Kaki to owoc pochodzący z terenu Chin, który posiada niezwykle bogate nazewnictwo, ponieważ nazywany jest również persymoną, hurmą wschodnią, hebanowcem, szaronem, hebanem wiśniówką, czy nawet chińską śliwą. Owoc ten, pomimo swoich wartości odżywczych, nie jest jeszcze popularny w naszym kraju.
Do Europy kaki trafiło w wyniku wypraw krzyżowych, a z czasem rozpowszechniło się również w Kalifornii czy Korei Południowej. Obecnie jest uprawiane również w państwach południowej Europy, na przykład w Hiszpanii, Grecji, czy we Włoszech. Coraz częściej pojawia się również w polskich supermarketach, najczęściej właśnie pod nazwą "kaki". Co kryje w sobie ten niezwykły owoc?
|
|
Kaki - właściwości odżywcze i lecznicze
Persymona jest średnio kaloryczna - 100 gram tego przypominającego pomidora owoca zawiera mniej więcej 70 kalorii (kcal), przy czym są to prawie całkowicie kalorie pochodzące z węglowodanów. Zawierają sporo błonnika pokarmowego, który powoduje uczucie sytości i przy okazji poprawia perystaltykę jelit. Dojrzałe kaki powinno być miękkie, z wnętrzem o galaretowatej konsystencji i pomarańczową skórką. Gotowy do spożycia owoc należy przechowywać w lodówce, ponieważ może bardzo szybko spleśnieć. Niedojrzałe wystarczy zostawić na kilka dni w ciepłym miejscu - samo dojrzeje. Jak obierać kaki? Wystarczy pokroić je nożem, tak samo, jak jabłko, a następnie miąższ wyjadać łyżeczką. Można również pokroić persymonę na plasterki.
Kaki jest dobrym źródłem witaminy E, która pozytywnie wpływa na nawilżenie skóry, a więc dzięki regularnemu spożywaniu tego owocu, będziemy mogli cieszyć się piękną, promienną skórą (oczywiście pod warunkiem, że równocześnie będziemy dbać o odpowiednie nawodnienie). Persymona zawiera też dużo witaminy C, która zabezpiecza organizm przed pękaniem naczynek krwionośnych. Kaki to prawdziwa kopalnia witaminy A, a więc poprzez jej spożywanie wzmacniamy odporność, szkliwo nazębne i wpływamy na poprawę wzroku. Persymona ma w sobie sporo manganu, który wpływa na prawidłowy rozwój tkanki kostnej oraz miedzi, która hamuje rozwój bakterii i jest niezbędna do wytworzenia melaniny.
Istnieją badania, zgodnie z którymi spożywanie kaki może hamować rozwój białaczki - persymona sprawia, że wadliwe komórki obumierają, a więc białaczka ustępuje. Istnieją różne odmiany kaki - niektóre zawierają taninę, która również chroni przed nowotworami. Obecność taniny w owocu można łatwo poznać po charakterystycznym, cierpkim smaku, który często towarzyszy też niedojrzałym owocom.
Kalorie i wartości odżywcze - kaki
Składnik | Zawartość w 100 [g] |
---|---|
Kalorie (wartość energetyczna) | 70 kcal / 293 kJ |
Białko | 0,58 g |
Tłuszcz ogółem | 0,19 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,020 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 0,037 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 0,043 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | 0,004 g |
- Kwas alfa-linolenowy (ALA), 18:3 | 0,004 g |
- Kwas eikozapentaenowy (EPA), 20:5 | 0 g |
- Kwas dokozaheksaenowy (DHA), 22:6 | 0 g |
Kwasy tłuszczowe omega-6 | 0,039 g |
Węglowodany | 18,59 g |
Błonnik pokarmowy | 3,6 g |
Witamina A | 1627 I.U. |
Witamina D | 0 I.U. |
Witamina E | 0,73 mg |
Witamina K1 | 0 µg |
Witamina C | 7,5 mg |
Witamina B1 | 0,030 mg |
Witamina B2 | 0,020 mg |
Witamina B3 (PP) | 0,100 mg |
Witamina B6 | 0,100 mg |
Witamina B9 (kwas foliowy) | 8 µg |
Witamina B12 | 0 µg |
Witamina B5 (kwas pantotenowy) | ~ |
Wapń | 8 mg |
Żelazo | 0,15 mg |
Magnez | 9 mg |
Fosfor | 17 mg |
Potas | 161 mg |
Sód | 1 mg |
Cynk | 0,11 mg |
Miedź | 0,11 mg |
Mangan | 0,36 mg |
Selen | 0,6 µg |
Fluor | ~ |
Cholesterol | 0 mg |
Fitosterole | 4 mg |
Zastosowanie w kuchni
Kaki można spożywać na surowo. Świetnie sprawdzi się na przykład jako mus do naleśników, składnik sałatki owocowej, dodatek do lodów albo muffinek. Pokrojone na plasterki wygląda niezwykle efektownie, dlatego można również wykorzystać kaki w celach dekoracyjnych. Ze względu na swój smak, kaki świetnie sprawdza się jako składnik dżemu. Popularna jest również persymona kandyzowana oraz suszona - ta druga sprawdzi się jako składnik ciasta czy domowego muesli.
Ciekawostki o kaki
→ Kaki jest bardzo popularne w chińskiej medycynie - liście persymony wykorzystuje się do przygotowania okładów pomagających łagodzić obrzęk przy ukąszeniach
→ Persymona jest częstym składnikiem kremów przeznaczonych do cery trądzikowej. Gdy zmiksujemy owoc na mus, możemy uzyskać świetną maseczkę ściągającą, która wpływa na zmniejszenie porów na twarzy
→ Persymona reguluje poziom cholesterolu we krwi, dlatego jeśli masz podniesiony cholesterol, możesz włączyć ją do swojego jadłopisu na przykład w ramach podwieczorku. Dobrze sprawdzi się także w połączeniu z poranną owsianką w postaci musu lub po prostu pokrojone w drobną kosteczkę
→ Łacińska nazwa rośliny to Diospyros kaki
→ Najwięksi producenci owocu to: Chiny, Korea Południowa, Japonia, Brazylia i Azerbejdżan
→ Kaki w języku angielskim to (Japanese) persimmons, w języku francuskim i niemieckim - Kaki, w języku hiszpańskim - Caquis