Dzisiaj jest: Poniedziałek, 22.07.2019 Imieniny: Magdaleny i Bolesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5846

Jak odżywiają się polscy studenci? Sposoby na zdrowe odżywianie z małym budżetem


11.11.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Jak odżywiają się polscy studenci? Sposoby na zdrowe odżywianie z małym budżetem


   Przeciętny polski student nie je zdrowo, ale wśród rzeszy kształcących się osób są i tacy, którzy podążają za zdrowymi trendami, wybierając produkty niezawierające pustych kalorii. W przypadku studentów duży wpływ na sposób odżywiania się ma budżet. Nie ma co ukrywać, że najzdrowsze produkty (bio) są droższe niż konwencjonalne jedzenie.

   Niemniej na sklepowych półkach są dostępne produkty, które zawierają mnóstwo składników odżywczych i nie rujnują domowego budżetu - przyjrzymy się im później. Nie chodzi tylko o kupowanie zdrowo i tanio. Duże znaczenie ma umiejętne planowanie żywności, które zapobiegnie zepsuciu nadmiaru produktów i konieczności ich wyrzucaniu do kosza. Według szacunkowych danych ekspertów około 9 milionów ton żywności rocznie jest wyrzucanych na śmietnik. Na zakupy warto wybierać się z wcześniej przygotowaną listą - w ten sposób unikniesz kupienia zbędnych rzeczy. Rozsądne zakupy przekładają się na zdrowszą dietę i większe oszczędności.





Warzywa - podstawa zdrowego jadłospisu

   Zgodnie z obowiązującą piramidą zdrowego żywienia, podstawowym elementem jadłospisu powinny być warzywa. Wybierając sezonowe warzywa dostarczasz organizmowi mnóstwo witamin i minerałów, a jednocześnie sporo oszczędzasz. Sezonowe warzywa są bardzo tanie - pochodzą z lokalnego rynku, więc nie płacisz za koszty importu. Lipiec jest sezonem na bób, groszek, cukinię, ogórki, rzodkiewkę i buraczki, a także fasolkę szparagową i włoszczyznę. Niemniej włoszczyzna i buraczki są dostępne przez cały rok w dobrej cenie. W sierpniu panuje sezon na kapustę, paprykę, brokuły, kalafiory i pomidory, a w październiku na dynię i cebulę, choć ta ostatnia pozostaje na niskiej półce cenowej cały rok. Zimą warto wybierać kiszone ogórki i kapustę, z których można przygotować zdrową surówkę - oba produkty są probiotykami wspierającymi jelita i odporność.



Woda mineralna - zamiast napojów gazowanych i wody kokosowej

   Napoje gazowane nie są sprzymierzeńcem zdrowia i szczupłej sylwetki. Nie oznacza to jednak, że student powinien zastąpić je wodą kokosową uchodzącą za „superfoods“. Zdecydowanie nie jest to produkt na studencką kieszeń. Woda kokosowa uchodzi za napój doskonale nawadniający organizm, zawiera dużo witamin i składników mineralnych, w tym witaminę C, cynk, wapń, magnez, fosfor i witaminy z grupy B. Niemniej równie dobrze organizm może zostać nawodniony wodą mineralną, która (jak sama nazwa wskazuje) także zawiera minerały. Nie zawiera witamin, ale akurat ich poziom w diecie doskonale można uzupełnić spożywając jabłka.



Nie tylko jabłka są „polskie“

   W Polsce są uprawiane nie tylko jabłka i gruszki. Borówka „amerykańska“ także jest uprawiana w Polsce, choć na sklepowych półkach można znaleźć także owoce innego pochodzenia. Pod względem wartości odżywczej borówki są porównywane z jagodami Goji (znanym superfoods). Niestety jagody Goji docierają do Polski w wersji suszonej, pozbawione części wartości odżywczych i do tego w bardzo wysokiej cenie. Borówka amerykańska może je spokojnie zastąpić - z pewnością nie zrujnuje domowego budżetu. Jabłka są dostępne przez cały rok w dobrej cenie. Zawierają dużo witaminy C i potasu oraz niewiele kalorii. Należą one także do cennych źródeł błonnika w diecie. Owoce (podobnie jak warzywa) nie mogą zbyt długo leżeć na sklepowych stoiskach. Dlatego supermarkety i stoiska targowe z owocami obniżają ceny owoców po południu. Sprzedawcom bardziej opłaca się sprzedać owoce taniej, niż je wyrzucić. Trzeba tylko wiedzieć gdzie łapać takie okazje.



Przekąski - postaw na orzechy i nasiona

   Orzechy pekan, makadamia, czy orzechy nerkowca są bardzo drogie. Dlatego znacznie lepiej wybrać coś rodzimego, co zastąpi niezdrowe słone przekąski - proponujemy orzechy włoskie, orzechy laskowe, a także pestki dyni i słonecznika. Orzechy pekan importowane do Polski są pod względem wartości odżywczych na tym samym poziomie, co orzechy włoskie. Mają nawet podobny smak. Po co więc przepłacać?



A co z mięsem i nabiałem?

   Dwa razy w tygodniu warto zjeść porcję ryby. Na mięsie nie warto oszczędzać - lepiej kupić mniejszą porcję świeżego mięsa w sklepie mięsnym, niż dużą porcję w supermarkecie. Na promocje też lepiej uważać - zwykle dotyczą mięsnych produktów o krótkiej przydatności do spożycia. Mięso kupuj najwcześniej dzień przed jego przyrządzeniem. Zdążysz je zamarynować i będziesz mieć pewność co do jego świeżości. Podobnie jest w przypadku ryb. Owoce morza raczej nie są na studencką kieszeń, ale niektóre ryby owszem - np. dorsz atlantycki i flądra, albo śledź. Łosoś, tuńczyk i krewetki to już rarytasy z wyższej półki cenowej. Co do nabiału raczej nie ma problemu - jogurty są dostępne w bardzo niskiej cenie. Oprócz jogurtu naturalnego w diecie może znaleźć się mleko, maślanka i kefir. Są to źródła żywych kultur bakterii wspierających mikroflorę jelitową odpowiadającą za odporność i poprawne trawienie.



Produkty zbożowe

   Ostatnią grupą produktów, które powinny znaleźć się w diecie, są produkty zbożowe. Chleb razowy na zakwasie i bułki grahamki pod względem ceny nie różnią się znacząco od pszennego pieczywa z odpieku. Produkty zbożowe inne niż pieczywo stanowiące podstawę głównych posiłków są dostępne w niskich cenach. Tytułem przykładu można wskazać na nieprzetworzony ryż i kasze.



Podsumowanie

   Podsumowując powyższe zestawienie można wywnioskować, że żeby jeść zdrowo i tanio, warto wybierać polskie produkty. Produkty zagraniczne są oczywiście droższe niż polskie, lokalne produkty, ponieważ do ceny są doliczane koszty importu. Polskie produkty są przeciętnie tańsze w porównaniu z porównywalnymi produktami zagranicznymi.




Zobacz więcej na temat:

zdrowe odżywianie


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE