Dzisiaj jest: Sobota, 24.02.2018 Imieniny: Macieja i Bogusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Kalarepa - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


12.01.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kalarepa - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


   Kalarepa to pyszne i niskokaloryczne warzywo z rodziny kapustowatych. Kalarepa ma wiele wartości odżywczych i prozdrowotnych właściwości, niemniej przez niektóre osoby musi być spożywana z umiarem. Co kryje się w tym słodkawym, okrągłym i chrupiącym warzywie? Jak można je jeść? Dlaczego warto włączyć kalarepę do codziennej diety? Kto nie powinien jej spożywać? Sprawdźmy!





Kalarepa - właściwości odżywcze i lecznicze

   W 100 gramach kalarepa dostarcza jedynie około 27 kalorii (kcal). W prawie 4% składa się z nietrawionego przez człowieka błonnika. To właśnie z tych dwóch powodów jest doskonałym składnikiem dań lekkich, choć sycących. Kalarepa z powodzeniem może być stosowana w dietach odchudzających.

   Kalarepa jest wspaniałym źródłem witaminy C, jej prawdziwą kopalnią. W 100 gramach kalarepy znajdziemy aż 62 mg tej witaminy, co odpowiada ponad 80% dziennego nań zapotrzebowania. Poza tym, kalarepa jest dobrym źródłem kwasu foliowego, witaminy B1, witaminy B6, magnezu, fosforu, potasu, miedzi oraz manganu.

   Dzięki zawartości wyżej wymienionych substancji kalarepa wykazuje wiele właściwości. To smakowite warzywo ma działania antyoksydacyjne, alkalizujące (odkwasza organizm), działa moczopędnie, wspomaga detoksykację organizmu, chroni nerki, stymuluje procesy metaboliczne zachodzące w komórkach, stabilizuje poziom cukru we krwi, obniża nadciśnienie, usuwa nadmiar wody z organizmu, wspomaga układ nerwowy, dba o zdrowie dziąseł, poprawia stan cery trądzikowej, zapobiega zaparciom, kalarepa ma właściwości antynowotworowe, zapobiega rozwojowi raka okrężnicy, piersi i układu moczowo-płciowego. Czy warto ją jadać? Z pewnością tak!




Kalorie i wartości odżywcze kalarepy


Składnik Zawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 27 kcal / 113 kJ
Białko 1,70 g
Tłuszcz ogółem 0,10 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,013 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,007 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,048 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,026 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,022 g
Węglowodany 6,20 g
Błonnik pokarmowy 3,6 g
Witamina A 36 I.U.
Witamina D 0 I.U.
Witamina E 0,48 mg
Witamina K 0,1 µg
Witamina C 62 mg
Witamina B1 0,050 mg
Witamina B2 0,020 mg
Witamina B3 (PP) 0,400 mg
Witamina B6 0,150 mg
Kwas foliowy 16 µg
Witamina B12 0 µg
Kwas pantotenowy 0,165 mg
Wapń 24 mg
Żelazo 0,40 mg
Magnez 19 mg
Fosfor 46 mg
Potas 350 mg
Sód 20 mg
Cynk 0,03 mg
Miedź 0,13 mg
Mangan 0,14 mg
Selen 0,7 µg
Fluor ~
Cholesterol 0 mg
Fitosterole ~



Zastosowanie w kuchni kalarepy

   Kalarepa stanowi doskonałą samodzielną przekąskę, niemniej warto dodawać ją również do wszelkiego rodzaju warzywnych sałatek, a nawet twarożków. Pokrojona w paseczki i maczana w pikantnym sosie z odpowiednio doprawionego jogurtu czy śmietany stanowi doskonały zamiennik niezdrowych i słonych przekąsek, którymi lubimy zajadać się przed telewizorem.

   Warto również wiedzieć, iż kalarepa może być spożywana na ciepło. Sprawdza się np. jako dodatek do warzywnych zup, lecza czy nawet dań orientalnych.



O czym warto pamiętać spożywając kalarepę ?

   Kalarepa, tak jak i inne warzywa z rodziny kapustowatych, nie powinna być spożywana w nadmiarze przez osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy. Ma ona bowiem działanie wolotwórcze, a więc, tym samym, jej nadmiar w codziennej diecie może przyczynić się do zaostrzenia stanu chorobowego. Warto również pamiętać o tym, iż kalarepa może u niektórych powodować wzdęcia oraz bóle brzucha, stąd nie poleca się jej w przypadku różnego rodzaju zaburzeń pracy układu pokarmowego (np. przy tzw. jelicie drażliwym). Jeśli obawiamy się, że nasz organizm może źle zareagować na kalarepę, jedzmy ją już po ugotowaniu - będzie wówczas bardziej lekkostrawna.



Ciekawostki o kalarepie

→ Kalarepa jest rośliną dwuletnią
→ Warzywo to nie występuje w stanie dzikim - jest wyłącznie uprawiane
→ Kalarepa jest „kuzynką” kapusty, kalafiora, brokuła, brukselki, jarmużu
→ Czas wzrostu kalarepy wynosi jedynie około dwóch miesięcy
→ Najsmaczniejsze kalarepy zakupić można w okresie wiosennym
→ Warzywo znane było już w starożytnym Rzymie pod nazwą caulorapa, stamtąd trafiło do innych krajów Europy. Do Polski trafiło w XIX w. Warzywo zostało wyhodowane najprawdopodobniej z paszowej kapusty o zgrubiałej łodydze.
→ Duże kalarepy są niekiedy przejrzałe - ich miąższ przypomina gąbkę. Najbezpieczniejszym wyborem są kalarepki małe i twarde
→ Na rynku dostępne są nie tylko kalarepy o zielonym kolorze bulwy. Występuje również odmiana charakteryzująca się barwą fioletową. Odmiana fioletowa nie różnią się specjalnie ani smakowo, ani pod względem wartości odżywczych
→ W języku angielskim kalarepa to Kohlrabi, znana jest też pod nazwami German turnip czy też Turnip cabbage, w języku francuskim to Chou-rave, w języku niemieckim to Kohlrabi, znana jest też pod nazwami Oberkohlrabi, Oberrübe, Rübkohl i Stängelrübe, w języku hiszpańskim to Colirrábano




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 9


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE