Nie musisz jeść codziennie sałaty kilogramami. Wystarczy kilka pokrojonych rzodkiewek do kanapki, marchewka zamiast batoników, miseczka zupy zamiast drożdżówki. Dzięki małym kroczkom możesz się stopniowo przyzwyczajać i w pewnym momencie dojdziesz do wniosku, że kanapka bez warzyw przestała ci smakować. Można rozłożyć sobie jedzenie warzyw na 5 posiłków dziennie. Do śniadania sok marchewkowy, później bułka z pomidorem i sałatą, na obiad surówka z kapusty, na podwieczorek ciasto fasolowe, a do kolacji kilka rzodkiewek. To małe porcje, które łatwo przemycić przy komponowaniu posiłków.



Dla opornych

   Dzieci niejadki, mimo wielu próśb rodziców, nie dają się przekonać i zjedzenie surowej marchewki wciąż jest dla nich niewykonalne. W takiej sytuacji warto zadbać o wkomponowanie warzyw i owoców w posiłek tak, by dziecko ich nie zauważyło. Świetnie sprawdzi się np. "budyń" z awokado, czyli zmiksowane awokado z bananem, kakao i miodem. Taki słodki deser zachwyci niejednego malucha, a przy okazji dostarczy mu cennych minerałów. Paprykę, ogórki i pomidory można przemycić w ciasno zwiniętej tortilli lub zapiec pod serem na pizzy. Dzieciakom również można zaserwować warzywne koktajle, jeśli będą się przebijać w nich owocowe nuty, nie wyczują innych smaków.



   Kilka prostych sposobów pozwala na trwałe wkomponowanie warzyw do diety. Nie musimy męczyć się z nielubianymi, mdłymi i rozgotowanymi korzonkami. Jak włączyć warzywa do diety? Wystarczy dodać je do naszych zwykłych posiłków. Nikt nie odmówi aromatycznego ciasta marchewkowego, a przy okazji dostarczymy rodzinie i sobie odpowiedniej dawki beta karotenu. Zamiast wydawać pieniądze na gotowe soki, lepiej zmiksować własny koktajl z dodatkiem szpinaku, który natychmiast doda nam energii.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE