Dzisiaj jest: Poniedziałek, 16.12.2019 Imieniny: Euzebiusza i Zdzisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Jak oczyścić organizm z toksyn dzięki sokom?


24.06.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Jak oczyścić organizm z toksyn dzięki sokom?


   Sokoterapia stała się szczególnie popularna dzięki aktywności osób jedzących witariańsko, czyli spożywających wyłącznie surowe warzywa i owoce. Fani picia soków uważają, że taka terapia poprawia nasz wygląd fizyczny i samopoczucie. Istnieją jednak również przeciwwskazania do stosowania sokoterapii jako trwałego elementu naszego żywienia. Czy warto leczyć się sokami?





Czym jest sokoterapia?

   To kuracja, której zadaniem jest oczyszczenie organizmu z toksyn. W trakcie oczyszczania spożywamy codziennie owoce i warzywa przerobione na sok. Można do tego użyć sokowirówki, należy jednak pamiętać, że pozbawia ona rośliny cennych wartości odżywczych; lepiej sprawdzi się wyciskarka, a jeśli chcemy jeść warzywa w całości, ze skórką, najlepiej jest użyć do zmiksowania blendera kielichowego (zmiksuje lepiej niż blender ręczny). Jeśli jednak z jakichś względów nie możesz spożywać zbyt dużych ilości błonnika, zdecyduj się na sokowirówkę lub wyciskarkę.



Po co się oczyszczać?

   Wiele osób uważa, że kilkudniowe oczyszczanie sokami jest bez sensu. Jest w tym część prawdy. Owoce i warzywa powinniśmy spożywać codziennie, ale tylko raz na jakiś czas, po przejściu na dietę.

   Do naszego organizmu trafia dużo szkodliwych substancji z żywienia. Zwierzęta są faszerowane paszą z antybiotykami, warzywa „karmi się” pestycydami, ryby zawierają metale ciężkie. Jeśli spożywamy codziennie duże ilości jedzenia zakwaszającego organizm (mięso, produkty zbożowe, słodycze, sery, cukier i sól), możemy odczuwać zmęczenie i niechęć do życia, czuć się słabo i mieć problemy ze zdrowiem (wypadające włosy, łamiące się paznokcie). Jak oczyścić organizm z toksyn warzywami i owocami?

   Soki to skoncentrowane bomby witaminowe, które wzmacniają organizm od wewnątrz. Dostarczają mnóstwa minerałów i witamin, dzięki którym włosy i paznokcie stają się mocniejsze, a skóra odżywiona. Wpływają pozytywnie również na organy wewnętrzne, ponieważ pomagają oczyścić wątrobę oraz jelita, dodatkowo likwidują zaparcia i co ważne - pomagają przy problemach z wrzodami przewodu pokarmowego.

   Niektórzy lekarze rekomendują terapię sokami zamiast stosowania lekoterapii. Nie da się ukryć, że przyjmujemy wiele chemii poprzez żywność i lekarstwa, przez co cierpimy na kolejne choroby cywilizacyjne. Zwierzęta roślinożerne żywią się nieprzetworzonymi warzywami i owocami. Warto brać z nich przykład i miksować owoce na soki.



Zdrowe soki, czyli jakie?

   Najlepiej byłoby przygotowywać świeże soki codziennie rano, dla zapewnienia organizmowi zastrzyku energii. Na pewno nie warto kupować soków kartonikowych ani butelkach (tyczy się to przede wszystkim soków owocowych), ponieważ są one poddane obróbce termicznej i tracą wszystkie pierwotne zdrowotne właściwości. Sok 100% wyprodukowany z zagęszczonego soku nie jest, jak sugerowałaby nazwa, sokiem wyciśniętym w 100% z owoców.

   Najlepszą opcją jest przygotowywanie soków z lokalnych warzyw i owoców, przy czym warto pamiętać, że dobrze jest jeść rośliny, które rosną w aktualnym sezonie, w przeciwnym razie możemy być narażeni na spożywanie chemii. W naszym klimacie nie jest to takie łatwe, ponieważ różnorodność owoców mamy jedynie wiosną i latem, ale zawsze można w tym okresie zamrozić sobie więcej i korzystać z roślinnych dobrodziejstw przez cały rok.

   Najzdrowsze są oczywiście soki warzywne i soki zielone. Dawka chlorofilu jest jak zastrzyk z energią słoneczną dla naszego organizmu. Warto wiedzieć, że chlorofil pozytywnie wpływa na pracę tarczycy, poprawia miesiączkowanie u kobiet, dostarcza żelaza (co jest szczególnie istotne dla wszystkich osób mających problemy z anemią) i oczyszcza jelita. Ponadto uważa się, że chlorofil może mieć wpływ na leczenie raka i zapobieganie mu.



Jak przygotować soki?

   Do zielonych soków warto stosować proporcję 40% warzyw zielonych i 60% owoców. Przykładowo, w ten sposób można sporządzić pyszny sok przy użyciu pietruszki, selera naciowego, jabłek i cytryn. To nie tylko zastrzyk energii, ale również skoncentrowana dawka witaminy C (zarówno natka pietruszki, jak i seler naciowy zawierają jej bardzo dużo!).

   Do zielonej podstawy możemy używać szpinaku w liściach (lub już rozdrobnionego), różnych rodzajów sałat (masłowa, lodowa, rzymska), kapustę włoską, miętę, czy nawet liście pokrzywy.

   Do takich kompozycji sprawdzą się wszelkie owoce leśne: jagody, maliny, świetnego smaku nadadzą również truskawki, winogrona, porzeczki czy mango. Jeśli będziemy korzystać z blendera kielichowego, wykorzystajmy banany, które nadadzą aksamitnego smaku. Sok z bananami można dodatkowo rozcieńczyć wodą, by był bardziej płynny.



Minusy sokoterapii

   Niestety, nie każdy może korzystać z sokowych dobrodziejstw. Oprócz dawek witamin dostarczają one również sporą dawkę cukru (naturalnie występującego w owocach, ale jednak cukru). Przykładowo, diabetycy powinni unikać soków owocowych; sporadycznie mogą sięgnąć po mieszankę owocowo-warzywną, jednak najlepiej, gdyby wybierali soki w 100% warzywne.

   Soki mogą być świetnym sposobem na dostarczenie sobie dużej ilości witamin i minerałów, ale wszyscy powinniśmy pamiętać o tym, że podnoszą one poziom cukru we krwi. Najlepiej pić je rano dla wzmocnienia organizmu lub w czasie podwieczorku, by zapobiec ochocie na coś słodkiego. Soki owocowo-warzywne możemy pić cały rok, pod warunkiem, że będziemy korzystać z owoców i warzyw z ekologicznych upraw, ponieważ zimą często rośliny dostępne w sklepach zawierają dużo chemii.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.80 Ocen: 5


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE