Dzisiaj jest: Poniedziałek, 09.12.2019 Imieniny: Wiesławy i Leokadii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Kasza kuskus - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


11.06.2017
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kasza kuskus - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


   Kaszę kuskus szczególnie chętnie przyrządza się w krajach Maghrebu (Maroko, Algieria i Tunezja) - stamtąd zresztą wywodzi się jej nazwa, która oznacza „rozbity, potłuczony”. Kuskus to produkt przemysłu kaszarskiego łączący cechy makaronu i kaszy, ale także nazwa przyrządzanej z niego potrawy. Jako kaszę otrzymuje się ją z pszenicy durum. Jako danie (tradycyjne danie kuchni marokańskiej) to kasza kuskus polana sosem z warzywami i mięsem (np. baraniną, jagnięciną czy kurczakiem).

   W dawnych czasach kaszę kuskus wytwarzało się rozbijając ziarna pszenicy w żarnach, podczas którego to procesu kuskus stanowił odpad z mielenia właściwego zboża. Obecnie kuskus to wynik użycia technologii i przepuszczenia go przez specjalną maszynkę formującą i jest to mieszanka mąki pszennej, wody i ewentualnie dodatków (np. substancji stabilizujących). Kaszę kuskus znamy jako charakterystyczne małe, żółte granulki.





Kasza kuskus - właściwości odżywcze i lecznicze

   W suchej kaszy kuskus (100 g) można znaleźć nieco ponad 370 kalorii (kcal), jednak po ugotowaniu ilość energii oczywiście ze względu na wodę znacznie się zmniejsza. Przygotowany kuskus w 100 gramach ma około 112 kalorii (kcal).

   Kasza kuskus jest dobrym źródłem witaminy B9; spożywając ją zapobiegamy anemii i rozwojowi miażdżycy. Ponadto w kuskusie można znaleźć inne witaminy z grupy B, których kuskus jest dobrym źródłem - B1, B3 (PP) i B5. Dzięki kaszy dostarczasz więc do organizmu witamin odpowiedzialnych za zdrowy wygląd włosów, skóry i paznokci, dbasz o układ nerwowy i prawidłowy metabolizm.

   W kuskusie można znaleźć również sporo cennych minerałów, w tym: magnez, fosfor, cynk, miedź i mangan. To sprawia, że kasza jest świetna dla osób z niedokrwistością. Dodatkowo jej regularne spożycie może też łagodzić objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Kaszę powinny jeść jak najczęściej osoby pracujące umysłowo - zawarty w niej magnez polepsza koncentrację. Dzięki dużej zawartości cynku, manganu i miedzi dbasz więc o odporność organizmu. Kasza kuskus jest bardzo dobrym źródłem selenu - pierwiastka istotnego dla funkcjonowania układu odpornościowego oraz tarczycy. Wraz z innymi antyoksydantami chroni serce przed działaniem wolnych rodników, pomaga w walce z depresją, przemęczeniem i nadmierną nerwowością.

   Kasza kuskus jest lekkostrawna, dlatego nadaje się dla wszystkich, którzy dbają o to, by ich posiłki nie obciążały układu pokarmowego. Mogą ją spożywać kobiety w ciąży oraz osoby starsze, ponieważ nie podrażnia ona żołądka. Kuskus zawiera też sporo błonnika pokarmowego.



Porównanie kalorii i wartości odżywczych kaszy kuskus - niegotowanej (suchej) i gotowanej

Wartości w przeliczeniu na 100 g produktu


Składnik Kasza kuskus niegotowana
Kasza kuskus gotowana
Kalorie (wartość energetyczna) 376 kcal / 1573 kJ
112 kcal / 469 kJ
Białko 12,76 g
3,79 g
Tłuszcz ogółem 0,64 g
0,16 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,117 g
0,029 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,089 g
0,022 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,252 g
0,064 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,012 g
0,003 g
 - Kwas alfa-linolenowy (ALA), 18:3 0,012 g
0,003 g
 - Kwas eikozapentaenowy (EPA), 20:5 0 g
0 g
 - Kwas dokozaheksaenowy (DHA), 22:6 0 g
0 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,240 g
0,061 g
Węglowodany 77,43 g
23,22 g
Błonnik pokarmowy 5 g
1,4 g
Witamina A 0 I.U.
0 I.U.
Witamina D 0 I.U. 0 I.U.
Witamina E 0,52 mg
0,13 mg
Witamina K1 ~ 0,1 µg
Witamina C 0 mg
0 mg
Witamina B1 0,163 mg
0,063 mg
Witamina B2 0,078 mg
0,027 mg
Witamina B3 (PP) 3,490 mg
0,983 mg
Witamina B5 (kwas pantotenowy)
1,243 mg
0,371 mg
Witamina B6
0,110 mg 0,051 mg
Witamina B9 (kwas foliowy)
20 µg 15 µg
Witamina B12
0 µg 0 µg
Wapń 24 mg
8 mg
Żelazo 1,08 mg
0,38 mg
Magnez 44 mg
8 mg
Fosfor  170 mg
22 mg
Potas 166 mg
58 mg
Sód 10 mg
5 mg
Cynk 0,83 mg
0,26 mg
Miedź 0,25 mg
0,04 mg
Mangan 0,78 mg
0,08 mg
Selen ~ 27,5 µg
Fluor ~ ~
Cholesterol 0 mg
0 mg
Fitosterole ~ ~



Zastosowanie w kuchni kaszy kuskus

   Kuskus jest świetnym rozwiązaniem dla tych, którzy nie mają czasu gotować - nawet nie trzeba jej wsypywać do garnka, wystarczy odmierzyć odpowiednią ilość kaszy, włożyć do miski i zalać gorącą wodą nieco ponad poziom kaszy. Szybko wchłonie ona płyn i tym samym będzie już gotowa do spożycia. Kuskus ma neutralny smak, dlatego można tworzyć z nim dowolne kompozycje.

   Kuskus świetnie sprawdzi się w sałatkach - bardzo dobrze komponuje się z kurczakiem. Wegetarianie powinni spróbować marokańskiej sałatki z kuskusem, gdzie podstawę dania stanowią podsmażane warzywa: cebula, bakłażan, marchewka, pomidory; najlepiej smakują doprawione kminem rzymskim i pieprzem kajeńskim. W krajach arabskich bardzo popularny jest też tabbouleh, czyli sałatka z kuskusu (wymiennie można też używać kaszy bulgur), czosnku, papryki, ogórków, szczypiorku i natki pietruszki. Całość należy skropić oliwą i sokiem z cytryny. Podawana może być do deserów z dodatkiem cukru, miodu, orzechów i suszonych owoców. Kasza wykorzystywana jest także jako nadzienie do mięsa drobiowego. Kuskus coraz częściej zastępuje w kuchni ryż i inne kasze.



Ciekawostki o kaszy kuskus

→ Kasza kuskus w krajach muzułmańskich oznacza szczęście, a także dostatek
→ Do Europy kuskus trafił za sprawą francuskich żołnierzy wracających do kraju po zdobyciu Algierii
→ O kuskusie mówi się także jako o „złotych ziarenkach”
→ Kuskus ma średni indeks glikemiczny, dlatego osoby, które muszą pilnować IG powinny go spożywać np. w towarzystwie mięsa, dzięki temu indeks nieco się obniży
→ W Afryce nawet w obecnych czasach kobiety produkują go tradycyjnie - ręcznie. Z tego też mogły wziąć się wspomniane wcześniej „złote ziarenka” - kuskus po prostu po wyrobieniu musi wyschnąć na słońcu
→ Kuskus jest uznawany za narodowe danie Marokańczyków
→ Kasza jest wyrabiana z semoliny, z tego względu zawiera gluten, który jest alergenem pokarmowym
→ Kuskus w języku angielskim i francuskim to Couscous, w języku niemieckim spotykana jest jako Couscous, Cous Cous lub Kuskus, w języku hiszpańskim - Cuscús




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.67 Ocen: 12


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE