Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Jak prawidłowo parzyć herbatę?


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Jak prawidłowo parzyć herbatę?


   Prawidłowe parzenie herbaty jest sztuką. Nic dziwnego, iż np. w Japonii organizowane są ceremonie parzenia herbaty. Choć mało kto miałby dziś czas czy nawet potrzebny do tego sprzęt, by zajmować się powolnym parzeniem tego naparu, celebrowanego we wschodnich kulturach, to warto jednak postarać się, by, jak można by rzec, wycisnąć z herbaty jak najwięcej.

   Tylko ta poprawnie zaparzona smakuje i pachnie właśnie tak, jak powinna. Co więcej, tylko wtedy wykazuje swoje prawdziwe właściwości, a te, pamiętajmy, stanowią bardzo ważny argument na rzecz twierdzenia o tym, iż herbaty pijać się powinno. Zalewanie wrzątkiem torebeczki z drobnym suszem znajdującej się w kubku, choćby i tym ulubionym, może na wiele się nie zdać, jeśli chcemy skorzystać z dobroczynnych właściwości herbaty.





Parzenie herbaty - podstawowe zasady

   Podstawowe zasady, jakich należy się trzymać, jeśli chcemy poprawnie zaparzyć herbatę, a więc i cieszyć się jej smakiem, aromatem i właściwościami, niezależnie od wybranego jej typu, to:

- kupujemy i parzymy jedynie herbaty wysokogatunkowe, liściaste
- herbatę parzymy w filtrowanej wodzie o pH 6,5-7
- do zaparzania herbaty wykorzystujemy okrągłe czajniczki (uprzednio delikatnie podgrzane poprzez wlanie do nich odrobiny wrzącej wody tak, by znajdowała się w nim para wodna)
- liście herbaty zalewamy powoli
- herbatę parzymy pod przykryciem



Jak parzyć różne gatunki herbaty?

   Dokładne wytyczne co do parzenia herbaty zależą od tego, o jakim jej gatunku mówimy. I tak:

- herbatę czarną parzymy przez 2-3 minuty w wodzie o temperaturze 95 stopni (2 łyżeczki na pół litra wody)
- herbatę zieloną parzymy przez 1-2 minuty (japońską) lub 1-3 minut (chińską) w wodzie o temperaturze 70-75 stopni (japońską) lub 75-85 stopni (chińską) (2 łyżeczki na pół litra wody)
- herbatę białą parzymy przez 2-5 minut w wodzie o temperaturze 75-85 stopni (2 łyżeczki na pół litra wody)
- herbatę Pu-Erh parzymy przez 1-3 minuty w wodzie o temperaturze 95 stopni (2 łyżeczki na pół litra wody)
- herbatę Oolong (zwaną inaczej Ulung) parzymy przez 1,5 minuty w wodzie o temperaturze 90-95 stopni (2 łyżeczki na pół litra wody)
- herbatę Rooibos parzymy przez 3-5 minut w wodzie o temperaturze 95 stopni (2 łyżeczki na pół litra wody)

   Warto pamiętać, że herbatę lapacho się nie zaparza, ale gotuje. Potrzeba do tego około 15 minut. Na pół litra wody wykorzystujemy 4 łyżeczki suszu.



O czym należy pamiętać?

   Istnieje kilka prostych wskazówek czy wytycznych, które umożliwią nam sprawne i prawidłowe przygotowywanie herbaty. Pamiętać należy np. o tym, iż temperatura zagotowanej wody spada o 10 stopni w ciągu 3-4 minut (a więc właśnie po tym czasie woda ma temperaturę około 90 stopni), a po 12-15 minutach będzie miała już tylko 75 stopni. Jeśli natomiast chodzi o zielone herbaty, warto wiedzieć, iż często bywa tak, iż konkretne ich gatunki mają swoje własne sposoby parzenia. Szczególną uwagę należy zwrócić na fakt, iż każde kolejne parzenie, w takim przypadku, powinno być coraz dłuższe. Zwykle dodajemy do standardowego czasu około 20-30 sekund (zielone herbaty można parzyć wielokrotnie - mówi się nawet, że napary z każdego kolejnego parzenia są smaczniejsze i wykazują silniejsze właściwości).



Co z ziołami?

   Zioła, tak jak i herbaty, mają swoje własne sposoby (temperatura, czas itd.) parzenia, niemniej przyjmuje się, iż stosunkowo optymalną dla wszystkich ziół metodą jest zaparzenie ich w kubku lub filiżance przez zalanie gorącą wodą (nigdy nie wrzątkiem!) i zostawienie pod przykryciem na czas około 10 minut (czasem do 15 minut). Na łyżeczkę suszu wykorzystujemy około 200-250 mililitrów wody. By wzmocnić smak i aromat danych ziół, można je również zagotować. Wtedy wystarczy około 3-5 minut, by napar był gotowy.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.80 Ocen: 5


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE