Kaszę kuskus szczególnie chętnie przyrządza się w krajach Maghrebu (Maroko, Algieria i Tunezja) - stamtąd zresztą wywodzi się jej nazwa, która oznacza "rozbity, potłuczony". Kuskus to produkt przemysłu kaszarskiego łączący cechy makaronu i kaszy, ale także nazwa przyrządzanej z niego potrawy. Jako kaszę otrzymuje się ją z pszenicy durum. Jako danie (tradycyjne danie kuchni marokańskiej) to kasza kuskus polana sosem z warzywami i mięsem (np. baraniną, jagnięciną czy kurczakiem).
W dawnych czasach kaszę kuskus wytwarzało się rozbijając ziarna pszenicy w żarnach, podczas którego to procesu kuskus stanowił odpad z mielenia właściwego zboża. Obecnie kuskus to wynik użycia technologii i przepuszczenia go przez specjalną maszynkę formującą i jest to mieszanka mąki pszennej, wody i ewentualnie dodatków (np. substancji stabilizujących). Kaszę kuskus znamy jako charakterystyczne małe, żółte granulki.
|
|
Kasza kuskus - właściwości odżywcze i lecznicze
W suchej kaszy kuskus (100 g) można znaleźć nieco ponad 370 kalorii (kcal), jednak po ugotowaniu ilość energii oczywiście ze względu na wodę znacznie się zmniejsza. Przygotowany kuskus w 100 gramach ma około 112 kalorii (kcal).
Kasza kuskus jest dobrym źródłem witaminy B9; spożywając ją zapobiegamy anemii i rozwojowi miażdżycy. Ponadto w kuskusie można znaleźć inne witaminy z grupy B, których kuskus jest dobrym źródłem - B1, B3 (PP) i B5. Dzięki kaszy dostarczasz więc do organizmu witamin odpowiedzialnych za zdrowy wygląd włosów, skóry i paznokci, dbasz o układ nerwowy i prawidłowy metabolizm.
W kuskusie można znaleźć również sporo cennych minerałów, w tym: magnez, fosfor, cynk, miedź i mangan. To sprawia, że kasza jest świetna dla osób z niedokrwistością. Dodatkowo jej regularne spożycie może też łagodzić objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Kaszę powinny jeść jak najczęściej osoby pracujące umysłowo - zawarty w niej magnez polepsza koncentrację. Dzięki dużej zawartości cynku, manganu i miedzi dbasz więc o odporność organizmu. Kasza kuskus jest bardzo dobrym źródłem selenu - pierwiastka istotnego dla funkcjonowania układu odpornościowego oraz tarczycy. Wraz z innymi antyoksydantami chroni serce przed działaniem wolnych rodników, pomaga w walce z depresją, przemęczeniem i nadmierną nerwowością.
Kasza kuskus jest lekkostrawna, dlatego nadaje się dla wszystkich, którzy dbają o to, by ich posiłki nie obciążały układu pokarmowego. Mogą ją spożywać kobiety w ciąży oraz osoby starsze, ponieważ nie podrażnia ona żołądka. Kuskus zawiera też sporo błonnika pokarmowego.
Porównanie kalorii i wartości odżywczych kaszy kuskus - niegotowanej (suchej) i gotowanej
Wartości w przeliczeniu na 100 g produktu
Składnik | Kasza kuskus niegotowana |
Kasza kuskus gotowana |
---|---|---|
Kalorie (wartość energetyczna) | 376 kcal / 1573 kJ |
112 kcal / 469 kJ |
Białko | 12,76 g |
3,79 g |
Tłuszcz ogółem | 0,64 g |
0,16 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,117 g |
0,029 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 0,089 g |
0,022 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 0,252 g |
0,064 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | 0,012 g |
0,003 g |
- Kwas alfa-linolenowy (ALA), 18:3 | 0,012 g |
0,003 g |
- Kwas eikozapentaenowy (EPA), 20:5 | 0 g |
0 g |
- Kwas dokozaheksaenowy (DHA), 22:6 | 0 g |
0 g |
Kwasy tłuszczowe omega-6 | 0,240 g |
0,061 g |
Węglowodany | 77,43 g |
23,22 g |
Błonnik pokarmowy | 5 g |
1,4 g |
Witamina A | 0 I.U. |
0 I.U. |
Witamina D | 0 I.U. | 0 I.U. |
Witamina E | 0,52 mg |
0,13 mg |
Witamina K1 | ~ | 0,1 µg |
Witamina C | 0 mg |
0 mg |
Witamina B1 | 0,163 mg |
0,063 mg |
Witamina B2 | 0,078 mg |
0,027 mg |
Witamina B3 (PP) | 3,490 mg |
0,983 mg |
Witamina B5 (kwas pantotenowy) |
1,243 mg |
0,371 mg |
Witamina B6 |
0,110 mg | 0,051 mg |
Witamina B9 (kwas foliowy) |
20 µg | 15 µg |
Witamina B12 |
0 µg | 0 µg |
Wapń | 24 mg |
8 mg |
Żelazo | 1,08 mg |
0,38 mg |
Magnez | 44 mg |
8 mg |
Fosfor | 170 mg |
22 mg |
Potas | 166 mg |
58 mg |
Sód | 10 mg |
5 mg |
Cynk | 0,83 mg |
0,26 mg |
Miedź | 0,25 mg |
0,04 mg |
Mangan | 0,78 mg |
0,08 mg |
Selen | ~ | 27,5 µg |
Fluor | ~ | ~ |
Cholesterol | 0 mg |
0 mg |
Fitosterole | ~ | ~ |
Zastosowanie w kuchni kaszy kuskus
Kuskus jest świetnym rozwiązaniem dla tych, którzy nie mają czasu gotować - nawet nie trzeba jej wsypywać do garnka, wystarczy odmierzyć odpowiednią ilość kaszy, włożyć do miski i zalać gorącą wodą nieco ponad poziom kaszy. Szybko wchłonie ona płyn i tym samym będzie już gotowa do spożycia. Kuskus ma neutralny smak, dlatego można tworzyć z nim dowolne kompozycje.
Kuskus świetnie sprawdzi się w sałatkach - bardzo dobrze komponuje się z kurczakiem. Wegetarianie powinni spróbować wywodzącej się z kuchni marokańskiej - sałatki z kuskusem, gdzie podstawę dania stanowią podsmażane warzywa: cebula, bakłażan, marchewka, pomidory; najlepiej smakują doprawione kminem rzymskim i pieprzem kajeńskim. W krajach arabskich bardzo popularny jest też tabbouleh, czyli sałatka z kuskusu (wymiennie można też używać kaszy bulgur), czosnku, papryki, ogórków, szczypiorku i natki pietruszki. Całość należy skropić oliwą i sokiem z cytryny. Podawana może być do deserów z dodatkiem cukru, miodu, orzechów i suszonych owoców. Kasza wykorzystywana jest także jako nadzienie do mięsa drobiowego. Kuskus coraz częściej zastępuje w kuchni ryż i inne kasze.
Ciekawostki o kaszy kuskus
→ Kasza kuskus w krajach muzułmańskich oznacza szczęście, a także dostatek
→ Do Europy kuskus trafił za sprawą francuskich żołnierzy wracających do kraju po zdobyciu Algierii
→ O kuskusie mówi się także jako o "złotych ziarenkach"
→ Kuskus ma średni indeks glikemiczny, dlatego osoby, które muszą pilnować IG powinny go spożywać np. w towarzystwie mięsa, dzięki temu indeks nieco się obniży
→ W Afryce nawet w obecnych czasach kobiety produkują go tradycyjnie - ręcznie. Z tego też mogły wziąć się wspomniane wcześniej "złote ziarenka" - kuskus po prostu po wyrobieniu musi wyschnąć na słońcu
→ Kuskus jest uznawany za narodowe danie Marokańczyków
→ Kasza jest wyrabiana z semoliny, z tego względu zawiera gluten, który jest alergenem pokarmowym
→ Kuskus w języku angielskim i francuskim to Couscous, w języku niemieckim spotykana jest jako Couscous, Cous Cous lub Kuskus, w języku hiszpańskim - Cuscús