Dzisiaj jest: Poniedziałek, 10.12.2018 Imieniny: Julii i Daniela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5827

Kapusta pekińska (pekinka) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


11.10.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kapusta pekińska (pekinka) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


   Kapusta właściwa pekińska (Brassica rapa L. subsp. pekinensis) jest podgatunkiem z rodziny warzyw kapustnych. Wyróżnia się wydłużonym kształtem i luźno ułożonymi liśćmi o jasnozielonym lub żółtozielonym kolorze. Szerokie zastosowanie kulinarne, łagodny smak oraz duża ilość wartościowych składników odżywczych sprawiają, że kapusta pekińska jest chętnie wybieranym produktem spożywczym.

   Kapusta pekińska pochodzi z północnych Chin oraz Japonii. Uprawiana była tam już w III wieku n.e. Do Europy i Stanów Zjednoczonych trafiła dopiero w latach 30 XX wieku. Dziś uprawiana jest w większości krajów o klimacie umiarkowanym. Choć w Polsce pojawiła się stosunkowo niedawno, bardzo szybko zyskała popularność i jest stosowana jako składnik wielu potraw. Co więc sprawia, że kapusta pekińska jest coraz chętniej wybierana przez konsumentów?





Kapusta pekińska - właściwości odżywcze i lecznicze

   Kapusta pekińska zawiera wysokowartościowe (choć nie pełnowartościowe) białko. Jest bogata w witaminę C, która ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy oraz jest niezbędna do syntezy kolagenu i niektórych hormonów. Witamina C zwiększa wchłanianie żelaza, wspomaga detoksykację i ustroju i neutralizuje wolne rodniki. Spożycie 100 gramów pekinki pokrywa 30% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Kapusta pekińska zawiera wysoką zawartość prowitaminy A (β-karoten), która odpowiada za utrzymywanie prawidłowych procesów widzenia oraz chroni przed działaniem wolnych rodników. Duża ilość witaminy K1 (filochinonu), wspomaga prawidłową krzepliwość krwi. Foliany (witamina B9, nazywana popularnie kwasem foliowym), pozwalają zapobiegać niedokrwistości megaloblastycznej oraz zmniejszeniu ryzyka występowania wrodzonych wad cewy nerwowej u płodów, a także uczestniczą w przekształceniu (obok witaminy B6, której w kapuście pekińskiej jest również dużo i witaminy B12) szkodliwej homocysteiny do metioniny. Odpowiednia ilość witaminy B9 (najlepiej w formie metylowanej) w diecie ważna jest więc u kobiet w wieku rozrodczym. 100 gramów kapusty pekińskiej dostarcza około 70 µg folianów, co stanowi 20% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.

   Kapusta pekińska jest bogata w składniki mineralne takie jak wapń, potas i mangan. Wapń jest pierwiastkiem, który uczestniczy w prawidłowej mineralizacji kości, krzepnięciu krwi oraz odpowiada za przewodzenie bodźców nerwowych.

   Pekinka jest produktem bardzo niskokalorycznym - 100 gramów to tylko 16 kalorii (kcal), posiada też niski indeks glikemiczny (15). Zawiera umiarkowaną ilość błonnika pokarmowego.

   Kapusta pekińska jest bogata w antyoksydanty. Przeciwutleniacze niszczą wolne rodniki, które działają destrukcyjnie na komórki i mogą wpływać na rozwój procesów nowotworowych oraz na zwiększone ryzyko wystąpienia chorób takich jak miażdżyca, cukrzyca, choroba Parkinsona i Alzheimera.



Kalorie i wartości odżywcze - kapusta pekińska



Składnik Zawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 16 kcal / 67 kJ
Białko 1,2 g
Tłuszcz ogółem 0,2 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,043 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,023 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,072 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,057 g
 - Kwas alfa-linolenowy (ALA), 18:3 0,057 g
 - Kwas eikozapentaenowy (EPA), 20:5 0 g
 - Kwas dokozaheksaenowy (DHA), 22:6 0 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,015 g
Węglowodany 3,23 g
Błonnik pokarmowy 1,2 g
Witamina A 318 I.U.
Witamina D 0 I.U.
Witamina E 0,12 mg
Witamina K1 42,9 µg
Witamina C 27 mg
Witamina B1 0,04 mg
Witamina B2 0,05 mg
Witamina B3 (PP) 0,4 mg
Witamina B5 (kwas pantotenowy)
0,105 mg
Witamina B6
0,232 mg
Witamina B9 (kwas foliowy)
79 µg
Witamina B12
0 µg
Wapń 77 mg
Żelazo 0,31 mg
Magnez 13 mg
Fosfor 29 mg
Potas 238 mg
Sód 9 mg
Cynk 0,23 mg
Miedź 0,036 mg
Mangan 0,19 mg
Selen 0,6 µg
Fluor ~
Cholesterol 0 mg
Fitosterole ~
Woda 94,39 g



Kapusta pekińska - zastosowanie w kuchni

   Kapusta pekińska najczęściej stosowana jest w postaci surowej. Jest składnikiem surówek i sałatek, z których najpopularniejsza jest sałatka gyros. Kapusta pekińska idealnie sprawdza się również w surówkach ze świeżych warzyw, które są częścią każdego domowego obiadu. W postaci gotowanej i duszonej może być podawana w formie dodatków do ziemniaków i mięs oraz w postaci tradycyjnych gołąbków. Pekinka jest też składnikiem wielu dań głównych wywodzących się z kuchni chińskiej. Nadaje się również do kiszenia - jest głównym składnikiem egzotycznej (wywodzącej się z kuchni koreańskiej) pikantnej kiszonki kimchi. Z kapusty pekińskiej przygotowuje się również sok, który pity regularnie wzmacnia odporność organizmu oraz działa wspomagająco w leczeniu anemii oraz wrzodów żołądka. może stanowić również Pekinka ze względu na kształt i kolor swoich liści może też stanowić dekorację półmisków np. z wędlinami, dań obiadowych, czy też zakąsek.



Ciekawostki o kapuście pekińskiej

→ Kapusta pekińska należy do warzyw kapustnych i stanowi odrębny gatunek
→ Kupując kapustę pekińską należy zwrócić uwagę na ułożenie liści. Luźno rozłożone, nie powinny posiadać przebarwień i dziurek, co mogłoby świadczyć o obecności szkodników
→ W medycynie naturalnej stosowane są okłady z soku lub liści kapusty pekińskiej. Mają działać one leczniczo na zwichnięcia i bóle reumatyczne
→ Kapusta pekińska nie wydziela nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania, w przeciwieństwie do innych warzyw kapustnych
→ Średnia waga jednej kapusty to około 1 kg, choć zdarzają się również główki o wadze 3 kg
→ Pekinkę należy przechowywać w lodówce w temperaturze nieco wyższej niż 0 stopni do 2 tygodni
→ W Chinach nazywana jest „zębem białego smoka”, a w mieście Suzhou powstał pomnik, w hołdzie za rozsławianie Chin na świecie
→ Kapusta pekińska w języku angielskim znana jest pod wieloma nazwami - jako Napa lub nappa cabbage, petsai lub pe-tsai cabbage, Chinese leaf, wombok lub też po prostu Chinese Cabbage, w języku francuskim - Chou de chine, Pe-tsaï, chou chinois lub chou de Pékin, w języku niemieckim - Chinakohl, ale też jako Pekingkohl i Japankohl, w języku hiszpańskim - Col china lub repollo chino




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona potrawa wigilijna?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE