Dzisiaj jest: Piątek, 21.09.2018 Imieniny: Hipolita i Mateusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5811

ARTYKUŁY

Język - o czym świadczy jego wygląd? 
Język - o czym świadczy jego wygląd?
17.09.2018

Choć może się to wydawać mało prawdopodobne, wygląd języka wiele mówi o stanie zdrowia. W medycynie wschodniej badanie wyglądu tego mięśnia jamy ustnej to jedno z podstawowych sposobów diagnozowania problemów zdrowotnych. Zmiany w wyglądzie języka mo



Surowy (zimnotłoczony) olej palmowy - przedstawiamy korzyści z jego stosowania 
Surowy (zimnotłoczony) olej palmowy - przedstawiamy korzyści z jego stosowania
15.09.2018

Olej palmowy jest tropikalnym produktem dostępny w wersji surowej (olej zimnotłoczony) i utwardzonej (olej rafinowany). Olej palmowy może korzystnie wpłynąć na zdrowie, ale nie w każdej postaci warto go stosować. Konsumenci najczęściej spożywają utwa



Kwas szczawiowy - charakterystyka, źródła i działanie antyodżywcze 
Kwas szczawiowy - charakterystyka, źródła i działanie antyodżywcze
13.09.2018

Składniki pokarmowe oprócz składników odżywczych, sensorycznych czy balastowych zawierają również substancje antyodżywcze, które mogą utrudniać wykorzystywanie składników odżywczych z pożywienia. Do substancji antyodżywczych występujących naturalnie



Żółcień chinolinowa - substancja, która pobudza aktywność dzieci i zaburza koncentrację 
Żółcień chinolinowa - substancja, która pobudza aktywność dzieci i zaburza koncentrację
11.09.2018

Żółcień chinolinowa jest barwnikiem spożywczym nadającym produktom zielonkawo-żółty odcień (na przykład galaretkom, pastylkom i cukierkom łagodzącym ból gardła, syropom, napojom izotonicznym i lizakom). Na etykietach znajduje się ona pod nazwą E104.



Czkawka - przyczyny i leczenie 
Czkawka - przyczyny i leczenie
05.09.2018

Czkawka jest dolegliwością, która może w niektórych sytuacjach wywołać poczucie wstydu i zażenowania oraz pewnego dyskomfortu. Zazwyczaj czkawka nie jest groźna, ale może być objawem poważnych problemów zdrowotnych, których nie wolno bagatelizować. N



Sterole roślinne (fitosterole) i ich właściwości prozdrowotne 
Sterole roślinne (fitosterole) i ich właściwości prozdrowotne
03.09.2018

Sterole roślinne (fitosterole) to składniki błon komórkowych roślin. Pod względem budowy chemicznej oraz pełnionych funkcji są analogami cholesterolu, który występuje w organizmach zwierzęcych. Wśród roślin wyróżniono ponad 200 fitosteroli, które pod



Płatki owsiane - pomagają budować mięśnie i modelować ciało 
Płatki owsiane - pomagają budować mięśnie i modelować ciało
01.09.2018

Gdyby zapytać przeciętnego konsumenta o to, jakie składniki odżywcze są najważniejsze dla budowy mięśni, odpowie, że są to proteiny. Białka w istocie odgrywają ogromną rolę w budowaniu tkanki mięśniowej, ale nie tylko. Węglowodany i tłuszcze również



Przyczyny zaburzeń snu 
Przyczyny zaburzeń snu
31.08.2018

Zaburzenia snu stają się jednym z problemów zdrowotnych spędzających sen z powiek zarówno młodych osób, jak i seniorów. Przyczyn zaburzeń snu może być wiele - tak jak metod, które pozwalają sobie z nimi radzić. Zaburzenia snu mogą mieć charakter samo



Aloes i jego zdrowotne właściwości 
Aloes i jego zdrowotne właściwości
29.08.2018

Aloes to roślina lecznicza, która została szczególnie doceniona przez producentów kosmetyków. Wcześniej była wykorzystywana przed medycynę ludową. Cenne właściwości aloesu doceniono już w starożytności. Dziś wraca on do łask i zdecydowanie warto dać



Makrela i makrela wędzona - kalorie, wartości odżywcze  i ciekawostki 
Makrela i makrela wędzona - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
25.08.2018

Makrela to jedna z ryb, po którą Polacy sięgają szczególnie często. Upodobaliśmy sobie zwłaszcza makrelę wędzoną - nie wędzona nie cieszy się aż tak dużą popularnością. Warto jeść makrelę, ponieważ posiada wiele cennych wartości odżywczych. Dodatkowo



Co się dzieje w organizmie, kiedy spożywamy tylko dwa posiłki dziennie? 
Co się dzieje w organizmie, kiedy spożywamy tylko dwa posiłki dziennie?
23.08.2018

Spożywanie posiłków zbyt rzadko wiąże się z reguły ze spożywaniem bardzo obfitych porcji. Nawet trzy posiłki dziennie obecnie są uznawane za minimum - zalecana ilość posiłków w dziennym jadłospisie wynosi bowiem ok. 4-5 posiłków. Dostosowanie swojego jadłospisu do takich wymagań jest jednak nieco utrudnione.



Inozytol, czyli witamina B8 - funkcje, zapotrzebowanie i źródła 
Inozytol, czyli witamina B8 - funkcje, zapotrzebowanie i źródła
21.08.2018

Inozytol (a tak naprawdę jego izometryczna forma myo-inozytol) znany także jako witamina B8 jest wyjątkowym związkiem odżywczym. Jego niezwykły charakter wiąże się z tym, że może być syntetyzowany przez organizm. Wobec tego, z naukowego punktu widzen



Przejadłeś się? Sprawdź, co możesz zrobić 
Przejadłeś się? Sprawdź, co możesz zrobić
19.08.2018

Przejedzenie się dopada nas nie tylko w święta. „Po drodze” są jeszcze przecież wszystkie urodziny, wakacyjne wyjazdy, spotkania ze znajomymi… Czasem pofolgujemy sobie na tyle, że trudno nam wstać z kanapy. Czujemy się ociężali, a żołądek odmawia pos



Resweratrol i jego właściwości zdrowotne 
Resweratrol i jego właściwości zdrowotne
17.08.2018

Czy resweratrol może uchronić przed chorobami serca? Takie wnioski wysnuto kilkanaście lat temu, gdy zaczęto badać dietę Francuzów. Jak wiadomo, Francuzi nie stronią od tłustych serów i wykwintnych dań, a jednak nie mają szczególnych problemów z ukła



Czarny bez - kalorie, wartości odżywcze, właściwości lecznicze i ciekawostki 
Czarny bez - kalorie, wartości odżywcze, właściwości lecznicze i ciekawostki
11.08.2018

Czarny bez (łac. Sambucus nigra) został doceniony przez medycynę ludową, za to dziś, gdy nasze apteczki są pełne medykamentów, został nieco zapomniany. Warto jednak nieco odkurzyć sobie wiedzę o tej roślinie. Czarny bez kwitnie w kwietniu i w maju, d



Dwanaście faktów na temat sera żółtego 
Dwanaście faktów na temat sera żółtego
07.08.2018

W Polsce jest produkowanych kilkadziesiąt gatunków sera żółtego. Za swoistą perełkę na serowym rynku UE uchodzi polski ser podlaski. Poza tym, w Polsce są produkowane także sery holenderskie i włoskie - ich jakość także jest doceniana w kraju i za gr



Żywność wysoko przetworzona - powody dla których po nią sięgamy 
Żywność wysoko przetworzona - powody dla których po nią sięgamy
03.08.2018

Wysoko przetworzona żywność jest niezdrowa - nie ma co do tego żadnej wątpliwości. Jednak mimo że konsumenci mają tego świadomość, nadal cieszy się ona ogromną popularnością. Spożywanie niezdrowej żywności prowadzi do otyłości i chorób przewlekłych c



Mięso dodaje siły - prawda czy mit? 
Mięso dodaje siły - prawda czy mit?
01.08.2018

Zimna woda zdrowia doda, a mięso doda siły - jako dzieci zapewne często to słyszeliśmy. Czy jednak na pewno mięso dodaje siły? A jeśli tak, to czy to jedyny produkt, który zapewnia wysoką wytrzymałość i budowanie mięśni? Postanowiliśmy to sprawdzić!



Stan przedcukrzycowy - co to jest, jak go zdiagnozować i leczyć 
Stan przedcukrzycowy - co to jest, jak go zdiagnozować i leczyć
31.07.2018

Nie mamy już wątpliwości co do tego, że cukrzyca jest chorobą cywilizacyjną. Jak jednak wygląda sprawa ze stanem przedcukrzycowym? Problem z nim ma coraz więcej osób, ale wciąż nie jest on traktowany jak choroba. A to duży błąd, bo nieleczony stan pr



Niedobór żelaza jako efekt zaburzeń przyswajania 
Niedobór żelaza jako efekt zaburzeń przyswajania
27.07.2018

Proces przyswajania żelaza odbywa się w układzie trawiennym. Przygotowanie żelaza do wchłonięcia do ustroju rozpoczyna się w soku żołądkowym. Prawdziwa kaskada biochemicznych reakcji odbywa się w dwunastnicy. Kiedy już atomy dwuwartościowego żelaza s



«   | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | . . . . | 33 |