Dzisiaj jest: Niedziela, 08.12.2019 Imieniny: Marii i Wirgiliusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Kasza jaglana - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


10.03.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kasza jaglana - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


   Kasza jaglana, produkt niegdyś w naszym kraju popularny, lecz później raczej zapomniany, powoli powraca do łask. Całe szczęście, gdyż jest ona produktem pełnym wartości odżywczych i charakteryzuje się licznymi prozdrowotnymi właściwościami. Z tych powodów zyskała nieoficjalnie tytuł królowej wszystkich kasz. Jej drobne, żółte ziarenka, z czarną kropką nazywane są też jagłami lub krupami. Czy kasza jaglana może być remedium na dolegliwości wynikające z niezdrowej diety współczesnego człowieka? Zdaje się, że tak...





Podstawowe informacje o kaszy jaglanej


   Kasza jaglana powstaje z łuskanego ziarna prosa (najstarszej rośliny uprawianej przez człowieka!). Jest produktem bezglutenowym można zatem ją polecać nie tylko osobom z celiakią i alergiami, osobom na diecie bezglutenowej ale również wprowadzać do diety niemowląt jako jeden z pierwszych produktów zbożowych. Posiada również liczne zastosowania w kuchni (nadaje się zarówno do dań tzw. obiadowych, jak i różnego rodzaju deserów) oraz mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Ponadto ze względu na zawartość składników mineralnych, jest jedyną kaszą o działaniu zasadotwórczym.

   Kasza ta stanowi również podstawę monodiety zwanej monodietą jaglaną, której celem jest oczyszczenie organizmu z toksyn. Radzi z tym sobie, warto dodać, niezwykle skutecznie. Jeśli chodzi o kaloryczność kaszy jaglanej, jest ona stosunkowo podobna do tych, którymi charakteryzują się inne kasze, gdyż w 100 gramach sucha kasza dostarcza około 378 kalorii (kcal), ugotowana zaś około 119 kalorii (kcal). Zawiera węglowodany w postaci złożonej, takie węglowodany uwalniając się powoli do krwi podczas trawienia zapewniają stały dopływ energii, niwelując uczucie głodu.



Kasza jaglana - właściwości odżywcze i lecznicze

   Kasza jaglana powinna być stałym elementem naszej diety z bardzo wielu powodów. Po pierwsze pomaga w walce z przeziębieniami czy innymi zapaleniami górnego odcinka układu oddechowego, a to dlatego, iż usuwa z organizmu nadmiar wilgoci i zalegającego śluzu. Poza tym, ponieważ zawiera drogocenny i rzadko występujący w produktach spożywczych krzem, korzystnie wpływa na stawy i poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci. Wpływa zatem na naszą urodę. Krzem zapobiega również odwapnianiu kości. Kasza jaglana jest również źródłem innych składników mineralnych np. magnezu, a ten pomaga redukować stres. Jako że dostarcza też potasu, reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu. Zawartość w kaszy jaglanej żelaza sprawia, iż pomaga ona w walce z anemią. Oczywiście żelazo z produktów roślinnych jest słabiej przyswajalne niż z produktów zwierzęcych, ale podane razem z produktami obfitującymi z witaminą C wpłyniemy na dużą lepszą przyswajalność żelaza. Kasza ta to również dobre źródło cynku, manganu i selenu.

   Kasza jaglana ma również pozytywny wpływ na nasza pamięć. Zawiera bowiem witaminę E oraz lecytynę. Lecytyna pomaga również w walce z nadprogramowymi kilogramami, a więc osoby borykające się z nadwagą, odchudzające się, nie muszą z jej jedzenia rezygnować. Nawet jeśli ograniczamy w celu szybszej utraty wagi węglowodany, kasza jaglana nie musi być z codziennego menu wyłączona.

   Zawarte w kaszy jaglanej prawdziwy kompleks witamin z grupy B (B1, B2, PP, B6, B9 -> kwas foliowy i B5 -> kwas pantotenowy) jest bardzo pomocny dla organizmu, ponieważ dba o układ nerwowy, prawidłowy metabolizm, poprawia przemianę materii i pozytywnie wpływa na koncentrację.

   Według medycyny chińskiej i zasad kuchni pięciu przemian kasza jaglana wykazuje właściwości ocieplające, a przez to wzmacnia osłabiony i wychłodzony organizm.

   Kasza jaglana dostarcza również antyoksydantów, które to chronią komórki całego organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a więc kasza ta min. spowalnia proces starzenia, poprawia wygląd i zmniejsza ryzyko nowotworów.

   Ze względu na swoje liczne wartości odżywcze i powszechną dostępność kaszę jaglaną zaliczyliśmy ją do 10 najzdrowszych polskich produktów (polskich super foods).



Porównanie kalorii i wartości odżywczych kaszy jaglanej - niegotowanej (suchej) i gotowanej

Wartości w przeliczeniu na 100 g produktu


Składnik Kasza jaglana niegotowana
Kasza jaglana gotowana
Kalorie (wartość energetyczna) 378 kcal / 1582 kJ 119 kcal / 498 kJ
Białko 11,02 g 3,51 g
Tłuszcz ogółem 4,22 g 1,00 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,723 g 0,172 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,773 g 0,184 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 2,134 g 0,508 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,118 mg 0,028 mg
Kwasy tłuszczowe omega-6 2,015 mg 0,480 mg
Węglowodany 72,85 g 23,67 g
Błonnik pokarmowy 8,5 g 1,3 g
Witamina A 0 I.U. 0 I.U.
Witamina D 0 I.U.
0 I.U.
Witamina E 0,05 mg 0,02 mg
Witamina K1 0,9 µg 0,3 µg
Witamina C 0 mg 0 mg
Witamina B1 0,421 mg 0,106 mg
Witamina B2 0,290 mg 0,082 mg
Witamina B3 (PP) 4,720 mg 1,330 mg
Witamina B6 0,384 mg 0,108 mg
Witamina B9 (kwas foliowy) 85 µg 19 µg
Witamina B12 0 µg 0 µg
Witamina B5 (kwas pantotenowy) 0,848 mg 0,171 mg
Wapń 8 mg 3 mg
Żelazo 3,01 mg 0,63 mg
Magnez 114 mg 44 mg
Fosfor 285 mg 100 mg
Potas 195 mg 62 mg
Sód 5 mg 2 mg
Cynk 1,68 mg 0,91 mg
Miedź 0,75 mg 0,16 mg
Mangan 1,63 mg 0,27 mg
Selen 2,7 µg 0,9 µg
Fluor ~ ~
Cholesterol 0 mg 0 mg
Fitosterole ~ ~



Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu

   Jagły to jedyna spośród kasz, która charakteryzuje się działaniem zasadotwórczym, a więc pomaga odkwasić organizm, czyli przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Jakie produkty zakwaszają organizm? Są to przede wszystkim te mięsne oraz nabiał, ale również cukier, kawa i alkohol. Jeśli nasza dieta obfituje w produkty odzwierzęce oraz wymienione tu używki, wprowadzenie kaszy jaglanej do diety jest szczególnie ważne i zalecane.



Specjalne potrzeby dietetyczne


   Kaszę jaglaną powinny wprowadzić do diety osoby cierpiące na różnego rodzaju nietolerancje pokarmowe. Jest ona produktem bezglutenowym, a więc może być bez obaw spożywana przez osoby chore / cierpiące na celiakię, alergię na gluten i nietolerancję na gluten. Dzięki niej, nie będą one musiały rezygnować z wielu dań czy produktów, jak np. naleśniki, placki, pieczywo.

   Osoby cierpiące na nietolerancję laktozy z pewnością ucieszą się na wieść o tym, iż z kaszy jaglanej można przygotować jogurty czy serki przypominające konsystencją te typowe, mleczne, homogenizowane.

   Kasza jaglana może być również spożywana przez osoby borykające się z różnego rodzaju problemami gastrycznymi. Jest ona bowiem lekkostrawna, a więc nie obciąża układu pokarmowego. Kasza jaglana może być również bez obaw jedzona przez dzieci czy kobiety w ciąży i karmiące piersią.



Z czym to się je ? - czyli zastosowanie w kuchni

   Kasza jaglana może być podawana z niezliczoną ilością dodatków. Jeśli chcemy zjeść porcję kaszy „na słodko”, możemy osłodzić i dodać do niej min.:

- prażone jabłka z cynamonem
- prażone gruszki z imbirem
- świeże owoce
- rodzynki
- daktyle
- suszone śliwki lub morele
- powidła
- jogurt
- orzechy
- wiórki/mleczko kokosowe

   Jako element dania obiadowego, kasza jaglana może stanowić zamiennik ziemniaków, ryżu czy makaronu. Można również dodawać ją do gołąbków, kotletów, sałatek, zup, warzywnych gulaszy.

   Kasza jaglana może być gotowana na sypko lub odrobinę rozgotowana, co sprawi, że będzie bardziej kleista. Można również uprażyć ją w piekarniku i później ugotować. Na bazie ugotowanej kaszy jaglanej można również zrobić domowe jogurty.

   Zmielona kasza przemienia się natomiast w jaglaną mąkę. Można ugotować na jej bazie np. budyń lub zagęszczać nią zupy czy sosy. Warto wspomnieć, iż w porównaniu z innymi kaszami, ma dość mało błonnika pokarmowego, więc mogą ją spożywać osoby z zespołem jelita nadwrażliwego - najlepiej w formie kleika jaglanego.



O czym warto pamiętać ?

- wybieraj kasze jaglaną dobrej jakości, jeśli masz możliwość to najlepiej z upraw ekologicznych,
- po uprażeniu i przed gotowaniem zalej kaszę małą ilością wrzątku, przepłucz ją i dopiero gotuj,
- przechowuj ją w szczelnym pojemniku, by zabezpieczyć się przed dostaniem się do niej wilgoci,
- nie mieszaj kaszy, gdy ta się gotuje,
- po ugotowaniu i wystudzeniu możesz dodać do kaszy łyżkę oleju lnianego, który spotęguje jej prozdrowotne właściwości (jest niezwykle bogatym źródłem kwasów omega-3).



Ciekawostki o kaszy jaglanej

→ Kasza jaglana znana jest także pod nazwą jagły - słowo pochodzi od prasłowiańskiego wyrazu jagła, który oznacza "proso"
→ Z punktu widzenia wartości odżywczych to najważniejszym składnikiem kaszy jaglanej jest krzem, czyli krzemionka. Niewiele produktów spożywczych zawiera ten składnik, a jak już zostało to wspomniane wpływa on korzystnie na stawy, skórę, włosy i paznokcie
→ Kasza jaglana nie nadaje się do zbyt długiego przechowywania, a to ze względu na dość wysoką zawartość tłuszczów, które szybko jełczeją, nadając jej gorzki smak. Kasza jaglana łatwo chłonie wilgoć oraz obce zapachy
→ Posiada właściwości chelatujące, a co za tym stoi potrafi oczyszczać organizm z toksyn
→ Kasza jaglana w języku angielskim to Millet groats, w języku francuskim Millet, w języku niemieckim Hirse, w języku hiszpańskim Grano de mijo



   Jeżeli jeszcze tego nie uczyniliście to naprawdę warto wprowadzić ten produkt do codziennego menu ze względu na szereg prozdrowotnych właściwości i wartości odżywcze. Kasza jaglana bogata jest w różne składniki odżywcze, dzięki czemu zapewnia zdrowie i witalność. Jest przy okazji stosunkowo tania, a więc zmiany w menu polegające na dokładaniu jej do tradycyjnych posiłków nie pociągną za sobą problemów z przeorganizowaniem domowego budżetu.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.82 Ocen: 34


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE