Dzisiaj jest: Poniedziałek, 17.02.2020 Imieniny: Donata i Łukasza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Jakie witaminy przyjmować, aby nasza odporność się zwiększyła?


30.01.2020
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Jakie witaminy przyjmować, aby nasza odporność się zwiększyła?


   Witaminy są związkami organicznymi, które niezbędne w przebiegu w przebiegu wielu procesów życiowych. Wpływają one na przebieg procesów metabolicznych oraz na nasz stan zdrowia. Wiele witamin wzmacnia nasz organizm oraz oddziałuje na naszą odporność, dzięki czemu jesteśmy mniej podatni na różnego rodzaju infekcję. Możemy je podzielić na dwie grupy: rozpuszczalne w tłuszczach i rozpuszczalne w wodzie.

   Zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne zmienia się wraz z wiekiem. Przy doborze odpowiednich witamin powinniśmy wziąć pod uwagę płeć, masę ciała, wagę oraz sposób odżywiania. W okresie karmienia piersią oraz podczas trwania ciąży wzrasta zapotrzebowanie na niektóre witaminy, jak również składniki odżywcze oraz sole mineralne.





Podział witamin

   Jak już było wspomniane wcześniej witaminy dzielimy na 2 grupy, na te rozpuszczalne w wodzie oraz rozpuszczalne w tłuszczach. Do witamin rozpuszczalnych w wodzie zaliczamy: witaminy z grupy B - B1, B2, PP, B5, B6, H, B9, B12 i witaminę C. Miejmy to na uwadze, że nadmiar witamin jest wydalany z moczem. Podczas gdy dostarczymy naszemu organizmowi zbyt dużą ilość witamin, niż zalecana norma spożycia, to nadmiar zostanie usunięty oraz nie będzie to szkodliwe dla naszego ustroju. Powinniśmy te witaminy dostarczać naszemu organizmowi codziennie wraz z pożywieniem, aby ustrzec się niedoborów.

   Drugą grupą witamin, są te rozpuszczalne w tłuszczach, czyli: witaminy A, D, E, K1 i K2. Witaminy te są kumulowane w tkance tłuszczowej naszego organizmu oraz w niektórych narządach, np., w wątrobie. Można z tego wywnioskować, że ich nadmiar nie jest usuwany, tylko magazynowany, co może doprowadzić do ich toksyczności.



Wzmocnienie odporności a witaminy

   Każda witamina spełnia przypisane do niej funkcje w ustroju, są witaminy, które w sposób szczególnie dbają o naszą odporność. Do takiej grupy możemy zaliczyć:

- Witaminę K2,
- Witaminę E,
- Witaminę A,
- Witaminę H,
- Witaminę B5,
- Witaminę B6,
- Witaminę C.

Witamina C - możemy znaleźć w produktach roślinnych, na przykład w warzywach i owocach. Jej najlepszym źródłem są: warzywa kapustne, nać pietruszki, papryka, truskawki, cytrusy, aronia, kiwi, czarna porzeczka oraz owoce dzikiej róży. Pamiętajmy, że witamina ta ulega szybkiemu rozkładowi, zachodzi to najszybciej podczas ogrzewania oraz w obecności enzymu askorbinaza, który możemy znaleźć np., w ogórkach.

   Pełni wiele różnych funkcji w naszym organizmie, przede wszystkim zwiększa naszą odporność, dzięki czemu ochrania nasz organizm przed nawrotem infekcji oraz mobilizuje nasz organizm do usunięcia związków obcych. Posiada działanie antyoksydacyjne, które pozwala zwalczać rodniki, wpływa na produkcję kolagenu, neurotransmiterów oraz hormonów. Niedobór witaminy C prowadzi do obniżenia odporności oraz zwiększoną podatnością na infekcję.


Witamina B6 - możemy ją znaleźć zarówna w produktach zwierzęcych oraz roślinnych. Najbogatszym jej źródłem są drożdże. Bogate są w nią również banany, sery, mleko, szpinak, kapusta, brukselka oraz papryka. Witamina ta jest bardzo podatna na niszczenie podczas mrożenia oraz podczas procesów kulinarnych. Witamina B6 dba o prawidłową pracę układu nerwowego oraz posiada dobroczynne działanie na przemiany węglowodanów złożonych i aminokwasów.


Witamina B5 - powstaje na skutek syntezy przez florę bakteryjną. Najlepszym źródłem są drożdże, ale również zielone warzywa liściaste, nasiona roślin strączkowych oraz mięso. Witamina ta jest niezbędna w przebiegu reakcji w organizmie oraz bierze udział w metabolizmie składników odżywczych. Pamiętajmy, że witamina B5 mobilizuje nasz układ odpornościowy do walki z infekcjami.


Witamina H (biotyna) - możemy znaleźć w szpinaku, groszku, kalafiorze, grzybach, jajkach, orzechach, mące sojowej, wątróbce oraz drożdżach. Awidyna, która znajduje się w surowym białku jaja kurzego powoduje, że wchłanianie witaminy H jest zmniejszone. Biotyna wspiera nasz układ immunologiczny podczas zwalczania drobnoustrojów oraz wchodzi w skład wielu enzymów, które warunkują prawidłowy przebieg reakcji w naszym organizmie.


Witamina A - możemy ją znaleźć w wielu produktach spożywczych, zaczynając od olei rybnych, przez masła, jaja, mleka i ich przetwory, wątróbce, mięsach, aż po owoce i warzywa (najwięcej jest w owocach i warzywach czerwonych, pomarańczowych i żółtych - w warzywach i owocach znajdziemy ją w formie prowitaminy, jako karotenoidy). Witamina A wpływa korzystnie na układ pokarmowy, oddechowy, drogi moczowe, zapobiega zakażeniom skóry oraz korzystnie wpływa na procesy widzenia. Bierze również udział w reakcjach immunologicznych, co pomaga w zwalczaniu mikroorganizmów chorobotwórczych.


Witamina E - jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed związkami obcymi, czyli wpływa pozytywnie na naszą odporność. Pozbywa się wolnych rodników, chroni kwasy tłuszczowe oraz witaminę C i A przed utlenianiem. Zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów, ułatwia przyswajanie tlenu przez erytrocyty oraz stabilizuje błony komórkowe. Witaminę E znajdziemy w jajach, maśle, mleku i jego przetworach, rybach, mięsie, olejach roślinnych, owocach i warzywach, kiełkach, ryżu, kaszach, płatkach oraz chlebie.


Witamina K2 (menachinony) - najwięcej znajdziemy w fermentowanej soi (natto), roślinnych produktach fermentowanych (kiszonych), jajach, produktach nabiałowych (zwłaszcza fermentowanych), mięsie, podrobach, Witaminę K2 dzielimy na krótkołańcuchowe (np. MK-4) oraz długołańcuchowe (najważniejsze MK-7, MK-8 i MK-9). Najdłuższy okres półtrwania w krwiobiegu ma witamina K2 MK-7, należąca do grupy menachinonów długołańcuchowych - dlatego ta forma wykazuje największą aktywność biologiczną. Poza tym witamina K2 dba o syntezę białek kości, minimalizację złamań kości oraz o redukcję zwapnienia tętnic - czym przyczynia się do zmniejszenia ciśnienia krwi i kondycji układu sercowo-naczyniowego.



   Aby pokryć dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminy, powinniśmy zadbać o zbilansowaną i urozmaiconą dietę. Jeśli zdecydujemy się na suplementacji, zwróćmy uwagę na odpowiednią dawkę, aby nie przekroczyć dziennego zapotrzebowania.




Zobacz więcej na temat:

witaminyodporność


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE